Overslaan en naar de inhoud gaan

In Gorinchem hebben de werkzoekenden de regie in handen

Gepubliceerd op 18 februari 2020

Vrijwillig aanmelden, matchen op talenten, openstellen voor alle werkzoekenden en de werkgever kandidaten laten bellen. Dat zijn een paar bijzondere elementen die het matchingsplatform WIJIJ in regio Gorinchem tot een groot succes maken. De kandidaten nemen de regie over hun eigen loopbaan!

Werkgevers die kandidaten willen zoeken op het platform WIJIJ in de regio Gorinchem, moeten daarvoor maandelijks een tientje neertellen. En als ze iemand aannemen, moeten ze nog eens eenmalig een bedrag van 750 euro betalen. Toch zijn er al tientallen regionale werkgevers lid geworden van de coöperatie WIJIJ die iedere maand 10 euro lidmaatschap betalen.

En toegegeven, WIJIJ valt behoorlijk uit de toon bij andere platforms waarmee geprobeerd wordt mensen met achterstand aan het werk te krijgen. Om te beginnen staat het platform open voor iedereen die werk zoekt. Ook mensen zonder uitkering of mensen die van baan willen veranderen kunnen zich aanmelden. Verder is opvallend dat niemand gedwongen wordt een profiel aan te maken op het platform. “Dat is belangrijk”, zegt Jordan den Boef, adviseur van het WSP AVregio en projectmanager van WIJIJ, “want zo weet een werkgever zeker dat hij gemotiveerde kandidaten onder ogen krijgt.”

Tips

  1. Match op talenten, niet op cv’s en vacatures
  2. Aanmelden moet altijd vrijwillig gebeuren. Dan weet de werkgever dat het gemotiveerde kandidaten zijn
  3. Stel het platform open voor alle werkzoekenden
  4. Laat de werkgever de kandidaat bellen, dat geeft de werkzoekende veel zelfvertrouwen
  5. Start eerst met een campagne om werkzoekenden te trekken, begin dan pas met matchen
  6. Koop (commercieel) in wat al ontwikkeld is
  7. Laat werkgevers betalen voor de dienstverlening en geef ze via een coöperatie-vorm invloed op de doorontwikkeling

Waarom zijn zij niet aan het werk?

Het idee voor een platform dat de mogelijkheden in een krappe arbeidsmarkt beter benut, komt van Saar Spanjaard. Voordat zij directeur werd van AVRES, het werkleerbedrijf voor de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden, heeft ze gewerkt in commerciële functies in onder meer de uitvaartbranche, bij Ahold en had ze een eigen textielgroothandel. In haar nieuwe functie hoorde ze over verschillende mensen dat ze ‘nog niet toe zijn aan werken’. “Maar dat waren wel dezelfde mensen als die bij Ahold in het distributiecentrum werken”, aldus Spanjaard. “Waarom zijn die dan niet aan het werk?”

Dat komt deels doordat ze zich op een verkeerde manier presenteren en werkgevers op een verkeerde manier zoeken, zo bleek na gesprekken met partijen als FNV, VNO-NCW West en individuele werkgevers. “Er wordt veel naar het cv gekeken, maar dat is lang niet altijd bepalend. Mensen kunnen vaak veel meer. Anderzijds omschrijven werkgevers vacatures nog steeds als dat wat de voorganger heeft gedaan, terwijl dat vaak heel anders ligt of kan.”

Spanjaard geeft het voorbeeld van iemand met een administratieve functie, die weg wil bij zijn huidige werkgever en vervolgens op zoek gaat naar een andere administratieve functie. “Maar misschien heeft hij of zij veel meer talenten. Veel mensen denken echter dat ze die talenten niet kunnen kapitaliseren.”

