Overslaan en naar de inhoud gaan

CompetentNL is een belangrijke stap op weg naar een skillsgerichte arbeidsmarkt

22 juli 2024

De ontwikkeling van een gemeenschappelijke skillstaal voor Nederland gaat een volgende fase in. Het tweede halfjaar van 2024 wordt CompetentNL doorontwikkeld, op weg naar een eerste publieksversie in september 2025. Wouter van de Sande (MT-lid directie Middelbaar Onderwijs bij OCW) en Titus Heemskerk (afdelingshoofd Participatie en Arbeidsmarktregio’s bij SZW) aan het woord over CompetentNL. 

Titus Heemskerk en Wouter van de Sande
Titus Heemskerk en Wouter van de Sande

Meerwaarde voor arbeidsmarkt en onderwijs

“Als je fijnmaziger kunt werken met skills, dan weet je als individu veel beter welke baan bij je past en welke opleiding je daarvoor nodig hebt”, zegt Wouter van de Sande. “Als werkgever kun je dan gerichter uitvragen wat voor type werknemer je zoekt; iemand die een volledige opleiding nodig heeft of maar een stuk hoeft aan te vullen met bijscholing. En je kunt dan onderwijs ontwikkelen dat die match bevordert. De kracht zit volgens mij in de verbinding tussen die elementen.”

Titus Heemskerk vult aan: “Ik geloof dat CompetentNL vooral voor specifieke groepen waardevol kan zijn. Denk aan mensen die geen diploma hebben en van de ene naar de andere ongediplomeerde baan gaan. CompetentNL helpt om via ontwikkelpaden stap voor stap aan te tonen dat ze bepaalde vaardigheden hebben en zo een duurzame loopbaan op te bouwen. Het kan ook enorm veel doen voor mensen die zich willen omscholen.”

“Nederland kent een flink aantal sectoren met een chronisch tekort aan menskracht en er spelen veel transities. De ontwikkeling naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt is al gaande. Vooral in tijden van arbeidsmarktkrapte willen werkgevers anders kunnen werven en niet meer alleen op diploma's. CompetentNL ondersteunt die grotere ontwikkeling en legt daar een verbindende basis onder. Het zorgt er ook voor dat je gemakkelijker naar een beroep in een andere sector kunt overstappen zonder dat je eerst een opleiding van drie jaar moet volgen. Neem bijvoorbeeld een verpleegkundige die verder wil in de thuiszorg. De competenties komen in hoge mate overeen; toch moet je nu verplicht zo’n lange opleiding volgen, terwijl een korte bijscholing voldoende kan zijn.”

CompetentNL helpt om via ontwikkelpaden stap voor stap een duurzame loopbaan op te bouwen.

Titus Heemskerk

Grootste belang van samenwerking

Wouter van de Sande: “Met ‘leven lang ontwikkelen’ werken EZK, OCW en SZW breed samen. We kijken alle drie met een andere invalshoek naar hetzelfde vraagstuk en versterken elkaar in die samenwerking. Zoals bij het Ontwikkelpad kinderopvang, een op maat gemaakte route die geïnteresseerden in een overstap naar de kinderopvang helpt om zich in de praktijk verder te ontwikkelen, zonder vooropleiding. Dit maken we al inzichtelijk op Leeroverzicht.nl. Als we CompetentNL daarmee verbinden, kun je nog beter zien met welke vaardigheden jij naar een functie in die richting kunt en welke opleidingsmogelijkheden voor jou dan passend zijn.”

“Inderdaad”, vult Titus Heemskerk aan: “Als je CompetentNL als skillstaal breed gebruikt, om te beginnen in de kwalificatiedossiers van het mbo én in de beschrijvingen van mbo-beroepen, dan is dat een belangrijke stap op weg naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt.”

CompetentNL wordt in opdracht van drie ministeries ontwikkeld door UWV, TNO, SBB en CBS. Marktpartijen zoals ict-ontwikkelaars, maar ook gemeenten, brancheorganisaties en onderwijsinstellingen waren betrokken als pilotpartij of lid van de feedbackgroep.

CompetentNL raakt aan het fundament van hoe we in de toekomst als samenleving omgaan met werk, onderwijs en ontwikkeling

Wouter van de Sande

Samenwerking met marktpartijen

Titus is blij met de samenwerking: “Het spreekt vanzelf dat de overheid niet de creativiteit heeft om alle toepassingen van CompetentNL te ontdekken en ontsluiten. Iedereen is enthousiast. De partijen worden ook actief betrokken in de doorontwikkeling van de publieke versie die in september 2025 beschikbaar komt.”

Wouter vult aan: “CompetentNL raakt aan het fundament van hoe we in de toekomst als samenleving omgaan met werk, onderwijs en ontwikkeling. Het is een fundamentele verandering. Niet alleen voor het bijscholen van volwassenen maar ook voor de inrichting van het onderwijs. Een meer skillsgerichte arbeidsmarkt vraagt echter wel tijd en een echte cultuurverandering.”

In koor: “We roepen alle betrokken partijen op: motiveer jullie achterbannen om straks CompetentNL te gebruiken. Blijf aangehaakt en zorg dat meer partijen aanhaken! Abonneer je op de nieuwsbrief, kom naar een bijeenkomst en houd onze website in de gaten.”