Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik Informatiebijeenkomst hervorming arbeidsmarktinfrastructuur, 27 mei 2024

19 juni 2024

Verslag van de bijeenkomst op maandag 27 mei 2024 in Amersfoort

Structurele verbetering van arbeidsmarktdienstverlening

Eind april was er een belangrijk moment voor de uitwerking van de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. De SZW-ministers Karien van Gennip en Carola Schouten stuurden op 29 april 2024 een brief aan de Tweede Kamer over hoe het kabinet de arbeidsmarktdienstverlening structureel wil verbeteren door deze hervorming. In elke arbeidsmarktregio komt er één gezamenlijk regionaal loket: het Werkcentrum.

De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt organiseerde samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een live bijeenkomst om de 35 arbeidsmarktregio’s bij te praten over de meest recente actualiteiten. Deze bijeenkomst vond plaats op maandagmiddag 27 mei in Amersfoort. Het is de eerste bijeenkomst na de genoemde kamerbrief, de eerste van een reeks ontmoetingen waarin SZW en de arbeidsmarktregio’s over deze ontwikkeling in gesprek zijn. Uitgenodigd zijn de programmamanagers van de regio’s en eventuele kwartiermakers van het Werkcentrum. De belangstelling was groot.

Deelnemers aan de bijeenkomst Hervorming Arbeidsmarktinfrastructuur, 27 mei 2024
Bijeenkomst Hervorming Arbeidsmarktinfrastructuur

Financiering en Werkagenda centraal

In de bijeenkomst staan 2 thema’s centraal: het financieel kader van de arbeidsmarktinfrastructuur en de Werkagenda voor 2024 en 2025 onder voorzitterschap van projectleider Tanja Willemsen van de Programmaraad. Brian Verweij (senior beleidsmedewerker SZW) en Sander Pulles (coördinerend beleidsmedewerker arbeidsmarktregio’s SZW) geven een uitgebreide toelichting. Verder dragen Elly Hekman (senior communicatieadviseur Programmaraad) en Pearl Rapprecht (senior adviseur VNG) een steentje bij.

De aanwezigen stellen veel vragen over de 2 thema’s, die grotendeels direct zijn beantwoord. Ook vertellen zij over de stand van zaken in hun eigen regio’s en dan vooral waar ze tegenaan lopen. Dit verslag concentreert zich op deze vragen en punten. Over de toelichting door Brian en Sander vind je meer informatie in hun presentatie.

Meer weten?

Bekijk de informatiepagina over de Kamerbrief. Hier is een door SZW gemaakte Q&A met veelgestelde vragen te vinden. De lijst zal worden uitgebreid op basis van de vragen tijdens de online informatiesessies van half mei en deze live bijeenkomst. Interessant is ook het webinar van 14 mei 2024, die je kunt terugkijken. 

Heb je vragen of opmerkingen voor het ministerie van SZW? Stuur dan een mail naar Postbusarbeidsmarktinfrastructuur@minszw.nl of neem contact op met de accounthouder SZW van je eigen regio.

Thema: Financieel kader

Het financieel kader van de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur bestaat uit een tijdelijk en een structureel deel. De belangrijkste elementen van de tijdelijke financiering zijn het Regionaal impulsbudget (voorlopig 1 miljoen per regio per jaar) en de Tijdelijke subsidie van-werk-naar-werk (voorlopig 15 miljoen landelijk per jaar).

Structurele middelen worden beschikbaar gesteld voor de regiefunctie van de centrumgemeenten. Gemeenten en UWV krijgen allebei budget voor het gezamenlijk invullen en organiseren van de gidsfunctie in het Regionaal Werkcentrum (RWC). Ook is er structurele financiering voor het regionaal organiseren van de deelname van werkgevers- en werknemersorganisaties aan het Regionaal Beraad en voor de regionale verbinding van arbeidsmarkt- en onderwijsinfrastructuur door SBB. Zie de SZW-presentatie voor een toelichting op het financieel kader en de exacte bedragen.

Thema: Werkagenda 2024-2025

Het ministerie van SZW werkt de plannen in de Kamerbrief de komende tijd verder uit met de landelijke kernpartners. Dit wordt de Werkagenda 2024-2025 genoemd. Zo wordt er gewerkt aan een gezamenlijke communicatiestrategie, een raamwerk voor de Regionale Meerjarenagenda en een modelconvenant voor de regionale samenwerking.

Voor de diverse onderdelen van de arbeidsmarktinfrastructuur is een prioritering aangebracht: zeer hoog, hoog of normaal. De stuurgroep pakt de categorie met de hoogste prioriteit op tussen juni en september 2024. Daarna volgen de onderdelen met een hoge of normale prioriteit tussen november 2024 en januari 2025. Zie voor de hele lijst de SZW-presentatie.

Opmerkingen aanwezigen

Een paar interessante opmerkingen van aanwezigen tot slot, ter overpeinzing.

  • “De centrumgemeente krijgt jaarlijks 135.000 euro voor de gidsfunctie, als onderdeel van de middelen voor de regiefunctie. Van dat bedrag komt een ton vanuit het Leerwerkloket. Dat maakt het lastig om het loopbaanadvies op het huidige niveau te handhaven. Ik kan wel zeggen dat medewerkers van het Leerwerkloket straks als gids kunnen werken, maar dan verdwijnt de loopbaanadviesfunctie. Daar lopen we nu tegenaan in het ontwikkeltraject. Er ontstaat een discussie over hoe we de ton gaan dekken.”
  • “Er wordt steeds aangegeven dat het de bedoeling is om de functionaliteit van het onafhankelijk loopbaanadvies van het Leerwerkloket willen te behouden. Het is verwarrend dat alleen het daarover gaat. Wij vinden in onze regio juist het onafhankelijke scholingsadvies erg belangrijk. Dit staat in de Kamerbrief genoemd als toegangsfunctie maar dat vind ik te smal.”
  • “Het zou fijn zijn als er een meer gedetailleerde planning van het proces komt. Het luistert in onze regio erg nauw wanneer we het Leerwerkloket en het regionaal mobiliteitsteam uit de lucht gaan halen. Bij het Leerwerkloket werken veel mensen en die zijn bezorgd over hun toekomst. Eigenlijk moeten in januari de stukjes naadloos in elkaar vallen, maar dat wordt een hele uitdaging.”
  • “Ik wil een tip geven. We denken in onze regio erover om in 2025 de medewerkers van het Leerwerkloket en het regionaal mobiliteitsteam nog een half of zelfs een heel jaar door te laten gaan. Want we redden het sowieso niet om al vanaf 1 januari met de Regionale Meerjarenagenda te werken. De deadline is voor ons niet heilig. Deze lijn willen we voorstellen aan het Regionaal Beraad.”

Volgende bijeenkomst op 2 juli

Op dinsdag 2 juli 2024 wordt van 15.00 tot 17.00 uur een online sessie over de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur gehouden. De gidsfunctie is sowieso een van de onderwerpen, omdat hierover veel vragen leven. Deelname is op uitnodiging.