Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' uitgesteld

12 september 2024

Het wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' is klaar om naar de Tweede Kamer gestuurd te worden, nu het advies van de Raad van State is verwerkt. De verzending van het wetsvoorstel laat echter nog op zich wachten. Dit geldt ook voor de consultatie en toetsing van het onderliggende besluit en de ministeriële regeling, waarin onder andere de voorwaarden voor het regionaal programma zijn opgenomen. Hierdoor wordt de beoogde inwerkingtreding verschoven naar 1 januari 2026.

De vertraging is een gevolg van afspraken in de budgettaire bijlage van het Hoofdlijnenakkoord, waarin is vastgelegd dat specifieke uitkeringen (SPUK's) worden omgezet naar het Gemeentefonds. Momenteel werkt het Rijk aan de manier waarop deze maatregel moet worden uitgevoerd. Totdat hier duidelijkheid over is, worden specifieke uitkeringen met een looptijd tot na 2025 niet geaccordeerd. Dit geldt dus ook voor de specifieke uitkering aan de contactgemeente in het wetsvoorstel van school naar duurzaam werk.  Als gevolg van deze situatie kan de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 augustus 2025 van de nieuwe wet- en regelgeving van school naar duurzaam werk niet meer worden gehaald.

Redenen waarom het wetsvoorstel is uitgesteld zijn:

  • In het Hoofdlijnenakkoord staat dat SPUK’s omgezet worden naar het Gemeentefonds.
  • De SPUK’s in het wetsvoorstel worden daarom niet geaccordeerd.
  • Besluitvorming hierover vertraagt het wetsvoorstel.

Het ministerie van OCW zet zich in om het wetsvoorstel alsnog in werking te laten treden per 1 januari 2026.  

Met het uitstellen van het wetsvoorstel, loopt de huidige Aanpak Jeugdwerkloosheid door in 2025. Hiervoor ontvangen centrumgemeenten ook in 2025 middelen voor coördinatie en ondersteuning van jongeren.

Het wetsvoorstel

In het wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' staat samenwerking tussen scholen, Doorstroompunten en (centrum)gemeenten centraal. Met als doel; jongeren in een kwetsbare positie beter ondersteunen bij de overstap van school naar werk door een dekkend aanbod in elke regio te faciliteren. Zodat alle jongeren zichtbaar zijn en de juiste hulp krijgen bij hun zoektocht naar een passende plek op de arbeidsmarkt.

Meer informatie en webpagina

In september organiseert Ingrado verschillende regiosessies over de wet 'Van school naar duurzaam werk'. Daarnaast is op de pagina wetsvoorstel 'Van school naar duurzaam werk' kennis en informatie gebundeld, met onder meer een FAQ. De informatie op de webpagina is onder voorbehoud van politieke besluitvorming en om die reden nog in ontwikkeling.