Overslaan en naar de inhoud gaan

CompetentNL

CompetentNL, een gemeenschappelijke, verbindende skillstaal

De ministeries van SZW en OCW vinden het belangrijk dat er een gemeenschappelijke ‘skillstaal’ komt. Eén standaard om skills bij alle beroepen en opleidingen te beschrijven, waarvan iedereen gebruik kan maken. Een standaard die herkenbaar, bruikbaar en betrouwbaar is voor iedereen die ermee werkt. En die helpt om de aansluiting tussen het (beroeps)onderwijs en de arbeidsmarkt nog verder te verbeteren. CompetentNL wordt deze skills standaard voor Nederland. 

De opdracht

Om deze informatie bij elkaar te brengen, werken UWV, SBB, TNO en CBS in opdracht van de ministeries intensief samen in de totstandkoming van een publiek, toegankelijk CompetentNL. De geplande ontwikkeling van CompetentNL voor Nederland duurt tot en met 2025. In 2024 moet een eerste versie beschikbaar komen. CompetentNL heeft een flyer CompetentNL en skills ontwikkeld waarin de toepassing van CompetentNL wordt uitgelegd.

Waarom een publieke, verbindende skillstaal: CompetentNL?

Skills is een verzamelterm voor alle persoonlijke-en vakvaardigheden, competenties en kennis die iemand heeft of kan ontwikkelen. Een skillsgerichte arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarbij niet alleen wordt gekeken naar het traditionele diploma en cv. Dit laat onvoldoende zien wat iemand precies kan en wat verder ontwikkeld kan worden. Om dit wel te kunnen doen is het nodig om de kennis, vaardigheden en competenties van werkenden, werkzoekenden en lerenden gedetailleerder en beter uitwisselbaar te kunnen beschrijven. CompetentNL levert straks het fundament voor dienstverlening op basis van skills.

Wat levert CompetentNL ons op?

Dankzij inzichten in kennis en kunde, beroepsvaardigheden en gedragsvaardigheden (skills) die nodig zijn bij het uitoefenen van een beroep, weten werkenden, werkzoekenden, onderwijs, werkgevers en bemiddelaars waar kansen liggen op de arbeidsmarkt. Dat maakt het makkelijker om van baan te wisselen en via bij- en omscholing met een (verkorte) opleiding eventueel ontbrekende skills te versterken. Zo wordt Leven Lang Ontwikkelen gemakkelijker. De skills benadering biedt extra kansen voor mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt, omdat zij niet beschikken over het juiste diploma en de meest geschikte beroepsachtergrond.

Infographic CompetentNL Een gemeenschappelijke skillstaal voor werken en opleiden - sept 2023
Infographic CompetentNL

CompetentNL Pilots

Van oktober 2022 tot april 2023 is door TNO een marktverkenning uitgevoerd. Doelen van de marktverkenning waren het vergroten van de bekendheid van CompetentNL en het betrekken van marktpartijen bij de ontwikkeling ervan. Tijdens de marktverkenning zijn de behoeften, wensen en verwachtingen van de markt ten aanzien van CompetentNL getoetst.

Na de marktverkenning volgt in 2023 en 2024 een pilotfase waarin (delen van) CompetentNL worden voorgelegd aan pilotpartijen. Het doel van de pilots is om bij te dragen aan de (door)ontwikkeling van CompetentNL door inzicht te krijgen in de bruikbaarheid, volledigheid en/of eventuele tekortkomingen in skillsdata. Naast pilots met publieke en private partijen, zijn er ook interne pilots door de partners binnen het Nationaal Groei Fonds-programma.

Webinar over de ontwikkeling van een nationale skillstaal

Dashboard Skills

De skillsinformatie uit CompetentNL wordt toegepast in het dashboard Skills van UWV en SBB. Dit dashboard wordt regelmatig voorzien van een update. Hiermee is goed na te gaan welke skills een werkgever vraagt, wat voor kwaliteiten iemand al bezit en met welke om- of bijscholing d.m.v. een (verkorte mbo)-opleiding eventueel ontbrekende skills versterkt kunnen worden.

CompetentNL levert ook een skillstoepassing voor de bemiddelingsservice van UWV en het Leeroverzicht.

Ondersteuning door Programmaraad

Eén van de ambitie van de Programmaraad is het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van kwetsbare werkzoekenden en werkenden door ontwikkelen, leren en passende ondersteuning. De informatie en ontwikkeling van een nationale skillstaal die de arbeidsmarkt en onderwijs met elkaar verbindt wordt via de website van de Programmaraad ontsloten. Daarnaast wordt informatie en inspiratie gedeeld tijdens sessies op Praktijkdagen en in het ProgrammaraadJournaal