Overslaan en naar de inhoud gaan

Tegemoetkoming voor gemeenten die preferent proces Loonkostensubsidie implementeren

15 oktober 2020

Een van de ambities van Breed Offensief is dat Nederlandse gemeenten gaan werken volgens het preferent proces Loonkostensubsidie. In samenwerking met het veld ontwikkelden VNG, Divosa en De Normaalste Zaak (DNZ) het preferent proces vorig jaar. Om het voor werkgevers én gemeenten laagdrempelig en aantrekkelijk te maken Loonkostensubsidie in te zetten. Het ministerie van SZW stelt nu vanuit Breed Offensief 1,5 miljoen euro ter beschikking, bedoeld als tegemoetkoming voor gemeenten die het preferente proces Loonkostensubsidie gaan implementeren. Denk bijvoorbeeld aan ICT-, ontwikkel- en projectkosten.

De subsidie is beschikbaar voor 2020 – 2021. Bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag per gemeente worden de volgende uitgangspunten gehanteerd. Bij deelname van 300 gemeenten is de pot van 1,5 miljoen leeg. De verdeelsleutel gaat uit van een evenredige verdeling van 20 procent van dit totaalbedrag en 80 Procent wordt volgens de BUIG-verdeelsleutel verdeeld.

Gemeenten kunnen het bedrag ontvangen wanneer duidelijk is dat ze het preferent proces Loonkostensubsidie gaan invoeren. Gemeenten leveren dan de volgende drie documenten op waarna de tegemoetkoming wordt overgemaakt.

  1. Een verschillenanalyse (waar verschilt het huidige proces van het preferent proces?) met daarbij opgetekend hoe gemeenten de stap naar werken volgens het preferent proces kunnen zetten.
  2. Een plan van aanpak voor de implementatie van het preferente proces (conform verschillenanalyse) in de organisatie met een verbeterde inrichting van de software om het Loonkostensubsidie-proces te ondersteunen.
  3. Expliciet commitment van de gemeente om tot implementatie over te gaan volgens plan.

Het implementatieproces van het preferent proces Loonkostensubsidie start met een verschillenanalyse. Gemeenten maken die samen met het ondersteuningsteam preferent proces Loonkostensubsidie van De Normaalste Zaak.

Gemeenten die aan de slag willen met de implementatie van het preferent proces Loonkostensubsidie of informatie zoeken, kunnen terecht bij De Normaalste Zaak (DNZ) via lks@denormaalstezaak.nl. In de Q&A Preferent Proces Loonkostensubsidie staan antwoorden op veelgestelde vragen, die vind je net als de procesvisualisatie op de website van De Normaalste Zaak.