Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeeld instrument Dennis: Proefplaats

Op deze pagina vind je een voorbeeldtekst voor de beschrijving van het landelijke instrument Proefplaats, te gebruiken binnen de instrumentengids Dennis. Door dit voorbeeld beschikbaar te stellen stimuleert de Programmaraad de eenduidige beschrijving van instrumenten t.b.v. harmonisatie. De actualiteit is via een jaarlijkse update geborgd. Dit geldt ook voor de voorbeeldteksten begeleiding op de werkplekpraktijkroute en loonkostensubsidie.

Korte beschrijving

Vanaf 1 juli 2023 is het begrip "proefplaats" opgenomen in de Participatiewet (artikel 6, lid 1, onder h Pw). Een proefplaats wordt hierin beschreven als het uitvoeren van onbetaalde taken bij een werkgever voor een beperkte periode, met als doel de arbeidsintegratie bij die werkgever, terwijl de uitkering behouden blijft.

Lange beschrijving

Proefplaatsing is een instrument voor re-integratie waarmee mensen met een uitkering hun kansen op werk kunnen vergroten. Een kenmerk van proefplaatsing, zoals blijkt uit de definitie, is dat deze wordt uitgevoerd met behoud van uitkering, met als doel een dienstverband aan te gaan bij de betreffende werkgever. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar voor mensen zonder uitkering, omdat bij hen het behoud van uitkering niet van toepassing is. Bij deze mensen zou je als alternatief kunnen denken aan een werkstage of eventueel een werk-leertraject. 

Kenmerken proefplaats

Een proefplaatsing duurt in principe 2 maanden, maar kan ook korter zijn. Zo nodig kan deze verlengd worden tot maximaal 6 maanden, vooral als na 2 maanden nog niet duidelijk is welke taken de werknemer kan uitvoeren en welke begeleiding of aanpassingen mogelijk nodig zijn.

Tijdens de proefplaatsing werkt de werknemer op proef en behoudt daarbij zijn uitkering. Je bent als werkgever niet verplicht om salaris te betalen. Wel is het belangrijk dat je de intentie hebt om, bij goed functioneren, de werknemer in dienst te nemen.

Plan van aanpak

In een schriftelijke overeenkomst, ook wel het plan van aanpak genoemd, tussen werknemer, werkgever, en de gemeente kunnen de volgende zaken worden vastgelegd:

  • Het doel van de proefplaatsing.
  • Of er begeleiding op de werkplek wordt ingezet en zo ja, in welke vorm (bijvoorbeeld een jobcoach of interne werkbegeleider).
  • Welke stappen worden ondernomen om te werken aan de arbeidsontwikkeling van de persoon.

Geen recht op forfaitaire loonkostensubsidie

Tijdens de proefplaatsing kan de gemeente de loonwaarde van de werknemer laten beoordelen. Bij de aanvang van het dienstverband kan direct een loonkostensubsidie worden toegepast op basis van deze loonwaarde, als de werknemer daarvoor in aanmerking komt. 

Het is niet de bedoeling om dan toch gebruik te maken van forfaitaire loonkostensubsidie bij de start van het dienstverband. Het kan voor jou als werkgever gunstig zijn als de loonwaarde al voor het begin van het daadwerkelijke contract wordt vastgesteld. Als de werknemer voor die tijd in het doelgroepregister is ingeschreven, geldt vanaf het begin van het contract de no-riskpolis. Ook kun je mogelijk vanaf het begin van het contract profiteren van loonkostenvoordeel. 

Voorwaarden proefplaats

Sinds juli 2023 heeft elke gemeenten voorwaarden beschreven waaronder iemand een proefplaatsing kan vervullen. Voorwaarden kunnen onder andere zijn:

  • De werknemer heeft niet eerder hetzelfde werk met behoud van uitkering verricht bij deze werkgever.
  • Het werk mag betaald werk niet verdringen en mag geen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt veroorzaken.
  • Een proefplaatsing kan eerder worden omgezet naar een dienstbetrekking als snel duidelijk is dat het werk, de werknemer en de werkgever goed bij elkaar passen.
  • De werkgever heeft de intentie de werknemer direct na de proefperiode voor een minimum aantal maanden in dienst te nemen zonder verdere proeftijd, en dit wordt schriftelijk verklaard. Als dit niet het plan is, moet de proefplaatsing bijdragen aan het opdoen van relevante werkervaring en de kans op betaald werk voor de werknemer vergroten.

Daarnaast kunnen de voorwaarden betrekking hebben op:

  • Hoe de werkgever specifieke risico's, zoals ongevallen of aansprakelijkheid, via een verzekering heeft afgedekt.
  • De omgang met ziekte tijdens de proefplaatsing.
  • De criteria voor een mogelijke verlenging van de proefplaatsing.

Belangrijk om te weten is dat regio’s en/of gemeente waarin de toekomstige werknemer woonachtig is specifieke voorwaarden kan stellen.

Optioneel: Mogelijke specifieke voorwaarden zijn:
Hier is de ruimte om de voorwaarden die specifiek gelden voor de regio te beschrijven.

Aanvraag

Optioneel: De regio heeft de mogelijkheid om hier de aanvraagprocedure voor de regio toe te voegen.

Te gebruiken filters bij instrument

Te gebruiken filters bij instrument Proefplaats
Te gebruiken filters bij instrument Proefplaats

Mogelijk toevoegen Downloads 

  • Subsidiecalculator