Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik 2e meeting Uitbreiding arbeidsmarktinfrastructuur

21 november 2022

Wat kan beter in de arbeidsmarktinfrastructuur?  

“De benadering wordt wezenlijk anders dan hoe wij de afgelopen jaren naar mensen hebben gekeken. De bedoeling is om vanuit een breder perspectief te kijken naar wat werkzoekenden en ook werkgevers nodig hebben. De publieke partijen staan samen met private partijen aan de lat om de arbeidsmarkt goed te laten functioneren.”

Uitgangspunten en werkgroepen 2023

Met deze benadering schetste programmanager Camiel Jansen (SZW) het belang van de uitbreiding van de arbeidsmarktinfrastructuur, tijdens de tweede meeting met de strategisch programmaleiders van de 35 arbeidsmarktregio's, SZW en de Programmaraad, op 1 november 2022. Ook de uitgangspunten uit de Kamerbrief van oktober 2022 werden besproken. 

In 2023 zullen de uitgangspunten en de randvoorwaarden verder worden uitgewerkt.
Het idee is om werkgroepen in te stellen voor 5 thema’s:

  1. Dienstverleningsconcept
  2. Governance
  3. Financiering
  4. Wet- en regelgeving
  5. ICT/gegevensuitwisseling

Camiel Jansen vraagt de arbeidsmarktregio’s om mee te denken over deze thema’s. De bedoeling is dat in elke werkgroep enkele experts vanuit de arbeidsmarktregio’s meedoen. De werkgroepen voor de thema’s dienstverleningsconcept en governance starten in januari met hun werkzaamheden. De andere 3 werkgroepen worden parallel maar niet direct in januari opgestart.

Verslag 

Hoe verder?

  • Donderdag 1 december: online sessie van het Platform Arbeidsmarkt
    Op uitnodiging. Met de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur als een van de onderwerpen
  • Dinsdag 6 december: bijeenkomst in Utrecht over het thema Arbeidsmarktinfrastructuur en WSP’s
    Op uitnodiging: Uit elke arbeidsmarktregio kunnen twee vertegenwoordigers deelnemen: een verantwoordelijke voor werkgeversdienstverlening bij de gemeenten en de manager werkgeversdienstverlening van UWV.
  • Maart/april 2023: 3e meeting met strategische programmaleiders over de concept-producten van de werkgroepen governance en dienstverlening.