Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerbrief over resultaten banenafspraak en extra maatregelen coronacrisis

13 oktober 2020

In een brief over de resultaten van de banenafspraak, gaat staatssecretaris Van 't Wout (SZW) in op de vraag hoe de regering ervoor wil zorgen dat overheidswerkgevers het benodigde aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking realiseren. Daarnaast gaat Van 't Wout in de brief in op de maatregelen die de regering wil nemen om te voorkomen dat mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt door de coronacrisis zonder werk komen te zitten.

Resultaten overheidswerkgevers

Eén van de knelpunten van het huidige systeem is volgens Van 't Wout dat werkgevers belemmeringen ervaren bij het realiseren van deze banen. Daarnaast zijn de administratieve systemen die het tellen van de banen mogelijk maken erg ingewikkeld. Een belangrijke oorzaak van de complexiteit ligt in het feit dat er twee

afzonderlijke afspraken zijn: één voor de sector markt en één voor de overheid.

Vanwege deze redenen heeft de Tweede Kamer het kabinet verzocht om het onderscheid tussen overheid en markt op te heffen, en heeft het kabinet stappen aangekondigd om de banenafspraak te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen werkgevers, ook tussen de overheids- en marktsector, samenwerken om banen te realiseren en ontstaan er zo extra mogelijkheden voor mensen met een beperking om aan het werk te komen. Ook overheidswerkgevers zullen hierdoor makkelijker banen kunnen realiseren.

Extra maatregelen coronacrisis

Eind oktober zal de trendrapportage van UWV een eerste indicatie geven welk effect corona heeft op de resultaten voor de banenafspraak. Vooruitlopend op de eerste indicatie van het coronaeffect op de resultaten heeft het kabinet al een aantal maatregelen in gang gezet. In het kader van de crisisdienstverlening stelt het kabinet 36 miljoen euro beschikbaar voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de banenafspraak vallen. Het gaat om de mensen die met werkloosheid worden bedreigd of hun baan zijn verloren, met als doel om hen bij de arbeidsmarkt betrokken te houden. Staatssecretaris Van 't Wout en betrokken stakeholders werken de invulling van de extra maatregelen momenteel uit. 

Verder zal de voorgenomen vereenvoudiging van de banenafspraak het eenvoudiger voor werkgevers maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Ook stelt de regering belangrijke maatregelen voor in het wetsvoorstel tot wijziging van de Participatiewet uitvoeren Breed Offensief dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt.