Overslaan en naar de inhoud gaan

Sectorale Ontwikkelpaden

Wat zijn sectorale Ontwikkelpaden? Waarom zijn ze relevant? Voor wie zijn ze bedoeld? En hoe maak je uiteindelijk de vertaalslag naar je eigen regio? Hieronder vind je de antwoorden op deze vragen. De informatie komt van het ministerie van SZW en de verschillende sectoren. Samenvoordeklant.nl is het platform voor kennisdeling en inspiratie voor professionals in de arbeidsmarktregio’s.

In 10 minuten op de hoogte over sectorale Ontwikkelpaden

Even snel een bepaald item (terug)kijken? Dat kan ook. Klik dan op de specifieke vraag, rechtsonder bij de inhoudsopgave.

Het wat en waarom van de Ontwikkelpaden

In een sectoraal Ontwikkelpad staat beschreven hoe een (beoogd) werknemer zich stapsgewijs via verschillende functies binnen een sector kan ontwikkelen tot een volledig gekwalificeerde beroepskracht. Ontwikkelpaden geven inzicht in carrièreperspectieven en bijbehorende opleidingsmogelijkheden voor werkenden én werkzoekenden.

Hiermee willen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het in samenwerking met sectoren makkelijker maken voor mensen om:

  • in te stromen in een sector, 
  • over te stappen uit een andere sector of 
  • door te stromen dan wel breder inzetbaar te zijn binnen een sector. 

Sectorale Ontwikkelpaden dragen zo bij aan meerdere maatschappelijke doelen: het verminderen van personeelstekorten, de re-integratie van de brede doelgroep werkzoekenden en een leven lang ontwikkelen.

Illustratie Sectorale Ontwikkelpaden. Landelijk overzicht per sector van guncties met bijbehorende (delen van) opleidingen

Voor wie?

Ontwikkelpaden kunnen benut worden door de brede doelgroep werkenden en werkzoekenden, waaronder ook mensen met een grotere ondersteuningsbehoefte. Ontwikkelpaden bevatten voor deze doelgroepen laagdrempelige in- en opstapfuncties en mogelijkheden voor praktijkleren in het mbo met de praktijkverklaring of met mbo- certificaten. Praktijkleren in het mbo is een van de bouwstenen binnen het ontwikkelpad. 

Ontwikkelpaden bieden werkgevers inzicht in opleidingsmogelijkheden en creëren nieuwe kansen voor in- en doorstroom van personeel. Dit versterkt de ontwikkeling van talent, verhoogt de betrokkenheid van personeel en maakt de organisatie toekomstbestendiger.

Ontwikkelpad Hoveniers en Groenvoorziening. 8 beroepen: Assistent Groenvoorziener, interieur beplanter, aankomend groenvoorziener,ETW/Boomverzorger, assistent hovenier,  (aankomend) hovenier, vakbekwaam hovenier, (aankomend)projectleider
Ontwikkelpad Hoveniers en Groenvoorziening

Ontwikkelpad per sector

Sectorale Ontwikkelpaden worden gemaakt onder eigenaarschap van sectoren zelf, in nauwe samenwerking met de ministeries van SZW en OCW, relevante vakdepartementen en SBB. In november 2023 is het Ontwikkelpad kinderopvang gelanceerd. Ook de zeven sectoren van de techniek, bouw & energie, drie zorgsectoren (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg; gehandicaptenzorg & sociaal werk) en groensector werken momenteel aan Ontwikkelpaden. Op de afzonderlijke pagina’s vind je nu en in de toekomst meer informatie.
Klik hieronder op een tegel voor meer informatie over betreffend ontwikkelpad.

Vertaalslag naar de regio

Sectorale Ontwikkelpaden bieden een landelijk hulpmiddel voor het realiseren van instroom via scholing op de arbeidsmarkt, ook voor werkzoekenden met een ondersteuningsbehoefte. Het vraagt wel een vertaalslag naar de arbeidsmarktregio aangezien elke regio zijn eigen kansen en uitdagingen kent op de arbeidsmarkt. Deze vertaalslag vraagt samenwerking tussen sectoren en partijen in de arbeidsmarktregio.

Centrumgemeenten van de arbeidsmarktregio’s zijn opgeroepen door het ministerie om vanuit hun coördinerende rol binnen het regionaal beraad die samenwerking vorm te geven. Hiermee hoopt het ministerie te zorgen voor een borg in het palet aan dienstverlening binnen het werkcentrum.

Tips bij het maken van de vertaalslag naar de regio:

  1. Start met het maken van strategische keuzes
  2. Operationele doe-kracht organiseren
  3. Regionale opleidingstrajecten en arrangementen samenstellen

In opdracht van SZW deed Significant onderzoek naar de implementatie van het Ontwikkelpad kinderopvang in 5 arbeidsmarktregio’s. Deze factsheet bevat eerste overkoepelende lessen die ook bruikbaar zijn voor de vertaalslag in de regio van andere sectoren.