Overslaan en naar de inhoud gaan

Publiek-private samenwerking (PPS)

Wat houdt publiek-private samenwerking in?

Om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen en de best passende matches op de arbeidsmarkt te krijgen, is samenwerking tussen enerzijds gemeenten en UWV en anderzijds private arbeidsbemiddelaars essentieel. Deze samenwerking is een Publiek Private Samenwerking, afgekort PPS. In steeds meer arbeidsmarktregio’s gaan deze partijen structureel met elkaar in zee en vullen ze elkaars dienstverlening aan. Voor de publiek-private samenwerking wordt vaak een regionaal platform opgericht.

Grote meerwaarde van structurele samenwerking

De dienstverlening van uitzendorganisaties (evenals re-integratie- en jobcoachorganisaties) heeft een grote meerwaarde voor de publieke dienstverlening. Zo vindt een kwart van de mensen met een WW-uitkering werk via een uitzendbureau. De expertise en het netwerk van UWV en gemeenten vullen die van private arbeidsbemiddelaars goed aan, en omgekeerd. 

In allerlei arbeidsmarktregio’s ontstaan er dan ook PPS-initiatieven

De samenwerking kan gaan over een of meerdere factoren van arbeidsbemiddeling, zoals:

  • arbeidsfit maken en waar nodig (om)scholen van werkzoekenden: meer en betere dienstverlening bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • ‘kandidaatfit’ maken van werkgevers: in gesprek gaan met werkgevers over de doelgroepen van UWV en gemeenten;
  • (begeleid) matchen van werkzoekenden aan werkgevers;
  • Het delen van arbeidsmarktinformatie t.b.v. de samenwerking in de regio.

Pragmatische inslag bij regionaal PPS-platform

Structurele samenwerking op strategisch en tactisch niveau, die verder gaat dan alleen samenwerking op individueel vacatureniveau, krijgt vaak handen en voeten binnen een regionaal PPS-platform. Hierin pakken de deelnemende organisaties op een pragmatische manier veel gezamenlijk op. Zij delen kennis, anticiperen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, leveren vakmensen en leggen verbindingen met andere vraagstukken in de regio. De publieke en private partijen stellen samen vast wat de kansen, mogelijkheden en knelpunten op de regionale arbeidsmarkt zijn en sturen daar ook samen op. Acties worden individueel, in kleinere coalities of met alle platformleden opgepakt.

Deelname aan een regionaal PPS-platform is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Belangrijk is dat alleen organisaties meedoen die echt een commitment voor de langere termijn willen aangaan en bereid zijn om in de samenwerking te investeren. Sleutelwoorden zijn wederzijds respect, open communicatie en een ambassadeursrol richting andere partijen. Deelname aan het platform is toegankelijk voor alle uitzenders, mits SNA-gecertificeerd.

Ondersteuning door Landelijk Kernteam Regionale PPS-platforms

Het Landelijk Kernteam Regionale PPS-platforms stimuleert private en publieke partijen in de arbeidsmarktregio’s om structureel de krachten te bundelen. Dit is een initiatief van UWV Servicepunt Flex, het Landelijk WerkgeversServicepunt UWV, het Landelijk WerkgeversServicepunt Gemeenten en brancheorganisaties  ABU en NBBU. Gezamenlijk vormen zij het kernteam.

Het eigenaarschap/de regierol voor een regionaal PPS-platform ligt in de regio; daar wordt een PPS platform opgericht met uitzenders die een goede samenwerking hebben met UWV en gemeenten. De rol van het kernteam is het inspireren, informeren, ondersteunen en meedenken bij de implementatie van een dergelijk platform, waarbij de actie bij de regio ligt. Het kernteam helpt de regio’s bij de stap van praten naar doen. Zij zorgt voor landelijke verbinding van de initiatieven, het delen van kennis en ervaring van de regio’s en monitoring van de uitrol van de platforms. Ook delen de leden van het kernteam onderling kennis en ervaring in de opstartfases van de platforms.

Het Kernteam helpt de regio’s met gezamenlijke berichten, publicaties en kennissessies. Zo is er een handig stappenplan voor het opzetten van een regionaal PPS-platform, evenals een handreiking (“blauwdruk”) regionaal PPS-platform die kan dienen als ondersteuningsmiddel voor de regio’s.

De afzonderlijke organisaties organiseren daarnaast ook eigen activiteiten die tot doel hebben kennisuitwisseling en kruisbestuiving te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het thema “De uitzendbranche voor de werkzoekendendienstverlening” op het Inspiratieplatform van UWV (werk.nl)

Online Werk Voor(oor)delen Event

Vooroordelen tussen private en publieke arbeidsbemiddelaars staan een vruchtbare samenwerking soms in de weg. Daarom is het waardevol om in het begin de tijd te nemen voor het opbouwen van vertrouwen, zodat vooroordelen over en weer verdwijnen. Om te stimuleren dat professionals uit het publiek sociaal domein en de uitzendbranche elkaar beter begrijpen, was in februari 2022 het grote online Werk Voor(oor)delen Event. De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt organiseerde dit samen met ABU, NBBU en SAM, de vereniging van klantmanagers.

Alliantie Samen werken voor werk

Gemeenten en UWV krijgen ook hulp van de alliantie Samen werken voor werk van de vier koepelorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL. De dienstverlening van de alliantie is vooral gericht op de samenwerking tussen publieke en private partners. De duizenden aangesloten organisaties bieden samen een compleet dienstenpakket aan, dat per regio als maatwerk inzetbaar is voor werkgevers en werkzoekenden.

Ondersteuning door Programmaraad

De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt draagt de goede praktijkvoorbeelden en geleerde lessen van PPS-constructies uit voor de publieke partijen die in de arbeidsmarktregio’s actief zijn. Zij geeft bekendheid aan het initiatief tot het vormen en uitbouwen van regionale PPS-Platforms.