Wat houdt groepsdetachering in?
Mensen gaan in groepsverband aan de slag bij een reguliere werkgever. Zij blijven in dienst van het bedrijf dat hen uitleent, zoals een sociaal ontwikkelbedrijf of een detacheringsbureau.
De uitlener regelt doorgaans de personele bezetting op de werkplek en ook de begeleiding en coaching. Verder zorgt de uitlenende werkgever voor de administratieve afhandeling. De inlenende werkgever betaalt een inleenvergoeding voor het geleverde werk. De werkzaamheden worden onder zijn gezag uitgevoerd.
Voor mensen met een arbeidsbeperking biedt groepsdetachering extra baankansen. Soms is het voor een reguliere werkgever een brug te ver om iemand meteen in dienst te nemen, ook in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Met groepsdetachering wordt de drempel verlaagd. Dit kan voor de werkgever net het duwtje zijn om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven.
Groepsdetachering heeft verschillende voordelen voor de inlener: geen hoge administratieve lasten, geen risico in geval van ziekte en flexibel inzetbare medewerkers. Ook telt detachering van mensen uit het doelgroepregister mee voor de banenafspraak.