Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer investeren in versterking werkzoekenden

Gepubliceerd op 15 april 2014

Vier uitzendbureaus in Twente benaderden actief werkzoe- kenden met een bijstandsuitkering om te komen tot 130 plaatsingen. Selecteren van goed plaatsbare kandidaten, gebeurde tijdens kennismakingsgesprekken op Werkpleinlocaties in Almelo, Hengelo en Enschede. De betrokkenen zijn enthousiast over de gemaakte start, al heeft deze nog geen plaatsingen opgeleverd.

Kerngegevens project
Wie: 14 gemeenten, UWV en 4 uitzendorganisaties.
Wat deden zij? Actief werkzoekenden benaderen om extra plaatsingen te realiseren.
Kwalitatieve resultaten: 570 cv’s op Werk.nl, grotere bereidheid om te investeren in werkzoekenden en onderzoek naar flexvriendelijker regelgeving.
Contact: Arja ten Thije (projectleider), a.tenthije@regiotwent.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: Randstad, Timing, Tempo-Team en InPerson.

Tempo Team, Randstad, Timing, InPerson en ook Werkplein Twente hebben er volgens de projectleider binnen de mogelijkheden van het project alles aan gedaan, maar inmiddels wordt geconcludeerd dat plaatsen van de werkzoekenden extra inspanning vergt. Uitzendbureaus verwachten ook met een actievere presentatie bij werkgevers meer te kunnen bereiken, maar hebben meer tijd nodig om dat goed voor te bereiden.

Liever zonder uitkering

Werkgevers kiezen – bij gelijke geschiktheid – vaak voor een kandidaat zonder uitkering. Iemand die al enige tijd zonder werk zit, vinden ze minder aantrekkelijk. Daarbij zorgen commerciële uitgangspunten van de uitzendbureaus dat zij graag tegemoetkomen aan de wensen van hun opdrachtgevers. Uitsluitend WWB’ers presenteren, zou de kansen gelijkwaardiger maken, maar dat kan van een commerciële partij moeilijk worden verlangd.

Tijdelijke banen

Subsidie voor werkgevers kan volgens de samenwerkingspartners helpen. Maar die wordt alleen verstrekt als werkzoekenden uitstromen uit het uitkeringstraject, niet bij een tijdelijke plaatsing. Terwijl juist daar kansen liggen. Werkgevers bieden tegenwoordig immers vooral eerst tijdelijke banen aan nieuwe medewerkers. Een kandidaat voordragen voor een tijdelijke functie, leverde vaak ook praktische problemen op door bestaande wet- en regelgeving. Kandidaten hadden bijvoorbeeld een baan met behoud van uitkering en wilden die niet onderbreken voor een andere, tijdelijke baan. Dit is door de politiek in een aantal gemeenten opgepakt en er wordt onderzocht hoe deze praktische problemen te voorkomen zijn.

Economische waarde

Het project heeft wel 570 cv’s opgeleverd die op Werk.nl zijn geplaatst. Diverse kandidaten waren aangenaam verrast nadat hun competenties in kaart waren gebracht. Uitzend- bureaus waren niet altijd enthousiast over de kwaliteit van kandidaten en vinden dat nog flink in hen geïnvesteerd moet worden, voor ze op de arbeidsmarkt plaatsbaar zijn met een concurrerende positie ten opzichte van andere kandidaten. De regio overweegt meer tijd vrij te maken per werkzoekende, wat hen tevens moet overtuigen van hun economische waarde. Velen zijn dat vertrouwen kwijtgeraakt. Er wordt onderzocht of hier geld voor is. Als de regio nog eens 130.000 euro aanjaaggeld kreeg, zou de projectleider het – met de kennis van nu – daaraan besteden. Selectie van kandidaten kan bovendien verbeteren door ook persoonlijke eigenschappen en sociale vaardigheden in kaart te brengen en vast te leggen in e-portfolio’s.

“DE CONCURRENTIE MET DE REGULIERE MARKT IS ZWAAR” - MARIAN SPALTMAN, WERKCOACH GEMEENTE HENGELO