Vraag vanuit de gemeentelijke uitvoering
“Cliënte staat in het doelgroepregister. Zij is medisch urenbeperkt. Nu wil zij meer uren gaan werken dan de arts van UWV destijds heeft vastgesteld. Mag zij, als is vastgesteld dat zij voor 20 uur belastbaar is, meer werken dan dit aantal uren? Zo ja, heeft dit consequenties voor haar indicatie en/of no-riskpolis?”
Antwoord
Ja, zij mag meer werken. Zij is zelf verantwoordelijk voor het aantal uren dat zij gaat werken. Ook als zij in overleg met haar werkgever meer (of minder) gaat werken dan zij zou kunnen volgens de beoordeling van UWV. Dat heeft geen consequenties voor de registratie in het doelgroepregister; zij verliest daardoor niet haar registratie of iets dergelijks.
Voor de Ziektewet verzekering/no-riskpolis maakt het ook niet uit, zij is verzekerd voor het aantal uren dat zij werkt. De Ziektewet kent geen uitsluitingsgrond wegens teveel werken ten schade van de gezondheid.
Toelichting
Voorwaarde bij bovenstaand antwoord is dat cliënte op het moment dat zij meer gaat werken niet arbeidsongeschikt is voor haar werk (de zogenaamde maatgevende arbeid) en daarvoor ziekengeld ontvangt. Ontvangt zij wel een Ziektewet-uitkering op het moment dat zij meer uren gaat werken dan kan UWV eventueel een maatregel opleggen (op grond van artikel 45, lid 1, onder b, van de Ziektewet) als ‘door haar gedraging de genezing wordt belemmerd of als zij daardoor onvoldoende meewerkt om aanpassing aan haar ziekte of gebrek te verkrijgen’.
Tot slot
Als zij ziek wordt na haar contractuele urenuitbreiding dan is de werkgever verplicht het hogere loon door te betalen, maar wordt het Ziektewet-dagloon niet gelijk op het hogere loon gesteld. Het dagloon wordt zoals gebruikelijk vastgesteld op het gemiddelde loon dat zij in de referteperiode voor de eerste ziektedag ontving.