Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops geven werkzoekenden extra zet in de rug

Gepubliceerd op 15 april 2014

Wat kunnen private intermediairs nog extra doen om uitstroom van werkzoekenden naar werk te vergroten? Die vraag stelden de partners in het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) zich voor zij samen met hen aan de slag gingen. Er volgden workshops voor werkzoekenden, verbeterde ‘speedmatches’ én aansprekende resultaten. De samenwerking blijkt onmisbaar.

Kerngegevens project
Wie: 3 gemeenten, UWV en 3 uitzendbureaus.
Wat deden zij? Werkzoekenden via workshops helpen met een sollicitatietraining, actualiseren van hun cv en plaatsing op Werk.nl, om hen vervolgens te bemiddelen.
Kwalitatieve resultaten: Het onderlinge begrip tussen publiek en privaat groeide en verschillen werden kleiner. Ook zijn nieuwe instrumenten ingezet om werkzoekenden te faciliteren: workshops en verbeterde speedmatches.
Contact: Aydin Daldal (projectleider), aydin.daldal@uwv.nl

Publieke partijen: Gemeenten en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam.
Private partijen: Creyf's, Manpower, Tempo-Team. 

Uitbreiding van de bestaande samenwerking met commerciële partners had in deze drukke bestuurlijke regio vooral als doel om arbeidsfitte kandidaten een extra steuntje in de rug te geven. Die kregen ze van drie uitzendbureaus die de samenwerking aangingen. Samen zijn een aantal nieuwe instrumenten ontwikkeld en werden bestaande initiatieven uitgebreid.

Workshops

De drie uitzendbureaus hebben 34 workshops georganiseerd. Werkzoekenden werden daarvoor via Dienst Werk en Inkomen aangemeld. De workshops duurden een dagdeel. Deelnemers kregen een sollicitatietraining, actualiseerden hun cv, voerden gesprekken met uitzendbureaus en leerden hoe ze zich kunnen inschrijven op Werk.nl. Die inschrijving gebeurde ook daadwerkelijk tijdens de workshop. Deze werd afgesloten met een één-op-één gesprek tussen werkzoekende en organiserend uitzendbureau. 

Speedmatches

Het UWV en de gemeenten organiseren al langer speeddates met uitzendbureaus. Daar kwamen vaak zeer verschillende kandidaten op af en daar zijn de bureaus niet altijd even blij mee. In dit project zijn de speeddates verder ontwikkeld en omgedoopt tot ‘speedmatches’. Hiervoor maakt het UWV vooraf al een voorselectie, zodat uitzendbureaus er gericht en concreter mee aan de slag kunnen. Ook hebben de partners afgesproken gezamenlijke bestanden op te bouwen. Uitzendbureaus kunnen zo zoeken in de reguliere bestanden van gemeenten en UWV.

“VERSCHILLEN WERDEN KLEINER TOEN WE ELKAAR BETER BEGREPEN” - NICOLE VIERWIND, CREYF’S UITZENDBUREAU 

Lessen

Uit de samenwerking bleek dat publiekprivate samenwerking eigenlijk onmisbaar is. De ketenpartners kunnen niet meer zonder intermediairs, stelt de regionaal projectleider.

“De markt wordt immer steeds flexibeler.” Bovendien kunnen uitzendorganisaties via de ketenpartners gebruikmaken van instrumenten zoals subsidies (bijvoorbeeld de 55+ bemiddelingsbonus).

Meer begrip

De samenwerking is alle partijen goed bevallen. De onderlinge verschillen werden kleiner naarmate het begrip tussen de partners groeide. Ook de cijfermatige resultaten mogen er zijn (1110 kwalitatief goede cv’s op Werk.nl en 195 plaatsingen). Samen bekijken partijen nu hoe de samenwerking kan worden voortgezet. De vaste speedmatches blijven sowieso op de planning staan. Ook de uitzendbureaus komen met nieuwe voorstellen voor vervolg van de samenwerking. “We laten elkaar niet los”, aldus de projectleider. “Alleen zo kun je uitstroom en vacatures borgen. Wij houden onze bestanden transparant voor uitzendbureaus en faciliteren mensen daarmee.”