Overslaan en naar de inhoud gaan

Het belang van een goede samenwerking tussen GGZ, UWV en gemeenten

03 februari 2021

Het is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid belangrijk dat het onderwerp werk al in de vroegste behandeling besproken wordt. En dus is een goede samenwerking tussen de uitvoeringsorganisaties UWV/gemeenten en de zorgsector noodzakelijk. Sinds 2012 zijn er heel wat stappen gezet. Maar we zijn er nog niet, blijkt uit het gloednieuwe rapport van ZINZIZ ‘Hoe houd je regionale samenwerking tussen Werk & Inkomen en GGZ levend?’ In de eerste editie van 2021 van de nieuwsbrief Sterk door Werk staat de samenwerking tussen UWV, GGZ en gemeenten centraal.



“De samenwerking in de regio’s komt niet overal even goed van de grond terwijl dat van groot belang is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die aan het werk willen. Juist nu!”, legt Pearl Hartgers, projectleider Programmaraad in een interview uit. Zo spreekt zij haar zorg uit over de aflopende ministeriele financiële impuls van €3,5 miljard. “De samenwerking tussen GGZ, UWV en gemeenten is net als het bereiden van een goede vinaigrette: het is moeilijk om de ingrediënten zo goed te mengen dat ze door elkaar worden opgenomen, maar het kan wel! Het is gewoon hard werken. Te vroeg stoppen betekent dat je weer twee losse bestanddelen in je kom hebt liggen.”

Aarbeidsdeskundige Eric Groenendaal (UWV) legt uit wat ervoor nodig is om tot een goede samenwerking te komen. Hij is vanaf het begin bij de succesvolle samenwerking tussen UWV Den Bosch en Reinier van Arkel, een instelling voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ) betrokken. Wat is er nodig voor zo’n vruchtbare samenwerking? Verbinding tussen de betrokken professionals, begrip voor elkaars (on)mogelijkheden, samen naast de klant staan en streven naar plezier in de samenwerking blijken essentieel.

En uiteindelijk levert het meer banen op voor mensen met een psychische kwetsbaarheid! “Als je kijkt naar de cijfers heeft een flink percentage cliënten een behoorlijke verbetering en positieve verandering doorgemaakt en een aanzienlijke groep is blijvend aan het werk.” Inmiddels is de start gemaakt om deze succesvolle methode en samenwerking op meer plekken in het land in te zetten.