Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbreding doelgroep subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg

26 juni 2024

De doelgroep van de subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg wordt uitgebreid naar alle personen die betaalde arbeid verrichten. Daarnaast wordt er een aanvraagtijdvak toegevoegd in november 2024 met een subsidieplafond van 4 miljoen euro.

De wijziging staat in de Staatscourant van 25 juni 2024

Uitbreiding doelgroep

De regeling Praktijkleren in de derde leerweg is tot stand gekomen in de coronacrisis en was gericht op mensen die hun werk dreigen te verliezen en werkzoekenden. Dit belemmert, zeker nu er sprake is van een zeer krappe arbeidsmarkt, de bijdrage die scholing via praktijkleren in het mbo in de derde leerweg kan bieden aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van (kwetsbare) werkenden en daarmee de aanpak van tekorten in (maatschappelijke) tekortsectoren en een leven lang ontwikkelen. Daarom wordt met deze wijziging van de regeling de doelgroep verbreed naar personen die betaald werk verrichten en werkzoekenden.

Aanvraagtijdvak november

Er wordt overgegaan tot een aanvraagtijdvak in november in plaats van een aanvraagtijdvak in juni en een aanvraagtijdvak in december. Kinderopvangorganisaties kunnen daarmee van 2024 tot en met 2026 in november subsidie aanvragen.

Subsidieplafond 2024

Met deze wijziging van de regeling wordt tevens het subsidieplafond voor het aanvraagtijdvak in november 2024 vastgesteld op 4 miljoen euro. Eventuele verdere verlenging van de regeling, met tijdvakken in november 2025 en mogelijk latere jaren, is nog afhankelijk van financiƫle besluitvorming, het oordeel van de Tweede Kamer en de evaluatieve beoordeling na deze 6e ronde door de huidige uitvoeringsorganisatie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De subsidieregeling heeft opengestaan voor internetconsultatie van 11 maart tot en met 8 april 2024.