Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking van de gemeenten in de regio Ijssel-Vecht en UWV werkbedrijf

Gepubliceerd op 09 november 2014

Gemeenten gaan met de Wet Werken naar Vermogen, en nu al vooruitlopend daarop, mensen op de lokale en/of regionale arbeidsmarkt aan de slag helpen. Er moet door iedereen die enigszins kan gewerkt wordenn naar vermogen. Dat lukt alleen wanneer werkgevers, gemeenten, UWV en onderwijsorganisaties samenwerken. Landelijk, regionaal en lokaal spelen er veel zaken aangaande de arbeidsmarkt en arbeidsmarktontwikkelingen:

  • Invoering van nieuwe wetgeving: vorming van arbeidsmarkt-plusregio's
  • Verlaagde budgetten. Gemeenten zullen daardoor nog meer moeten inspelen op de vraag van werkgevers naar personeel. De oplossing moet primair gezocht worden in het aangaan vann arrangementen met werkgevers die voor gemeenten en werkgevers een win-win situatie opleveren.
  • Partnership met werkgever,
  • Re-design van het UWV: van 3 werkpleinen aan 1 werkplein in Zwolle: e-dienstverlening.
  • Groeiende vervangingsvraag en afname van het arbeidsmarktpotentieel (vergrijzing en ontgroening).
  • Ontwikkeling in wetgeving en digitalisering (Wet SUWI).
  • Discrepantatie tussen vraag en aanbod (wat wil de werkgever en wat kan de werkzoekende).

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil vormgeving van werkgeversdienstverlening op niveau van de arbeidsmarktregio. Door de bestuurders binnen de kolom overheden van het Regionaal Platform Arbeidsmarktregio Ijssel-Vecht (RPA) is uitgesproken dat de benadering van werkgevers primair op lokaal niveau wordt georganiseerd. De lokale benadering kann dan de basis vormen met de UWV-werkgeversbenadering en de andere gemeenten in de tweede lijn. Als alle gemeenten in de regio daar gebruik van maken dan kan een vraag of aanbod snel regionaal uitgezet worden en kan matching gestructrureerd en snel plaatsvinden.