Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkverklaring katalysator voor verandering bij Promen

Gepubliceerd op 27 juni 2022

Praktijkleren met de praktijkverklaring heeft niet alleen een aanzienlijke meerwaarde voor kandidaten, maar stimuleert ook de organisatieontwikkeling. Dat heeft het sociaal ontwikkelbedrijf Promen ervaren in de arbeidsmarktregio’s Midden-Holland en Rijnmond. De praktijkverklaring is nu opgenomen in de eigen werkprocessen en geborgd binnen diverse leerlijnen.

Wat betekent praktijkleren met de praktijkverklaring voor de ontwikkeling van de eigen organisatie? Met deze vraag houdt Ilonka Dorrepaal zich bezig sinds zij begin vorig jaar aantrad als programmanager innovatie & arbeidsontwikkeling bij Promen.

Ilonka Dorrepaal - Promen
Ilonka Dorrepaal

“De praktijkverklaring is de opbrengst, maar er gaat een heel proces aan vooraf van ontwikkelen van de organisatie en inrichten van de samenwerking met partners. Praktijkleren met de praktijkverklaring fungeert eigenlijk als een katalysator voor verandering. Er is hierdoor meer aandacht voor methodische arbeidsontwikkeling binnen onze organisatie.”

In Midden-Holland vervult Promen een spilfunctie bij praktijkleren met de praktijkverklaring. De regio deed eerst mee aan de landelijke pilot in 2019 en 2020 en ging daarna structureel verder. Het sociaal ontwikkelbedrijf is volgens Dorrepaal al ver gekomen. “De grote winst is dat de praktijkverklaring is opgenomen in onze eigen werkprocessen. We hebben vol ingezet op het versterken van de samenwerking tussen praktijkopleider, jobcoach en kandidaat. Ik ben daarom niet bang dat het nog stilvalt.”

Tips

  • Houd er rekening mee dat aan het structureel regelen van de praktijkverklaring een heel proces van ontwikkelen van de organisatie en inrichten van de samenwerking met partners voorafgaat. 
  • Steek echt tijd en energie in het opnemen van de praktijkverklaring in de werkprocessen van uw organisatie. 
  • Laat de leerlijn die leidt tot een praktijkverklaring aansluiten op bestaande werkprocessen binnen de organisatie.
  • Maak goede afspraken met praktijkopleiders over het inplannen van en de begeleiding bij oefeningen 
  • Stimuleer wederzijds leren en geef collega’s ruimte om voortgang en ervaringen te delen met elkaar.
  • Informeer werkgevers dat er een verschil is tussen de praktijkverklaring en een mbo-diploma. De verklaring is een waardevolle validering van vakvaardigheden.
Mandy van den Berg - Promen
Mandy van den Berg

Kwestie van doorzetten

Ook Mandy van den Berg, jobcoach bij Promen, is positief over wat er inmiddels is bereikt. Tijdens de Praktijkdag van 10 maart 2022 verzorgde zij samen met Dorrepaal een sessie over de praktijkverklaring onder de titel Een mooi en ambitieus doel in een weerbarstige praktijk! “Veel deelnemers hadden vragen over hoe ze een vergelijkbaar ontwikkelingstraject op poten kunnen zetten. Het is vooral een kwestie van doorzetten. Je moet bereid zijn om echt tijd en energie te steken in de aanpassing van werkprocessen en de samenwerking, anders is praktijkleren met de praktijkverklaring gedoemd om te mislukken.”

Promen heeft nu vier leerlijnen op mbo-niveau 1: groenvoorziening, horeca, logistiek en dienstverlening & zorg. Daarbij wordt in Midden-Holland en Rijnmond nauw samengewerkt met de onderwijsinstellingen mboRijnland, Yuverta en Zadkine. Werkstap wordt als begeleidingsinstrument ingezet, vertelt Dorrepaal. “Hierdoor kunnen we gebruikmaken van de werkplekopdrachten die vanuit de mbo-kwalificatiedossiers zijn opgesteld en passen binnen de leerlijn. Ook kunnen we de voortgang per kandidaat bijhouden. Het geeft ons een beeld van hoe de kandidaat zich het vakmanschap en de werknemersvaardigheden eigen maakt. Zo geven we methodisch vorm aan arbeidsontwikkeling binnen onze organisatie.”

