Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik regiosessies 'Van school naar duurzaam werk'

12 juni 2024

In het wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' staat samenwerking tussen scholen, Doorstroompunten en (centrum)gemeenten centraal. Met als doel; jongeren in een kwetsbare positie beter ondersteunen bij de overstap van school naar werk door een dekkend aanbod in elke regio te faciliteren. Zodat alle jongeren zichtbaar zijn en de juiste hulp krijgen bij hun zoektocht naar een passende plek op de arbeidsmarkt.

Ingrado organiseerde afgelopen weken 5 regionale bijeenkomsten, waar deelnemers onderling kennis en ervaring konden delen uit de verschillende regio’s, om zo de samenwerking tussen de partners in regio’s te bevorderen. De deelnemers bestonden uit doorstroom coördinatoren, coördinatoren aanpak jeugdwerkloosheid, netwerkcoördinatoren vso/pro, regionale adviseurs SBB, beleidsmedewerkers uit het mbo en overige beleidsmedewerkers die te maken krijgen met het wetsvoorstel.

Hoofdlijnen wetsvoorstel

Naast regionale uitwisseling, deelden de ministeries van OCW en SZW de hoofdlijnen van het wetsvoorstel waaronder het Regionaal programma. In het kader van de wet Van school naar duurzaam werk, zullen er naar aanleiding van een regionale analyse, gezamenlijke regionale programma’s worden opgesteld. Het huidige vsv-programma en de aanpak Jeugdwerkloosheid worden hiermee structureel. 
Daarnaast was er in de bijeenkomsten aandacht voor:

  • Regionale analyse
    Het regionale programma 2025 moet gebouwd zijn op de regionale analyse. Bureau LPBL heeft een tool die bruikbaar is om te komen tot een regionale analyse. De tool is hier te vinden en te downloaden.
  • Bestuurlijke besluitvorming
    Het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ vraagt om een intensieve samenwerking in de regio. Hiervoor is bestuurlijke samenwerking en besluitvorming nodig; maar hoe gaat dit in zijn werk en wat moet hiervoor gebeuren?  

De terugblik van de regiosessies is nu te lezen op de website van Ingrado. Ook vind je daar de presentaties en relevante bijlagen waaronder de regionale analyse tool van LPBL. 

Vervolg

In afstemming met de Programmaraad, MBO-raad, SBB, Divosa, netwerkcoördinatoren pro/vso, netwerkcoördinatoren jeugdwerkloosheid, de sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs en de sectorraad Praktijkonderwijs en in opdracht van de ministeries van OCW en SZW organiseert Ingrado regionale bijeenkomsten. In augustus/september en november/december 2024 vinden er opnieuw bijeenkomsten plaats op verschillende locaties. Houd de agenda in de gaten.