Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsdetachering

Bij groepsdetachering gaat een hele groep mensen aan de slag bij een reguliere werkgever. Zij blijven in dienst van het bedrijf dat hen uitleent.

Het inlenen van medewerkers in groepsverband kan een oplossing zijn voor reguliere werkgevers die behoefte hebben aan flexibel personeel. De constructie biedt mensen met een arbeidsbeperking extra kansen op werk.

Wat houdt groepsdetachering in?

Mensen gaan in groepsverband aan de slag bij een reguliere werkgever. Zij blijven in dienst van het bedrijf dat hen uitleent, zoals een sociaal ontwikkelbedrijf of een detacheringsbureau. 

De uitlener regelt doorgaans de personele bezetting op de werkplek en ook de begeleiding en coaching. Verder zorgt de uitlenende werkgever voor de administratieve afhandeling. De inlenende werkgever betaalt een inleenvergoeding voor het geleverde werk. De werkzaamheden worden onder zijn gezag uitgevoerd.

Voor mensen met een arbeidsbeperking biedt groepsdetachering extra baankansen. Soms is het voor een reguliere werkgever een brug te ver om iemand meteen in dienst te nemen, ook in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Met groepsdetachering wordt de drempel verlaagd. Dit kan voor de werkgever net het duwtje zijn om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven.

Groepsdetachering heeft verschillende voordelen voor de inlener: geen hoge administratieve lasten, geen risico in geval van ziekte en flexibel inzetbare medewerkers. Ook telt detachering van mensen uit het doelgroepregister mee voor de banenafspraak.

Wat is het verschil met individuele detachering?

Bij groepsdetachering werkt een hele groep mensen bij het inlenende bedrijf in plaats van een of enkele mensen. Ook kan bij groepsdetachering de uitlener verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse leiding over de betrokken medewerkers. Bij individuele detachering is altijd het inlenende bedrijf verantwoordelijk voor de aansturing.

Arbeid juridisch is er geen verschil. In beide varianten hebben medewerkers een dienstverband met de partij die hen uitleent.

Welke vormen van groepsdetachering zijn er?

Er kunnen vier vormen worden onderscheiden, van een vrij lichte constructie tot het overnemen van de resultaatverantwoordelijkheid:

  • De uitlener levert personeel en de inlener zorgt voor de dagelijkse leiding op de werkplek.
  • De uitlener levert personeel en neemt ook de dagelijkse leiding op zich.
  • De uitlener biedt een full service oplossing aan en regelt alles wat hiervoor nodig is, zoals huisvesting, apparatuur en/of distributie.
  • De uitlener biedt contractdetachering aan en neemt daarbij resultaatverantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door voor eigen rekening en risico een deel van het werkproces van de klant over te nemen.

De keuze voor een van deze varianten wordt bepaald door de mogelijkheden en ervaring bij het detacherende bedrijf en door de wensen en behoeften van de inlenende werkgever. Grofweg gezegd zijn het ondernemersrisico en de toegevoegde waarde hoger bij een full service oplossing en contractdetachering dan bij de eerste twee vormen van het leveren van personeel.

Hoe ziet het proces eruit?

Voor een uitlener als het sociaal ontwikkelbedrijf kunnen vier fasen bij groepsdetachering worden onderscheiden:

  • Marketing en acquisitie
    Het gaat achtereenvolgens om de kennismaking met een geïnteresseerd bedrijf, het vertalen en analyseren van de wensen en mogelijkheden bij de potentiële opdrachtgever en het vastleggen van het partnerschap.
  • Voorbereiding
    Hierbij vragen vier onderwerpen om uitwerking:
    • Ontwikkelen en behouden van vertrouwen. Zoals: kom afspraken met de inlener na, overleg regelmatig en maak onvoorziene knelpunten direct bespreekbaar.
    • Aanpassen van werkprocessen en infrastructuur aan de groepsdetachering. Kijk op basis hiervan welke competenties van medewerkers nodig zijn.
    • Opbouwen van de werkorganisatie. Denk onder meer aan de werving en selectie van medewerkers en het ontwikkelen van de samenwerking op de werkvloer.
    • Inzetten op sociale ontwikkeling. Het is belangrijk dat gedetacheerde medewerkers worden geaccepteerd door het reguliere personeel. Een ander aspect is: hoe wordt er over de detachering gecommuniceerd binnen het inlenende bedrijf?
  • Uitvoering
    Van belang is dat de gedetacheerde medewerkers voldoende routine en werksnelheid hebben opgebouwd om mee te kunnen in het werkproces. Ook moet het dagelijkse proces van planning, overleg en bijsturing goed zijn geregeld.
  • Nazorg
    In deze fase staat het finetunen van de samenwerking en werkwijze centraal. Ook kan de groepsdetachering worden uitgebreid door nieuwe opdrachten.