Overslaan en naar de inhoud gaan

Banenafspraak

Op deze pagina lees je wat de banenafspraak inhoudt voor werkgevers, en voor wie de extra te creëren banen bedoeld zijn.

Wat is de banenafspraak

In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken dat ze banen gaan creëren bij reguliere werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking. De banenafspraak geldt voor alle werkgevers. De quotumregeling geldt voor bedrijven met 25 werknemers of meer.

De afspraak gaat in totaal om 125.000 extra banen (ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013). Werkgevers in de marktsector moeten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren. De overheid moet voor 25.000 mensen banen realiseren.

Lees meer over de wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

November is de maand van de 1000 Voorbeelden

Om zoveel mogelijk werkgevers te bereiken en inspireren wordt ieder jaar in november de maand van de 1000 voorbeelden georganiseerd. In 2024 is het thema ‘Banenafspraak, de eindsprint’.

Ontwikkelingen Wet banenafspraak

In afwachting op op de behandeling van het wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak is de quotumheffing opgeschort tot het moment waarop een nieuw in te voeren quotumregeling in werking treedt. Dit geldt uiterlijk tot 1 januari 2026.

Wanneer telt een baan voor de banenafspraak

Een baan telt mee voor de banenafspraak wanneer er sprake is van een extra plaatsing bij een reguliere werkgever van iemand uit de doelgroep banenafspraak ten opzichte van 1 januari 2013. 1 januari 2013 is de peildatum, op die datum heeft UWV bekeken hoeveel mensen in december 2012 bij een reguliere werkgever werkten en voor hoeveel uur.

Als één baan wordt geteld het aantal verloonde uren dat de mensen uit de doelgroep gemiddeld werken. Op basis van de nulmeting is komen vast te staan dat het gaat om een baan van 25,5 uur per week. Kleinere en grotere banen dan een baan van 25,5 uur tellen naar rato van het aantal verloonde uren mee. Het kan dus gaan om meer arbeidscontracten dan (getelde) banen.

  • De extra banen zijn bedoeld voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dit zijn mensen met een beperking of ziekte.

    Het doelgroepregister is een landelijk register, beheerd door UWV, waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. Het gaat om de volgende mensen:

    • Mensen die onder de Participatiewet vallen, van wie is vastgesteld dat die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
    • Schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV.
    • Mensen met een WSW-indicatie (voormalige Wet Sociale Werkvoorziening).
    • Mensen met oude Wajong of Wajong 2010 die kunnen werken, bijvoorbeeld 4 uur per dag.
    • Mensen met een WIW-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen).
    • Mensen waarbij uit een loonwaardeonderzoek blijkt een verminderde loonwaarde te hebben.
    • Mensen met een ziekte of handicap die is ontstaan voor de 18e verjaardag of tijdens de studie, die alleen met een werkvoorziening (hulp, hulpmiddelen en regelingen) het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

Handig kennisdocument met relevante onderwerpen

Welke werkgevers kunnen voor de extra banen zorgen? Wie vallen er onder de doelgroep? Wat is de rol van de regionale Werkbedrijven? Deze en veel andere onderwerpen worden behandeld in het kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (versie november 2023) van het ministerie van SZW. Een handig document waarin alles bij elkaar staat. In het kennisdocument wordt verwezen naar de bijlage Wet Banenafspraak en de privacy, deze bijlage beoogt de belangrijkste vragen te beantwoorden over de privacy-aspecten in relatie tot de banenafspraak.

Landelijk Team Banenafspraak

De UWV adviseurs van het Landelijk Team Banenafspraak zijn hèt kennis- en informatiepunt voor UWV- en gemeentemedewerkers die werken met de banenafspraak. Dit doen zij door:

  • het geven van verschillende trainingen;
  • kennis en nieuwsfeiten delen via de nieuwsbrief 'Update Banenafspraak';
  • het beantwoorden van diverse vragen en casuïstiek;
  • actief delen van wets- en proceswijzigingen met betrekking tot de banenafspraak;
  • het adresseren van uitvoeringssignalen en beleidsknelpunten;
  • het organiseren van themabijeenkomsten;
  • het uitbrengen van podcasts.

De nieuwsbrief ‘Update Banenafspraak’ verschijnt elk kwartaal. Je leest hierin het laatste nieuws, kennisfeiten en praktijkverhalen. Aanmelden voor de nieuwsbrief en voor vragen over de banenafspraak, mail naar banenafspraak@uwv.nl.

Ondersteuning door Programmaraad

De Programmaraad ondersteunt en stimuleert op diverse manieren de realisatie van de banenafspraak. De Programmaraad informeert betrokken partijen (onder meer via deze site), ontwikkelt instrumenten en organiseert bijeenkomsten zoals de Praktijkdagen.