Overslaan en naar de inhoud gaan

Regionale mobiliteitsteams

Wat is een regionaal mobiliteitsteam?

Elke arbeidsmarktregio heeft een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Het team helpt mensen die op zoek zijn naar (ander) werk. Dat gebeurt op een praktische manier. De dienstverlening van het RMT is een aanvulling op de reguliere dienstverlening binnen de arbeidsmarktregio en vooral bedoeld voor mensen die niet zelfstandig de weg naar (ander) werk kunnen vinden.

De RMT-regeling is op 31 december 2024 afgelopen. In het eindrapport Onderzoek RMT-regeling (KplusV) staan de resultaten uit het onderzoek naar de doeltreffendheid van de gerealiseerde dienstverlening door de RMT-partners in het jaar 2023.

Oogst historielijn OCO's/RMT's, verslag slotbijeenkomst met oco's op 21 november 2024

Voor wie zet het regionaal mobiliteitsteam zich in?

Regionale mobiliteitsteams werden in het leven geroepen om mensen te helpen die door de coronapandemie hun baan verloren of dreigden te verliezen. Inmiddels wordt de dienstverlening van het RMT ook ingezet voor langdurig werklozen en met werkloosheid bedreigde mensen zonder dat dit een gevolg is van COVID-19. De regionale mobiliteitsteams zijn een initiatief van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gemeenten, UWV, SBB, MBO Raad, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Hoe werkt het regionaal mobiliteitsteam?

Binnen het regionaal mobiliteitsteam werken verschillende publieke en private partijen met elkaar samen: gemeenten, UWV, vakbonden, werkgeversorganisaties, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Het team bestaat uit adviseurs en coaches. Zij komen met praktische, laagdrempelige oplossingen voor de ondersteuningsvragen.

Hulp op maat bij het vinden van (ander) werk

Deze ondersteuning sluit aan bij het gegeven dat in veel sectoren de wereld er anders uitziet dan vóór COVID-19. Sommige bedrijven zitten te springen om nieuw personeel, andere moeten medewerkers laten gaan. Een groot deel van de mensen weet zelfstandig de weg naar (ander) werk te vinden. Er is echter ook een groep die dat niet lukt.

Mensen kunnen dan vroegtijdig vanuit het RMT worden ondersteund, om te voorkomen dat zij in een uitkeringssituatie terechtkomen. Zo kan een voorziening nodig zijn om een werkende duurzaam aan het werk te houden. Er is veel mogelijk, zoals extra begeleiding, loopbaanadvies, scholing, praktijkleren en hulp bij schulden. Als iemand toch in een uitkeringssituatie belandt, wordt de al ingezette ondersteuning op een ontschotte manier voortgezet.

Kennis en expertise van deelnemende partijen breed benut

Het RMT is een pilot op het gebied van de crisisdienstverlening binnen de arbeidsmarktregio. Het team kan worden beschouwd als een mooie ‘testomgeving’. De deelnemende partijen leren hoe zij binnen de samenwerking elkaars kennis en expertise zo goed mogelijk kunnen benutten en elkaars dienstverlening breed kunnen inzetten. 

De regionale coördinatoren van de 35 arbeidsmarktregio’s komen driewekelijks bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en de samenwerking verder te ontwikkelen. Een keer in de zes weken sluit ook het landelijke ondersteuningsteam hierbij aan. Het overleg wordt georganiseerd door de Programmaraad en het Landelijk Ondersteuningsteam.