Overslaan en naar de inhoud gaan

Over en weer leren, is de sleutel naar succes

Gepubliceerd op 15 april 2014

In de regio Flevoland werkten de gemeenten Dronten en Noordoostpolder, UWV en uitzendorganisatie Randstad samen om kandidaten uit gemeentelijke bestanden aan het werk te krijgen. Een intercedente van Randstad kwam daarvoor het team van beide gemeenten versterken. Er was speelruimte om te ervaren, al vraagt goede samenwerking meer duidelijkheid.

Kerngegevens project
Wie: 2 gemeenten, UWV en Randstad Nederland.
Wat deden zij? Integraal samenwerken met een intercedente die het bemiddelingsteam van beide gemeente versterkte.
Kwalitatieve resultatenAlle partijen hebben geleerd van de samenwerking en nieuwe inzichten gekregen voor publiekprivate samenwerking: over de rol die uitzenders kunnen spelen en het belang van duidelijke verwachtingen en afspraken.
Contact: Denise Caljé (projectleider), d.calje@dronten.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: Randstad

Centraal stond het bij elkaar brengen van vraag en aanbod met als belangrijkste speerpunt dat de partners van elkaar zouden leren. En dat is goed gelukt, aldus de betrokken partijen.

Samenwerking

Een belangrijke stap was dat een intercedent van Randstad twee dagen per week het team in Dronten kwam versterken en ook twee dagen het team in Noordoostpolder. Zo raakten de betrokken partijen vertrouwd met elkaars manieren van werken. De verwachtingen waren over en weer niet altijd helder, waardoor de samenwerking niet altijd optimaal was. Er was een duidelijk verschil tussen de twee organisatieculturen, ieder met hun eigen kracht. Waar uitzendbureaus een groot netwerk hebben en ad hoc kunnen reageren op vragen vanuit de arbeidsmarkt, hebben gemeenten juist ervaring met de intrinsieke motivatie van WWB-kandidaten en de plaatsing van deze werkzoekenden. “Cultuurverandering kost tijd maar wanneer je de ervaringen bij elkaar brengt, ontstaat de dialoog en samenwerking”, aldus de uitzender.

Doelstelling behaald

De samenwerking is op basis van de kwalitatieve doelstellingen geslaagd. De gemeenten, UWV en Randstad hebben elkaar gevonden en van elkaar geleerd. De kwantitatieve doelstellingen zijn deels behaald. Van 97 werkzoekenden moesten kwalitatief goede cv’s op Werk.nl komen. Dat is nagenoeg gehaald. Het tweede doel was om verdeeld over de gemeenten Dronten en Noordoostpolder 40 werkzoekenden aan werk te helpen. Alleen de laatste gemeente heeft dat doel gehaald.

Verschil van inrichting van de poort

Een belangrijke verklaring voor dit verschil is het verschil tussen de kandidaten. De gemeente Dronten heeft ‘de poort’ anders ingericht met de zogenoemde ‘workfast methodiek’. Hiermee worden uitkeringsgerechtigden binnen zes tot acht weken via intensieve trajecten weer in hun eigen kracht gezet, zodat zij zélf een baan vinden. Dit programma is zo succesvol dat slechts een kwart van de bijstandaanvragers daadwerkelijk doorstroomt door naar een uitkering. Dit zijn dan ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Lessen

Het project is voor alle betrokken partijen zeer leerzaam geweest. Omdat de randvoorwaarden nu redelijk open gelaten zijn, was er ruimte om te experimenteren en ervaren. Bij een vervolg moet dat volgens de regionaal projectleider wel anders. Rollen, verantwoordelijkheden en taken moeten voor goede samenwerking volstrekt helder zijn voor alle partijen. Met duidelijke afspraken over de kansen van kandidaten binnen het netwerk van Randstad. Ook zou de regio voortaan voor één intercedent per gemeente kiezen in plaats van één voor beide gemeenten.

“ALS JE WEDERZIJDSE ERVARINGEN BIJ ELKAAR BRENGT, ONTSTAAT DE DIALOOG EN SAMENWERKING”

- SASKIA BUNNIK, RAYONMANAGER RANDSTAD HR SOLUTIONS