Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmarktregio’s werken steeds beter samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen

25 januari 2021

Arbeidsmarktregio’s werken beter samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen, ondanks corona en minder financiële steun. Dat blijkt uit onderzoek door Zinziz in 31 regio’s die werken aan het versterken van de samenwerking tussen ggz en werk & inkomen. Daarbij kregen zij financiële steun van de ministeries van SZW en VWS. 

De regionale samenwerkingen gaan naar een steeds hoger niveau, blijkt uit het onderzoek. Zo is in alle regio’s sprake van reguliere overleggen tussen gemeenten, UWV en ggz. In twaalf regio’s werken alle partijen op operationeel niveau samen. Zes regio’s zijn bezig met gezamenlijk beleid om de arbeidsparticipatie van uitkeringsgerechtigden met psychische aandoeningen te vergroten. Enkele regio’s stellen daarnaast kwantitatieve doelen en meten deze ook. 

Corona heeft behoorlijk impact

Wel heeft de samenwerking in veel regio’s tijdelijk stilgelegen of minder prioriteit gekregen door corona. Desondanks is in geen van de regio’s het samenwerkingsniveau gedaald sinds 2019. In 17 regio’s is het samenwerkingsniveau zelfs gestegen. Vooral in de regio’s Zuid-Holland Centraal en Noordoost-Brabant steeg het samenwerkingsniveau aanzienlijk.

De coronacrisis heeft gevolgen voor de arbeidsmarktkansen van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Niet alleen door de groeiende werkloosheid; ook is er een grotere focus op het begeleiden naar werk van mensen met ‘een korte afstand’ tot de arbeidsmarkt zoals horecamedewerkers en zzp’ers. Dat brengt het risico met zich mee dat de aandacht voor arbeidsparticipatie van deze groep meer op de achtergrond verdwijnt. 

Financiële steun

Sinds 2017 wordt er in 31 regio’s intensief gewerkt aan regionale samenwerking tussen werk & inkomen en ggz, met financiële hulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het ministerie stelde voor de arbeidsmarktregio’s voor twee jaar € 3,5 miljoen beschikbaar voor het bevorderen van arbeidsparticipatie van mensen met een psychische aandoening. Al snel werd duidelijk dat er aandacht nodig was voor de borging en inbedding van de samenwerking. Het ministerie van SZW en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben vervolgens voor nog één jaar financiering vrijgemaakt.