Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgeverstevredenheidsmonitor

Jaarlijks ondersteunt het Landeijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt (voorheen de Programmaraad) bij de regionale werkgeverstevredenheidmonitor. Dit is een onderdeel van de SUWI-regelgeving waarin is vastgelegd dat elke arbeidsmarktregio jaarlijks de tevredenheid van werkgevers zal monitoren ten aanzien van de regionale werkgeversdienstverlening van UWV en gemeenten. 

De resultaten en bevindingen van de werkgeverstevredenheidsmonitor dienen als input voor de jaarlijkse evaluatie van het gezamenlijke uitvoeringsplan van de arbeidsmarktregio.

Ondersteuning door het Landelijk Ondersteuningsteam

Verdieping op de resultaten en bevindingen kan op regionale schaal plaats vinden maar het Landelijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt (voorheen Programmaraad) faciliteert meerdere sessie waarbij uitwisseling en leren van elkaar centraal staat. Ook legt de Programmaraad actieve lijntje met aanpalende onderzoeken en thema’s om de dienstverlening aan werkgevers te verstreken. Hierbij kun je denken aan de onderzoeken van de Nederlandse arbeidsinspectie naar de regionale werkgeversdienstverlening en het rapport Spiegel Bestaanszekerheid 2022 (pdf)

Cirkelvormige tijdslijn met daarin de planning rondom de jaarlijkse werkgeverstevredenheidsmonitor

Tijdlijn werkgeverstevredenheidsmonitor

  1. Zorg er het hele jaar voor dat de adviseurs werkgeversdienstverlening hun contacten met werkgevers vastleggen in WBS of een ander systeem van regio of organisatie.
  2. Verstuur begin oktober de contactgegevens, in een beveiligde omgeving, van de werkgevers waarmee je van april t/m oktober contact mee hebt gehad als WerkgeversServicepunt via een Excelbestand naar het onderzoeksbureau. Maak je gebruik van WBS dan worden de gegevens automatisch verstuurd naar het onderzoeksbureau.
  3. Voorkeur rapportage opties doorgeven aan het Landelijk Ondersteuningsteam (voorheen Programmaraad) incl. (indien van toepassing) wijzigingen in naamgeving WSP en wijzigingen van logo aanleveren.
  4. Informeer, in de laatste week van oktober, de adviseurs werkgeversdienstverlening dat de werkgeverstevredenheidsmonitor gaat starten.
  5. Het onderzoeksbureau verstuurt in de eerste week van november de uitnodigingen voor het onderzoek naar de werkgevers.
  6. Werkgevers hebben 2 weken de tijd om hun mening te geven:
    a. Vraag adviseurs werkgeversdienstverlening tijdens het contact met de werkgever aandacht te vragen voor het onderzoek ter verbetering van de dienstverlening aan werkgevers.
    b. Vanuit het onderzoeksbureau worden 2 automatische reminders verstuurd.
  7. Het onderzoeksbureau verwerkt de binnengekomen respons.
  8. Het onderzoeksbureau deelt in februari de regionale onderzoeksresultaten met het WSP via het Landelijk Ondersteuningsteam.
  9. De WSP’s verwerken de resultaten in het regionaal uitvoeringsplan WSP. En zij zetten concrete acties uit om aandachtspunten te verbeteren en adequaat in spelen op de behoefte van de werkgever.