Overslaan en naar de inhoud gaan

No-riskpolis

De no-riskpolis geldt voor de werkgever die een werknemer met een ziekte of handicap aanneemt. Er is looncompensatie als de werknemer ziek wordt.

De no-riskpolis is een regeling voor de werkgever die een werknemer met een ziekte of handicap aanneemt. De werkgever krijgt financiële compensatie als de werknemer ziek uitvalt.

Wat houdt de no-riskpolis in?

De no-riskpolis biedt dekking tegen het risico van loondoorbetaling bij ziekte. Het idee is dat de regeling het voor de werkgever aantrekkelijker maakt om een werknemer met een arbeidshandicap in dienst te nemen. De werknemer die ziek wordt, krijgt een Ziektewet-uitkering van UWV
De werkgever mag deze uitkering met het loon verrekenen. Daarmee wordt de werkgever gecompenseerd in de loonkosten gedurende maximaal 104 weken. Er zijn nog andere voordelen. De werkgever hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet. Ook is de premie niet hoger als de werknemer een WIA-uitkering heeft. 

Wat is de doelgroep van de no-riskpolis?

De no-riskpolis geldt voor werknemers met een ziekte of handicap. Dat is een brede groep. Zo vallen mensen met een uitkering op basis van WAO, WAZ, WIA, WW en Wajong eronder. 

Andere doelgroepen zijn werknemers die zijn opgenomen in het doelgroepregister in verband met de banenafspraak en werknemers die op grond van de Participatiewet na 1 januari 2015 op een beschutte werkplek bij de gemeente werken. Verder gaat het onder meer om mensen met een WSW-dienstverband, WIW-baan of ID-baan.

UWV voert de regeling uit, ook voor gemeentelijke doelgroepen. De voorwaarden kunnen per doelgroep verschillen.

Hoe lang geldt de no-riskpolis?

De no-riskpolis is geldig voor een periode van vijf jaar vanaf de start van het dienstverband of de toekenning van een WIA-uitkering. In bijzondere gevallen is een verlenging met nog eens vijf jaar mogelijk, bijvoorbeeld als de werknemer al een ernstige ziekte had. 
Voor een aantal groepen is de duur van de no-risk polis onbeperkt. De regeling geldt dan tijdens het hele werkende leven als iemand ziek wordt. Dit is het geval voor werknemers die:

  • een Wajong-uitkering hebben of hadden;
  • een WSW-indicatie hebben;
  • beschut werken;
  • of vallen onder de banenafspraak en opgenomen zijn in het doelgroepregister.

Wat is de hoogte van de Ziektewet-uitkering?

De uitkering bedraagt in het eerste ziektejaar tussen de 70 en 100 procent van het (gemaximeerde) dagloon. De precieze hoogte hangt af van de hoogte van het loon dat de werkgever moet doorbetalen bij ziekte van de werknemer. In het tweede jaar krijgt de werknemer 70 procent van het dagloon.

Hoe verloopt de aanvraag?

De werkgever hoeft de no-riskpolis niet vooraf aan te vragen voor een werknemer. Dit kan op het moment dat de werknemer ziek wordt. Dan laat de werkgever bij de ziekmelding weten aan UWV dat de no-riskpolis van toepassing is. UWV beoordeelt aan de hand van de voorwaarden of de werknemer in aanmerking komt voor een Ziektewet-uitkering.

De werkgever doet de ziekmelding binnen zes weken nadat de werknemer ziek is geworden. Online is dat mogelijk via Digipoort of de Verzuimmelder. Als de werkgever de ziekte te laat doorgeeft, kan een boete volgen.

Meer weten?

Op de UWV-site vind je meer informatie over hoe de no-riskpolis werkt en wat de voorwaarden zijn. Met de Rekenhulp Ziektewet kun je snel een schatting maken van de hoogte van de Ziektewet-uitkering die iemand krijgt.