Loopbaanadvies
Werkzoekenden zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden van werken in een andere sector of in een ander beroep. Ze komen dus ook niet op het idee om daarvoor om- of bijscholing te doen. De adviseurs van het Leerwerkloket helpen mensen bij het vinden van passende ontwikkelmogelijkheden. De Leerwerkloketten delen hun kennis over LLO en loopbaanadvies in de notitie Kijk op loopbaanadvisering.
Per 1 januari 2025 is het Leerwerkloket gestopt en opgegaan in het Werkcentrum. Hoe dit is georganiseerd, kan per arbeidsmarktregio verschillen, aangezien het Werkcentrum nog niet in alle regio’s actief is. 2025 is een overgangsjaar. In de arbeidsmarktregio’s, waar nog geen werkcentrum is, blijft de naam Leerwerkloket voorlopig bestaan. Het kan dus per arbeidsmarktregio verschillen onder welke naam de dienstverlening plaatsvindt. Informeer bij de betrokken instanties in jouw regio om te weten hoe dit in jouw regio is geregeld.
Oriëntatie op ander werk
Een oriëntatiefase is een goede manier om te zien of ander, kansrijk werk echt bij iemand past. Deze fase leidt tot succesvolle en duurzame matches tussen kandidaat en werkgever.
Regionaal scholingsaanbod vinden
De laatste jaren zijn er nieuwe flexibele onderwijsvormen ontstaan voor mensen met of zonder startkwalificatie, zoals praktijkleren in het mbo. Daarnaast is er meer inzicht ontstaan in informeel leren op het werk en manieren om dat te erkennen.
Regionaal scholingsaanbod ontwikkelen
Voor een toegankelijk scholingsaanbod dat LLO mogelijk maakt, is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden nodig. Dat blijkt uit het onderzoek 'Couleur regionale in de Brabantse arbeidsmarktregio’s door Het PON & Telos.
Financiering
Er zijn verschillende manieren om onderwijs of andere vormen van scholing te betalen.