Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw! E-learnings Praktijkleren in het mbo en Beschut werk

20 februari 2025

Vandaag zijn op samenvoordeklant.nl twee nieuwe e-learnings gelanceerd: Praktijkleren in het mbo en Beschut werk. Deze interactieve en praktische modules bieden waardevolle kennis en inzichten waar jij als professional mee aan de slag kan in de regio.

In het najaar van 2024 ontwikkelde de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt, samen met partners en de Opschudders, twee e-learnings om kennis over Praktijkleren in het mbo en Beschut werk toegankelijker te maken. Deze zijn vanaf nu beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over deze thema’s.

E-learning Praktijkleren in het mbo

Deze e-learning is samen met SBB gebouwd en bestaat uit drie modules. De modules nemen professionals die werkenden, werkzoekenden en werkgevers ondersteunen, mee in de mogelijkheden van praktijkleren in het mbo.

2 figuren naast elkaar met een (school)tas bij zich

Praktijkleren in het mbo is een thema dat niet ‘vast te pinnen’ is bij één specifieke rol of organisatie. Soms is dit ingewikkeld maar het is ook waardevol. Want: leren en ontwikkelen is een voorwaarde bij duurzame inzetbaarheid en daarmee relevant voor veel rollen en organisaties die bijdragen aan kansen op de arbeidsmarkt. Door gezamenlijk op te trekken, brengen we dit thema op vlieghoogte in de regio’s.

De e-learning is een doorontwikkeling op de Leergang Praktijkleren in het mbo die begin 2024 werd georganiseerd. Naast SBB droegen ook SAM, de Hogeschool Zuyd en het Kennispunt LLO bij aan de totstandkoming van de inhoud. Vanuit de Kerngroep Praktijkleren hebben verschillende projectleiders een bijdrage geleverd, waardoor de vertaalslag naar de regio zoveel als mogelijk is gemaakt. Daarnaast is de inhoud voorgelegd aan deelnemers van de eerdere leergang.

Wat leer je in deze e-learning?

De e-learning bestaat uit drie modules:

  1. De basis – Ontdek wat praktijkleren in het mbo inhoudt, welke kansen het biedt en waarom werkgevers het belangrijk vinden. Leer welke organisaties en rollen betrokken zijn en welke financiële middelen beschikbaar zijn.
  2. De afstemming – Leer hoe je afstemming zoekt met de kandidaat, de werkgever en het onderwijs.
  3. Het proces: meerdere wegen leiden tot succes – Krijg inzicht in het bemiddelen naar een leerbaan, het vastleggen van afspraken en het uitvoeren van scholing via praktijkleren in het mbo.

E-learning Beschut werk

Deze e-learning biedt een goede basis voor iedereen die meer wil weten over beschut werk. In zes modules leren beleidsmakers en uitvoerders alles over de inzet en vormgeving van dit instrument. Ook voor gemeentebestuurders, UWV-medewerkers, sociale partners, cliëntenraden, werkontwikkelbedrijven en werkgevers is de e-learning waardevol.

Figuur staat naast een kruiwagen

Voor de e-learning Beschut werk vormt het kennisdocument Beschut werk van het Ministerie van SZW de basis. Met de interactieve leeromgeving wordt de informatie uit het kennisdocument op een praktische manier aangeboden en hebben professionals altijd toegang tot relevante kennis over beschut werk. De vertaalslag is samen met SZW, UWV, gemeenten en Cedris gemaakt. Dankzij de betrokkenheid van professionals op zowel beleids- als uitvoerend niveau biedt de e-learning waardevolle inzichten vanuit diverse perspectieven.

Voor gemeenten en UWV is het waardevol om kennis te hebben van ieder zijn aandeel bij de regeling Beschut werk. Deze e-learning biedt inzicht in ieders rollen, taken en verantwoordelijkheden.

Wat leer je in deze e-learning?

De e-learning is opgedeeld in zes onderwerpen:

  1. Beschut werk: de basis – De grondbeginselen van beschut werk, de relevante wetgeving en de relatie met andere voorzieningen worden uitgelegd.
  2. Van aanvraag tot beoordeling – Leer hoe een indicatie Beschut werk tot stand komt en hoe de verschillende partijen daarbij een rol vervullen.
  3. De rol van de gemeente – Verken de verantwoording van de gemeente voor Beschut werk en hoe zij daar invulling aan moet en kan geven.
  4. Financiële middelen – Welke middelen zijn er beschikbaar om Beschut werk mogelijk te maken?
  5. Rechtspositie en arbeidsvoorwaarden – Wat zijn de belangrijkste beginselen van een Beschut werk dienstverband?
  6. Simpel Switchen – Leer hoe er eenvoudig kan worden ‘geswitcht’ in de participatieketen van en naar een beschutte werkplek

Aan de slag!

Start vandaag en ontdek hoe deze kennis helpt om duurzame verbindingen op de arbeidsmarkt te realiseren. De e-learnings zijn kosteloos beschikbaar. 

We ontvangen graag feedback via de evaluatieformulieren in de modules, om de e-learnings verder te verbeteren en de ondersteuning binnen deze thema’s te verbreden.

Veel leerplezier!