Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindevaluatie Pilots CompetentNL: pilotpartijen overwegend positief

11 juni 2024

Hoe bruikbaar is CompetentNL voor onze (mogelijke) toepassingen? Dat testen diverse partijen uit de arbeidsmarkt en het onderwijs tijdens de pilotfase van het programma. De pilotpartijen zijn overwegend positief. Wel vinden zij dat CompetentNL nog verbeterd en uitgebreid moet worden om volledig aan de gestelde verwachtingen te voldoen.

De pilotfase van het programma liep van september 2023 tot juni 2024. Programmapartners en pilotpartijen onderzochten samen delen van de data, het model en de toegang (techniek) van CompetentNL. Ook bekeken zij de gevolgen daarvan voor de doorontwikkeling van CompetentNL.

Uit de pilots is naar voren gekomen dat CompetentNL duidelijk meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande skillstalen (ESCO en O*NET), maar dat er nog het nodige is te verbeteren aan de data en het model.

Voorgestelde verbeteringen

De verbeteringen die de pilotpartijen voorstellen hebben betrekking op het toevoegen en beter onderbouwen van de data en het vereenvoudigen van beschrijvingen. Wat betreft het model pleiten zij voor duidelijke hiërarchieën van beroepen en skills in verschillende lagen, die semantisch gerelateerd worden aan taken en onderwijskwalificaties.

De voornaamste bevindingen uit de pilots zijn voorgelegd aan de feedbackgroep in vier bijeenkomsten en vragenlijstonderzoeken.

Video's pilotpartijen

Wat zeggen de 6 pilotpartijen over hun pilots? Bekijk de 6 video's