Denken in skills
Om werkzoekenden optimaal te begeleiden is het nodig dat professionals voorbij traditionele diploma’s en cv’s kijken. Het is belangrijk om de kennis, vaardigheden en competenties van de werkzoekende te zien. Vervolgens de vraag van de werkgever te vertalen naar skills. En daarna de kans op duurzame matches te vergroten met een scholingsaanbod, dat een eventueel gat tussen vraag en aanbod overbrugt. Het Landelijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt ondersteunt de ontwikkeling naar een meer skills-gerichte arbeidsmarkt.
IT-kompas
Het IT Kompas biedt inzicht in vragen als: Voor wie is de IT geschikt? Welke domeinen en instapbanen zijn er? Hoe bepaal jij het oriëntatieniveau en het daarbij passende traject? Er zijn mogelijkheden voor iedereen die belangstelling heeft; voor mbo’ers én hoger opgeleiden en voor denkers én doeners.
Oriëntatie op ander werk
Een oriëntatiefase is een goede manier om te zien of ander, kansrijk werk echt bij iemand past. Deze fase leidt tot succesvolle en duurzame matches tussen kandidaat en werkgever.
Regionaal scholingsaanbod vinden
De laatste jaren zijn er nieuwe flexibele onderwijsvormen ontstaan voor mensen met of zonder startkwalificatie, zoals praktijkleren in het mbo. Daarnaast is er meer inzicht ontstaan in informeel leren op het werk en manieren om dat te erkennen.
Regionaal scholingsaanbod ontwikkelen
Voor een toegankelijk scholingsaanbod dat LLO mogelijk maakt, is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden nodig. Dat blijkt uit het onderzoek 'Couleur regionale in de Brabantse arbeidsmarktregio’s door Het PON & Telos.
Financiering
Er zijn verschillende manieren om onderwijs of andere vormen van scholing te betalen.