Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidskrapte: Kans of desillusie voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid?

19 oktober 2021

Momenteel zijn er in Nederland veel vacatures die niet kunnen worden ingevuld door werkgevers. Steeds meer sectoren krijgen te maken met krapte op de arbeidsmarkt, maar een oplossing lijkt niet direct voorhanden. Of toch? In de achtste editie van 2021 van Sterk door Werk staat de vraag centraal waar kansen liggen op de arbeidsmarkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Gemma van Ruitenbeek, gezondheids-wetenschapper en managing director van het Centrum voor Inclusieve Arbeidsorganisatie, ziet nog te vaak dat werkgevers veel nadruk leggen op hoge kwalificaties en dito functie-eisen. En dat, terwijl er zelden ‘omgekeerd’ gekeken wordt naar hoe een baan passend gemaakt kan worden voor iemand met een psychische kwetsbaarheid. Daar valt dus nog een slag te slaan. In het artikel doet Gemma een aantal interessante suggesties.

Voor Diane Schoorl, algemeen directeur van Haprotech, is krapte op de arbeidsmarkt niets nieuws. Binnen de metaalsector is het sinds jaar en dag moeilijk goed opgeleid personeel te vinden en dus is het bedrijf vanaf 1997 zelf opleidingen voor lassers-en metaalbewerkers gaan verzorgen. Een deel daarvan bestaat uit leerwerk­trajecten, waarop ook mensen met een psychische kwetsbaarheid zich inschrijven.