Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere kans door investeren in arbeidsfitheid

Gepubliceerd op 15 april 2014

Arbeidsfit maken van werkzoekenden is een belangrijke voorwaarde om hen aan banen te helpen. Zeker bij kandidaten met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Dat ondervond de regio Gelderland-Midden. De matchingsresultaten vielen flink tegen, maar er zijn belangrijke inzichten verkregen en lessen geleerd.

Kerngegevens project
Wie: 5 gemeenten, UWV en 1 uitzendorganisatie.
Wat deden zij? Intercedent inhuren voor bemiddeling van werkzoekenden op een Werkplein. Gemeenten zorgden zelf voor ontsluiting van cv’s op Werk.nl.
Kwalitatieve resultaten: Bemiddelingsresultaten vielen flink tegen, maar er zijn veel nieuwe inzichten verkregen over geschiktheid werkzoekenden en commitment van alle betrokken partijen.
Contact: Bianca van der Weijden (projectleider), bianca.van.der.weijden@ arnhem.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: Met Werk.

Om 50 werkzoekenden uit de WWB aan banen te helpen, detacheerde Met Werk (samenwerkingsverband van Start People, Creyf’s, Unique en USG Restart) een intercedent op het Werkplein in Arnhem. Gemeenten leverden bij hem cv’s aan, die werden ingevoerd in een eigen matchingsyteem van de uitzender. Met Werk bracht ook vacatures in. De plaatsingsresultaten vielen echter tegen. Veel kandidaten bleken niet goed plaatsbaar. Zij hadden voor vacatures van de uitzender eerst extra begeleiding nodig om basiswerknemersvaardigheden, houding en gedrag op orde te brengen, concluderen projectleider en uitzender. Inzet van werkbegeleiders voor kortdurende plaatsingen blijkt vaak niet zinvol.

Focus op voortraject

Het voortraject verdient extra aandacht. Dat vereist ook meer inzicht van gemeenten in hun eigen bestand en de mogelijkheden en beperkingen van werkzoekenden. “Veel gemeenten hebben hiervoor zelf nog geen goed systeem.

Consulenten hebben kandidaten daardoor onvoldoende op hun netvlies”, aldus de projectleider. De noodzaak dit te verbeteren, is intern bij de gemeenten inmiddels een gespreksonderwerp, mede door de ervaringen uit dit project. De projectleider ziet ook mogelijkheden om werkzoekenden bijvoorbeeld meer branchegericht voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Het voortraject is volgens de uitzender zeker net zo belangrijk als de daadwerkelijke matching. “Gemeenten die hier meer in investeren, hebben aanzienlijk meer kans op succes”, concludeert Met Werk mede op basis van de landelijke ervaringen bij andere gemeenten. “Veel werkzoekenden willen wel, maar kunnen alles zelf niet goed overzien. Gemeenten moeten er echt bovenop zitten.”

Samenwerking gemeenten

De inzet van gemeenten wisselde sterk in Gelderland-Midden. Al hadden betere resultaten waarschijnlijk ook een actievere opstelling van gemeenten opgeleverd. Zij zorgden zelf voor het ontsluiten van cv’s op Werk.nl. Dit zorgde voor veel extra werk omdat werkzoekenden dit zelf moeilijk vonden. Het benodigde DiGiD bleek een flinke drempel en het gebruik werd lastig gevonden. Verdwijnen van het cv na drie maanden bleek ook weinig stimulerend. Storingen (onder andere tijdens een training voor werkzoekenden) zorgden voor frustratie. De problemen zijn besproken met UWV. “Er was regelmatig overleg”, aldus de projectleider.

Lessen

De regio gaat met de nieuwe inzichten door om de publiek- private samenwerking voor arbeidsbemiddeling te versterken. Hier worden nu meerdere uitzendorganisaties bij betrokken. Als de regio het project opnieuw zou invullen, zou de projectleider met de kennis van nu meer investeren in het arbeidsfit maken van kandidaten en de betrokkenheid van alle partijen. “Iedereen moet het grotere gezamenlijke belang goed zien. We gaan door. Duurzame samenwerking opbouwen, kost ook tijd.”

“INVESTEREN IN ARBEIDSFITHEID IS ZEKER NET ZO BELANGRIJK ALS MATCHEN”

- MARION MAN, PROJECTMANAGER MET WERK