Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ankers voor duurzame samenwerking

Gepubliceerd op 15 april 2014

In Noord-Limburg hebben regiogemeenten met centrumgemeenten Venlo en Venray en UWV vooral ingezet op duurzaam samenwerken met uitzendorganisaties om werkzoekenden aan een baan te helpen. Nieuwe inzichten ontstonden vooral tijdens de samenwerking waarin ook tandjes zijn bijgeschakeld. En met succes.

Kerngegevens project
Wie:
7 gemeenten, UWVen 12 uitzendbureaus.
Wat deden zij? Een ingehuurde accountmanager werkte op het Werkplein samen met publieke collega’s. Randstad schoof aan bij workshops voor werkzoekenden en ook andere bureaus zijn nadrukkelijker betrokken bij matching van werkzoekenden.
Kwalitatieve resultaten:
Partners hebben samen succesvolle aanpak ontdekt en meer inzicht gekregen in succesfactoren. Ook buiten dit project vinden uitzenders en gemeenten elkaar nu meer vanzelfsprekend.
Contact: Kim Werner en Eveline Vogels (projectleiders), k.werner@venlo.nl of e.vogels@venlo.nl.
Publieke Partijen: UWV en gemeenten.
Private Partijen: AB werkt, Accent Jobs, Adecco, Invite Jobs, Manpower, Personato, Randstad, Startpeople, Tempo Team, Tence, Vindtwerk en Werkwijzer.

Langs twee hoofdsporen zochten de publieke partijen nieuwe samenwerking met de uitzendbranche. Een ervaren accountmanager is via Randstad ingehuurd voor marktbewerking onder werkgevers, aanvullend op regionale activiteiten, gericht op extra baanopeningen. Daarnaast zijn intercedenten van twaalf uitzendorganisaties nadrukkelijker ingezet om werkzoekenden te plaatsen op vacatures. Randstad schoof ook aan bij workshops van gemeenten om werkzoekenden te helpen met hun cv en voorbereiding op sollicitaties. Intercedenten kregen zo een goed beeld van deelnemers.

Kwaliteit cv’s

De nadruk lag meer op duurzame samenwerking en matching dan ontsluiting van cv’s op Werk.nl (aangepast doel: 200 in plaats van de standaard 570). Bij de ontsluiting lag de nadruk bovendien op inhoudelijke kwaliteit. Werkzoekenden die zich meldden bij de gemeente, leerden tijdens de workshops een goed cv opstellen en plaatsten die verplicht op Werk.nl. Ook maakten gemeenten en UWV een selectie van bemiddelbare kandidaten uit hun bestand. Een longlist waarmee uitzendbureaus zelf verder konden. Voor uitzenders een goed werkbare aanpak.

Aanpak samen ontdekken

De accountmanager van Randstad was actief zichtbaar op het Werkplein in Venray, samen met collega’s van gemeenten en UWV. De samenwerking groeide hierdoor haast vanzelf. Met korte lijnen en snelle kruisbestuiving rond praktische zaken zoals vacatures. Directe afstemming met jobcoaches van de gemeenten zorgde voor extra snelheid. “Deze aanpak hebben we met elkaar ontdekt. Je kunt de ideale samenwerking vooraf niet uittekenen. Je moet hem samen ontdekken en ontwikkelen”, aldus de uitzender. In Venlo bestonden ook al positieve ervaringen met een uitzendorganisatie op het Werkplein.

Focussen

Tijdens de samenwerking zijn ook stevige knopen doorgehakt. Toen na de vakantie in augustus de eerste plaatsingsresultaten tegenvielen, heeft Randstad een extra intercedent vrijgemaakt (28 uur per week). Aanvankelijk schoven intercedenten naast hun reguliere werk aan bij de workshops. Dit ‘erbij’ doen viel tegen. Met een intercedent die kan focussen, ging het goed. Ook gingen gemeenten zorgen voor scherpere voorselectie van andidaten. Ook zijn steeds meer uitzendbureaus bij de samenwerking betrokken. De samenwerking met Randstad kon worden opgeschaald (afspraken over de fee per plaatsing zijn ook met andere bureaus gedeeld). Een waardevolle les volgens de projectleider: samenwerking klein en pragmatisch beginnen en later uitbreiden naar meer spelers.

 “ KANDIDATEN ZITTEN BIJ EEN UITZENDER TOCH ANDERS AAN TAFEL DAN BIJ GEMEENTE OF UWV” - WENDY KEIZER, SALESMANAGER RANDSTAD IN ZUIDOOST-NEDERLAND

Verder noemt de projectleider korte lijnen, goed persoonlijk contact, duidelijke afspraken en transparantie als belangrijke basisvoorwaarden voor goede samenwerking. “En houd de samenwerking eenvoudig!”