Matchen op talenten

WIJIJ matcht daarom niet op cv’s, maar op competenties, talenten en passies. Om die boven water te krijgen, doen de werkzoekenden online-testen. Uitkomst van deze testen is een overzicht van jouw talenten, drijfveren en soorten functies die bij je passen; daarnaast kan je de uitslag van jouw testen (in de vorm van een persoonlijke presentatie) matchen met beschikbare functies die binnen je bereik liggen als je een aanvullende opleiding of cursus doet. En als werkgevers dan ook bereid zijn anders naar vacatures te kijken, blijken er veel meer en betere matches mogelijk.

Iemand die zich digitaal aanmeldt, wordt gebeld door het webcareteam. Want matching is en blijft een stuk persoonlijk contact, aldus Den Boef. ‘Waarom wil je nu graag in de administratie werken?’, kan een vraag zijn die het webcareteam aan de werkzoekende stelt. ‘Zijn er niet andere soorten banen die ook zouden passen?’ 

Werkgevers bellen kandidaten

Bijzonder is ook dat werkzoekenden niet solliciteren naar banen, maar dat zij worden gebeld door de werkgevers die interesse hebben. “De kandidaat voelt daardoor vertrouwen”, merkt Den Boef. “En er ontstaan heel andere gesprekken.”

Ieder jaar zijn er een paar kleinschalige bijeenkomsten waarvoor zo’n dertig kandidaten en vijftien werkgevers worden uitgenodigd. Werkzoekenden wordt bijvoorbeeld gevraagd vijf van hun talenten op te schrijven en de werkgevers kunnen daarop inspringen. “Het is geweldig om te zien welke gesprekken er dan ontstaan. ‘Ben jij zo nauwkeurig? Maar dat is interessant, dat past prima bij mijn bedrijf’, hoor je een werkgever dan zeggen.”

Werkgevers worden ook ondersteund

Ook werkgevers worden individueel ondersteund, want ook zij hebben problemen met het vertalen van hun vacatures in termen van competenties. Spanjaard: “Voor iedere ondernemer is de belangrijkste vraag of mensen productief zijn te krijgen. Daar moet je dan ook op sturen. Door de competenties van mensen helder te krijgen. En door de vacatures tot de kern terug te brengen. Want ook op hr-gebied valt nog veel te doen. Veel werkgevers zijn nog steeds op zoek naar het schaap met de vijf poten.”

Soms heeft een kandidaat wel de benodigde talenten, maar mist hij nog een stukje kennis of vakmanschap. Vaak blijken werkgevers wel bereid om een aanvullende opleiding te financieren. Dan blijkt een beveiliger die in zijn vrije tijd aan motoren sleutelt met enige aanvullende opleiding een prima elektromonteur te zijn. Den Boef: “Dat had een werkgever nooit uit een cv gehaald.”

Georganiseerd als een coöperatie

Het idee voor WIJIJ is circa 3,5 jaar geleden ontstaan. Allerlei partijen hebben meegedacht over de opzet. Uiteraard UWV en de gemeenten, maar ook het onderwijs, FNV en CNV. De lokale afdeling van VNO-NCW West is heel actief betrokken geweest bij de opzet. Het platform is georganiseerd als een coöperatie, zodat iedereen kan meedenken over de doorontwikkeling van het concept. Inclusief de deelnemende werkgevers en in de toekomst zelfs werkzoekenden die een baan via WIJIJ hebben gevonden.

Veel van het werk rond het optuigen van WIJIJ is uitbesteed aan externe partijen. Bijvoorbeeld het bouwen van het platform zelf, de testjes die de werkzoekenden maken en de marketingcampagne. Er zit een financieringsmodel achter, maar het blijft wel deels publiek geld dus is er geen winstdoelstelling. 

Uitrollen

Omdat er geen winstdoelstelling is, is het niet duur om het concept over andere delen van Nederland uit te rollen. Die ambitie is er ook. Spanjaard: “WIJIJ kan dan de opstart verzorgen. Je zou het zelfs kunnen door ontwikkelen naar alle arbeidsmarktregio´s.”

Op donderdag 12 maart verzorgden WIJIJ en arbeidsmarktregio Gorinchem een sessie op de Praktijkdag Programmaraad.