Overslaan en naar de inhoud gaan
Laatst gewijzigd: 06 mei 2024

2. Wat verstaan we onder jobcoach(ing)?

Jobcoaching is een vorm van persoonlijke ondersteuning. Het hangt van de context, de organisatie en je perspectief af wat je onder ‘jobcoaching’ en ‘jobcoach’ verstaat. Ook professionals bij gemeenten kunnen deze begrippen verschillend opvatten. Wij definiëren de termen hier als volgt:

  • Jobcoaching stelt mensen met een (arbeids)beperking in staat om bij een werkgever in een reguliere functie aan de slag te gaan en te blijven. De betrokkenen kijken naar de functie, werkplek en omgeving waarin de kandidaat1 moet functioneren en naar de mogelijkheden van de kandidaat.2
  • Een jobcoach is een professional die kandidaten begeleidt en ondersteunt bij het verkrijgen of behouden van werk of een stageplek. Omdat functies, bedrijven en werkomgevingen er in alle soorten en maten zijn, is een jobcoach in staat om maatwerk te leveren. Een jobcoach is zo opgeleid dat deze specifieke kennis heeft over (een) kwetsbare doelgroep(en). Jobcoach is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich jobcoach mag noemen. Om de kwaliteit van jobcoaches te borgen en te verhogen werken gemeente, UWV en sommige werkgevers met kwaliteitseisen.

Alternatieve termen

Werkcoach, loopbaancoach, arbeidsbegeleider, werkbegeleider, bemiddelaar arbeidsmarkt, job-begeleider, arbeidsadviseur, employabilitycoach, re-integratiecoach en werkbemiddelaar.

Interne en externe jobcoaching

Over de begrippen intern en extern bestaat nog wel eens verwarring.  Verschillende organisaties gebruiken ze verschillend. Wij gebruiken ze hier als volgt:

  • Bij interne jobcoaching krijgt de werkgever subsidie voor begeleiding door een eigen medewerker of via een externe jobcoachorganisatie. 
  • Bij externe jobcoaching voert een (door UWV erkende) jobcoachorganisatie de coaching uit. UWV of gemeente financiert de jobcoach rechtstreeks.
  • In Midden-Gelderland kennen ze bijvoorbeeld 4 smaken:

    1. De werkgever zet een interne werkbegeleider in dienst van de werkgever in (via subsidie voor de werkgever).
    2. De werkgever zet een erkende jobcoach in dienst van de werkgever in (via subsidie voor de werkgever).
    3. De gemeente koopt jobcoaching in bij een professionele jobcoach organisatie (daarvoor subsidiëren we de werkgever dus niet).
    4. De gemeente zet een jobcoach in, die in dienst is van de gemeente zelf. (maar niet alle gemeentes hebben die variant in hun gemeente).

Werkbegeleiding

Werkbegeleiding door een collega, in dienst van dezelfde werkgever als de medewerker die begeleid wordt, is wel een vorm van persoonlijke ondersteuning, maar niet van jobcoaching. Een voorbeeld is begeleiding door een buddy, bijvoorbeeld een HARRIE (Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch instruerend en Eerlijk) of Werkmaat. Een buddy is in dienst bij en werkt in opdracht van de werkgever. Hij3 geeft een kandidaat meer ondersteuning dan onder collega’s gebruikelijk is. Buddy’s hebben in de regel wel een training gevolgd, maar zijn geen gecertificeerd jobcoach. Ze kunnen wel een aanvulling zijn op een jobcoach. UWV en gemeenten kunnen hiervoor een vergoeding geven aan de werkgever, via het werkgeverservicepunt in de regio.

1 Onder ‘kandidaat’ verstaan we hier werkenden, werkzoekenden, stagiairs en leerlingen. 
2 Een jobcoach ondersteunt mensen met een arbeidsbeperking zodat ze in staat zijn om in een reguliere functie aan de slag te gaan en te blijven. Daarbij kijkt de jobcoach altijd naar twee kanten: naar de mogelijkheden van de werknemer én naar de functie, werkplek en omgeving waarin de werknemer moet functioneren (Oval.nl)
3 Onder ‘hij’ verstaan we hier ‘hij/zij/hen’