Vliegwiel op gang gebracht

Sinds het voorjaar van 2021 hebben twintig mensen een praktijkverklaring ontvangen. Verder volgen negentien kandidaten momenteel een traject en staan tien te popelen om eraan te beginnen. “In anderhalf jaar tijd is het vliegwiel echt op gang gebracht”, zegt Dorrepaal. “Dit brengt ook weer nieuwe vragen met zich mee. Zo willen sommigen door naar een praktijkverklaring op mbo-niveau 2. Dat gaan we nu organiseren.”

Van den Berg begeleidt voornamelijk mensen uit de doelgroep van nieuw beschut werk. “De meerwaarde van de praktijkverklaring is dat zij leren op een manier die het beste bij hen past. Ook komen ze erachter waar hun kracht en mogelijkheden liggen.” De feestelijke uitreiking die Promen voor een groep deelnemers samen met hun familie en praktijkopleiders organiseert, draagt volgens Dorrepaal daaraan bij. “Mensen zitten dan te stralen. Het halen van de verklaring doet heel veel met hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.”

Een voordeel is ook dat de werkgever hierdoor zicht krijgt op de beheersing van vakvaardigheden van de kandidaat. De praktijkverklaring is echter nog niet erg bekend, merkt Van den Berg op. “Ik moet aan werkgevers wel duidelijk maken dat er een verschil is met een mbo-diploma.” 

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt het hen ook niet veel uit, voegt Dorrepaal eraan toe. “Werkgevers zijn al blij als mensen bij hen willen komen werken. Het hebben van een praktijkverklaring is op zich geen pré, wel dat iemand hierdoor steviger in zijn schoenen staat. Als ontwikkelbedrijf vinden we het belangrijk. De praktijkverklaring zorgt voor erkenning, trots en plezier op de werkvloer en geeft zicht op het ontwikkelpotentieel en de geschiktheid voor bepaalde branches. Zo vergroten we de kans op door- en uitstroom en daarmee op een duurzame plaatsing.”

Interne afstemming nodig

Dorrepaal vertelt dat sommige processen uit een leerlijn zijn verdeeld over verschillende afdelingen bij Promen en soms zelfs over verschillende bedrijfsonderdelen. “Er is dus interne afstemming nodig en dat is geen vanzelfsprekendheid. Je moet ervoor zorgen dat onderling goed wordt samengewerkt.”

Van den Berg geeft een voorbeeld in verband met de leerlijn voor logistiek medewerkers. Promen heeft op beide vestigingen in Gouda en Capelle aan den IJssel een magazijn. “In het ene magazijn kon door bestaande werkprocessen veel minder gemakkelijk worden geoefend dan in het andere. Daarom heb ik met de voorlieden afspraken gemaakt over het inplannen van en de begeleiding bij oefeningen. Dat klinkt simpeler dan het is. Door de dagelijkse drukte moet het echt worden geregeld.”

Ook stimulerend voor praktijkopleiders

Promen is in het stadium van finetunen beland, zegt Ilonka Dorrepaal. “Wij zijn bezig om onze interne werksoorten steeds beter te laten aansluiten op de vakvaardigheden die mensen ontwikkelen. Dan blijven zij ook na het behalen van de praktijkverklaring daarmee ervaring opdoen.”

Het mes snijdt aan twee kanten, merkt Mandy van den Berg op. “Omdat de praktijkverklaring wordt geïntegreerd bij de productieafdeling, gaan praktijkopleiders in het algemeen een andere stijl van begeleiden en coachen hanteren. Hun zelfvertrouwen en werkplezier nemen hierdoor toe, net als bij kandidaten.” Dorrepaal valt haar bij. “De praktijkopleiders maken ook stappen. Dat is echt tof!”