Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer afstemming nodig voor eenduidige werkgeversdienstverlening

Gepubliceerd op 15 april 2014

Het belang van goede samenwerking tussen gemeenten en gezamenlijke werkgeversdienstverlening is in Zuid-Limburg goed duidelijk geworden. Afstemming tussen de 18(!) gemeenten bleek complex, terwijl er juist behoefte is aan eenduidigheid. Gebruik van Werk.nl voor matching van kandidaten bleek niet ideaal. Gevonden WWB-kandidaten leggen het meestal af tegen andere werkzoekenden.

Kerngegevens project
Wie:
3 gemeenten, UWV en 3 uitzendorganisaties.
Wat deden zij? Voor matching cv’s ontsluiten via eigen platform gemeenten en Werk.nl.Uitzenders organiseerden ook workshops en speedmatches.
Kwalitatieve resultaten:
De partijen kregen nieuwe inzichten voor intensivering van de samenwerking. Gericht op betere samenwerking tussen gemeenten, eenduidiger werkgeversdienstverlening en intensievere samenwerking met uitzendorganisaties.
Contact:
Ernie Rijvers (projectleider), e.rijvers@heerlen.nl.
Publiek Partijen: UWV, gemeenten.
Private partijen: Manpower, Randstad en Timing.

Sinds 2005 wordt in Zuid-Limburg gewerkt aan gezamenlijke werkgeversdienstverlening en duurzame samenwerking. Vooral rond drie centrumgemeenten, met banenmarkten en het WerkgeversServicepunt als belangrijke instrumenten. De regio wilde het project Ontsluiting Werkzoekendenbestand benutten voor nieuwe stappen. Aanvankelijk met zeven uitzendorganisaties en gericht op werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt (waaronder 55-plussers). Verschillende uitzenders haakten vroegtijdig af omdat ze dit ‘toch te moeilijk’ vonden. De projectleider zag grote onderlinge verschillen. Uitzenders in de ‘wachtstand’ en enkelen in de ‘doe-stand’. Zij dachten proactief mee. Uiteindelijk is met drie uitzendorganisaties gekozen voor de meer ‘standaard’ aanpak. “Werkzoekenden uit bestanden ontsluiten en proberen te matchen. Een flinke stap terug, want vooraf wilden wij meer”, aldus de projectleider.

Samenwerking gemeenten

Gemeenten ontsloten cv’s via een eigen platform. De samenwerking tussen gemeenten bleek nog niet optimaal. De drie centrumgemeenten leverden vooral kandidaten. De andere gemeenten niet of nauwelijks. Dat vereist volgens de projectleider voortaan een meer projectmatige aanpak. Het is volgens de uitzenders ook een handicap van een regio met 18 gemeenten. “Dat maakt afstemming complex.” De werkgeversdienstverlening is ook nog niet eenduidig en gezamenlijk. Daardoor worden (uitzend)werkgevers nog door diverse partijen benaderd. Volgens de projectleider is de regio door de recente ervaringen wakker geschud: “Om onze ambities te realiseren, moeten we er hard aan trekken en blijven investeren in de samenwerking.”

 “ VOOR WERKZOEKENDEN UIT DE WWB IS MEER NODIG DAN EEN CV OP WERK.NL” - REINIER OP DEN KAMP, MANAGER SOCIAL DEVELOPMENT BIJ MANPOWER

Werk.nl

Cv’s van werkzoekenden zijn ook ontsloten op Werk.nl. De uitzenders vinden Werk.nl voor werkzoekenden uit de WWB echter niet geschikt. “Een werkgever kiest daar de meest geschikte kandidaat. Op basis van hun cv en afstand tot de arbeidsmarkt, leggen veel WWB’ers het daar af tegen andere kandidaten. Voor deze doelgroep moet meer gebeuren.” Manpower werkt daarvoor bijvoorbeeld met een ‘passieprofiel’ van kandidaten, om te kijken wat iemand echt wil en wat zijn competenties zijn. “Daarmee kun je goed over kandidaten in gesprek met werkgevers. Het is nog niet ingezet in Zuid-Limburg, maar landelijk hebben wij hier zeer goede ervaringen mee”, aldus de betreffende uitzender.

Anders invullen

Een handicap van het project was volgens de projectleider ook de korte uitvoeringsperiode. “Daardoor is er bij tegenslagen weinig tijd over om keuzes bij te stellen en uit te proberen. Structurele samenwerking opbouwen, kost tijd. Daar gaan we zeker mee door.” Met de kennis van nu zou de projectleider het project voortaan anders invullen. “Meer ruimte beschikbaar maken voor ‘operationaliteit’: naast gebruikelijke aandacht voor financiële regelingen, werkprocessen en vergoeding van onkosten, vooral zorgen voor draagvlak in de uitvoering, enthousiasmeren en monitoring. Met een trekker die op de diverse werkvloeren consulenten betrekt bij het realiseren van resultaten.”