Overslaan en naar de inhoud gaan

Rol werk.nl bij matching nog beperkt

Gepubliceerd op 15 april 2014

In de Achterhoek bleek inhuur van een uitzendspecialist succesvol om werkzoekenden aan banen te helpen. Hierbij werd ook het netwerk van andere uitzendorganisaties benut. Bij de daadwerkelijke matching speelde Werk.nl nog geen grote rol. Hiervoor lijkt eerst intensievere samenwerking nodig met UWV.

Kerngegevens project
Wie: 5 gemeenten, UWV en 5 uitzendorganisaties.
Wat deden zij? Gemeenten gingen op het Werkplein samen met een uitzendspecialist werkzoekenden matchen vanuit werkgeversperspectief.
Kwalitatieve resultaten: Kortere lijnen en een sneller werkproces met onderling meer interactie en uitwisseling van kennis en ervaring. Het gesprek over beter gebruik van Werk.nl is ook gestart.
Contact: Wim Mol (projectleider), w.mol@doetinchem.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partij: Met Werk.

De aanpak is bewust klein begonnen. Van de acht gemeenten werkte centrumgemeente Doetinchem samen met UWV en uitzendorganisatie Met Werk (samenwerkingsverband van Start People, Creyff’s, Unique en USG Restart). Daarnaast konden andere gemeenten ook werkzoekenden aandragen. Dat proces is tijdens het project ook op gang gekomen. Gemeenten hebben werkzoekenden (vanaf trede 4 op de reïntegratieladder) gevraagd hun cv op Werk.nl te plaatsen. Zij blijven ook toezien op de actualiteit van de inschrijving (met de speciale module: ERROW).

Matching

Voor het matchen met vacatures kregen gemeenteconsulenten hulp van een projectconsultant van Met Werk (inhuur tegen loonkosten). Hij werkt met hen samen op het Werkplein. Korte lijnen maakten snel schakelen mogelijk en directe interactie over geschiktheid van kandidaten. Die discussie blijkt heel waardevol.

“DE ARBEIDSMARKT FIT HOUDEN, IS IN DEZE KRIMPREGIO EXTRA BELANGRIJK”

- KEES VAN GEFFEN, REGIOMANAGER UWV WERKBEDRIJF

Voor matching keek Met Werk eerst naar vacatures van de vier eigen uitzendorganisaties. Waren die niet passend, dan werd verder gekeken bij andere uitzendbureaus (met bemiddelingsfee bij een geslaagde bemiddeling). De gemeente Doetinchem zelf mikte op twee extra plaatsingen per maand. Dat is gehaald, waardoor de constructie financieel uit kan en sowieso wordt voortgezet.

Rol Werk.nl

De samenwerking met UWV is nog beperkt gebleven. Die rol kan in de toekomst volgens de partners verder groeien. Net als het gebruik van Werk.nl. Voor de matching was die rol nu zeer minimaal. Uitzendbureaus die lang moesten wachten om toegang te krijgen, haakten nogal eens af. Ook het gebruik werd niet ideaal gevonden. Onder andere doorinrichting gebaseerd op de UWV-bedrijfsvoering en behoefte aan snellere en meer informatie.
Volgens de regionaal projectleider is er behoefte aan een cv-standaard. “Werkzoekenden kunnen hun eigen cv wel als bijlage uploaden, maar ook dat gebeurt niet standaard.” Die informatie willen (uitzend)werkgevers juist snel zien. Nu zijn cv’s van kandidaten vooral per e-mail uitgewisseld tussen gemeenten en uitzenders.

Betere cv’s

Intensievere samenwerking kan volgens UWV leiden tot beter gebruik van Werk.nl en kwalitatief betere cv’s. Gesprekken hierover zijn tijdens het project gestart. Twee nieuwe gemeenten hebben zich ook aangemeld voor het gebruik. “Met gesprekken en presentaties moeten wij de extra voordelen tonen”, aldus de UWV-regiomanager. “Dan kunnen gemeenten en uitzendorganisaties er meer uithalen.”

Een aandachtspunt voor de kwaliteit van cv’s is dat gemeenten hier zelf verantwoordelijk voor zijn en dit in hun werkproces moeten integreren. Het UWV doet geen kwaliteitscheck. Van uitzenders wil UWV vooral meer feedback over het gebruik. “Als het systeem niet wordt gebruikt, horen wij vaak niet waarom. Dat is waardevolle informatie, maar die blijft vaak nog achterwege”, aldus de regiomanager.