Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveel mogelijk kandidaten spreken

Gepubliceerd op 15 april 2014

De focus in deze regio lag op het uitnodigen van zoveel mogelijk kandidaten voor gesprekken met uitzendorganisaties. Dit gebeurde door inzet van vier specialisten van uitzendbureaus, waarvoor het aanjaaggeld is ingezet. Zij spraken 827 kandidaten. Dit zorgde voor ruim vierhonderd cv’s in Werk.nl en zestig plaatsingen.

Kerngegevens project
Wie: 9 gemeenten, SW-bedrijf, UWV en 4 vier uitzendorganisaties.
Wat deden zij? Zoveel mogelijk werkzoekenden spreken en plaatsen, om zoveel mogelijk informatie op te nemen in Sonar en cv’s te plaatsen op Werk.nl. Kwalitatieve resultaten: De samenwerking is geïntensiveerd en het besef is gegroeid dat de partners elkaar nodig hebben. Ze kennen de doelgroep beter en willen blijven samenwerken.
De uitkomsten worden gebruikt voor een implementatieplan van een werkgeversservicepunt.
Contact: Bea Barsingerhorn (projectleider), beabarsingerhorn@baanstede.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private Partijen: Agros, Baanstede, PDZ, Startpeople, Tempo-team.

De resultaten waren niet in alle gemeenten gelijk, doordat gemeenten zelf bepaalden welke doelgroep benaderd werd. De een koos voor kandidaten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De ander sloot juist aan bij een lopend project waarin kandidaten met een zeer kleine afstand tot de arbeidsmarkt werden uitgenodigd voor groepsbijeenkomsten. Die laatste keuze leidde (logischerwijs) tot de hoogste uitstroomresultaten. De eerste keuze heeft echter veel inzicht gegeven in het werkzoekendenbestand.

Intensieve begeleiding

Alle betrokken partijen zouden achteraf opnieuw kiezen voor interviews door de vier professionals. Ze concluderen ook dat meer tijd gestoken moet worden in het bemiddelen van kandidaten met een bijstandsuitkering. Om te zorgen dat zij een baan vinden én dat zij die kunnen behouden. Veel kandidaten hebben hulp nodig bij het opstellen van een cv en training (sollicitatietechnieken), voor ze de concurrentie met andere kandidaten beter aankunnen.

Verschillende culturen

Er is op een open manier samengewerkt en veel informatie gedeeld. De samenwerkingspartners willen dit blijven doen

“WE ZIJN TOT DE CONCLUSIE GEKOMEN DAT WE HET NIET ALLEEN KUNNEN”

- RENÉ VET, ALGEMEEN DIRECTEUR UITZEND- EN RE-INTEGRATIEBUREAU AGROS

en zien ook verbetermogelijkheden. De culturen van publieke en private instellingen liggen ver uit elkaar. Vooral de handelingssnelheid in werkprocessen verschilt, maar er is vertrouwen dat structurele en effectieve samenwerking gevonden kan worden door met elkaar in gesprek te blijven. Het project bleek een goede mogelijkheid om bij elkaar in de keuken te kijken. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle partijen ervan overtuigd zijn dat ze elkaar nodig hebben.

Niet volledig digitaal matchen

Volledig geautomatiseerd matchen via Werk.nl ziet de regio niet zitten. De partijen vinden dat het systeem werkgevers onvoldoende informeert en stuiten regelmatig op foutmeldingen. Daarbij achten zij persoonlijke gesprekken noodzakelijk voor goede matching. Voor sommige klanten blijkt aanvragen van de vereiste DigiD al een te hoge drempel. Een goed cv op Werk.nl plaatsen, is dan zonder hulp een haast onmogelijke opgave. Met opnieuw 130.000 euro zou de regio nog meer tijd steken in het interviewen van kandidaten.