Overslaan en naar de inhoud gaan
Laatst gewijzigd: 12 juni 2024

Ingang 3: Een cluster of regionaal netwerk

Welke organisaties werken (net als jij) aan oplossingen? Welke werkgevers staan samen sterker dan alleen? Onderzoek de wil en de mogelijkheden om samen te werken, of sluit aan bij een bestaand netwerk.

A. Zoek uit welke andere partijen in de regio actief zijn

Wie houden zich bezig met werkgelegenheidsprojecten? Wie bieden dienstverlening aan werkgevers of werknemers? Zoek contact. Inventariseer wie samen wil onderzoeken hoe jullie de skills-aanpak optimaal kunnen inzetten als oplossing voor de arbeidsmarktvraagstukken. Zie ingang 1 als je die vraagstukken eerst (beter) in beeld wilt brengen.

B. Welke werkgevers willen een cluster vormen?

Welk cluster van werkgevers heeft vanuit een gezamenlijk belang of gedeelde uitdaging interesse in de skills-aanpak? Willen zij als cluster aansluiten bij een regionaal netwerk? Benut hiervoor ook data over sectoren, zie ingang 1.

C. Welke individuele werkgevers willen aansluiten?

Zie ingang 2 om gemotiveerde individuele werkgevers te vinden. 

Tips

Gloeilampje, tip!
  • Informeer bijvoorbeeld bij VNO-NCW, MKB-Nederland, AWVN, SBB, Leerwerkloket, het WSP, de sociale partners in het RMT en afdelingen Economie van regiogemeenten. In sommige arbeidsmarktregio’s spelen de provincies een actieve rol.
  • Neem het onderwijs mee in je netwerk.
  • Bekijk welke bedrijven of organisaties al samenwerken op een bepaald gebied. Dat kan een regionale afdeling van een brancheorganisatie zijn, een winkeliersvereniging of een lokaal bedrijvennetwerk. 
  • Kun je een cluster organiseren van werkgevers en organisaties die voorop lopen en bereid zijn als kopgroep te functioneren?
  • Houd het behapbaar. Om een cluster te vormen, hanteer je het zwaan-kleef-aan-principe: als het een succes is volgen anderen vanzelf.

Toolkit: Werk aan je netwerk

Met de toolkit ‘Werk aan je netwerk’ kun je tijdens een sessie een gezamenlijk doel bepalen en bereiken. Bijvoorbeeld voor een specifieke doelgroep, zoals statushouders, langdurig werklozen of jongeren. En ook voor een thema zoals integrale werkgevers- en werkzoekendendienstverlening. De toolkit geeft handvatten om gezamenlijk:

  • het netwerk in de regio in kaart te brengen; 
  • een visie te ontwikkelen; 
  • concrete afspraken te maken. 

Uit de praktijk: NetwerkenWerkt!

NetwerkenWerkt! is een kosteloos platform voor en door werkgevers die structureel willen samenwerken. Ook overheden en WSP’s kunnen zich aansluiten bij het netwerk. De kracht van NetwerkenWerkt! zijn de maandelijkse bijeenkomsten met een vast programma. Zo worden er altijd pitches gedaan door werkzoekenden, die daarmee de kans krijgen zich te presenteren ‘voorbij hun cv’.