Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekeraars betrokken bij 'Werk als beste Zorg' en 'Meedoen | Meedelen'

04 november 2020

In editie 8 van Sterk door Werk staat de samenwerking met zorgverzekeraars centraal.

Om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden of aan het werk te houden, is samenwerking van de verschillende betrokken instanties het sleutelwoord. Zorgverzekeraars zijn nog niet structureel betrokken bij deze samenwerking, maar vinden wel dat de functie van de GGZ verandert van behandelen en genezen naar werken aan maatschappelijk herstel voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Wanneer zorgverzekeraars meedoen in de samenwerking, zijn de resultaten veelbelovend. Dat bewijzen de twee projecten Meedoen | Meedelen en ‘Werk als beste Zorg’.

Werk als beste Zorg’

‘Bij Werk als beste Zorg’ is zorgverzekeraar VGZ vanaf het eerste moment betrokken bij de weg naar werk in de regio Dordrecht. Wat dat de verschillende betrokken organisaties oplevert, vertellen Gerjan Prins van zorgverzekeraar VGZ, Lenne van de Merwe van Sociale Dienst Drechtsteden en Manon van Bommel van Baanbrekend Drechtsteden. Werkneemster Jaqueline geeft aan hoe zij de vruchten plukt van ‘Werk als beste Zorg’ en ook Steven Hubeek van werkgeversvereniging AWVN ziet voordelen in deze nieuwe werkwijze.

Meedoen | Meedelen

In het project Meedoen | Meedelen vertellen onderzoekers Femke van Nassau en Yvonne Noteboom van het Amsterdam UMC over het belang om de kosten en baten van het naar werk begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid eerlijk te verdelen onder de betrokken organisaties gemeente, UWV, GGZ en de zorgverzekeraars. Uiteindelijk gaat dit meer werk opleveren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Deze projecten benadrukken het belang dat ook de zorgverzekeraars aan boord stappen. Meedoen in het proces, maar ook meedelen in de kosten en de opbrengsten.