Op dinsdag 15 november organiseerden we de online expertmeeting ‘Opleiden naar een baan in een kansrijke sector; de methodische aanpak’ waarin de vraag centraal stond: hoe kun je Open House als inkoopmethodiek benutten om werkzoekenden tot vakkracht te scholen?
Expert Michel Dammer vertelde over hoe ze dit in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe hebben aangepakt. Het vooraf gestelde doel was 1.000 kandidaten duurzaam laten uitstromen naar werk. Uiteindelijk zijn ze er in geslaagd om bijna 1.650 mensen duurzaam te plaatsen. Het succes is afhankelijk van een aantal factoren:
- tijd en geld om het proces en de aanpak te kunnen organiseren
- inzicht in de behoeften van alle actoren: werkzoekende, bedrijven, opleiders en werkgeversadviseurs
- en samenwerking met en vertrouwen in de partijen.
Arne Beukema van het Noorderpoort College is één van de 13 opleiders die heeft ingeschreven voor de Open House – Bouw & Techniek. Hij blikte terug op het ontwikkelproces. “Wij en onze collega aanbieders hebben vanaf het begin de gelegenheid gehad om mee te denken. Er waren zorgen en bedenkingen bij sommige trajecten. Zoals zijn er voldoende deelnemers. Het samenspel in het voortraject heeft gemaakt dat er vertrouwen is ontstaan in de samenwerking tussen de drie O’s”.
Het Drenthe College is één van de opleiders die meedoet in de meest recente Open House route: Transport & Logistiek. Robert Pijlman geeft aan dat deelname aan het proces deuren opent voor onderwijsinstellingen om de verbinding met de regionale bedrijven aan te halen. En hierdoor ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een gezamenlijke banenmarkt organiseren. “Er zit veel energie op vanuit de bedrijven.”
Bekijk het webinar hieronder terug.
Meer lezen over de Groningse aanpak.