Overslaan en naar de inhoud gaan

Sectorale Ontwikkelpaden

In een sectoraal Ontwikkelpad staat beschreven hoe een (beoogd) werknemer zich stapsgewijs via verschillende functies binnen een sector kan ontwikkelen tot een volledig gekwalificeerde beroepskracht. Ontwikkelpaden geven inzicht in carrièreperspectieven en bijbehorende opleidingsmogelijkheden voor werkenden én werkzoekenden.

Hiermee willen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het in samenwerking met sectoren makkelijker maken voor mensen om:

  • in te stromen in een sector, 
  • over te stappen uit een andere sector of 
  • door te stromen dan wel breder inzetbaar te zijn binnen een sector. 

Sectorale Ontwikkelpaden dragen zo bij aan meerdere maatschappelijke doelen: het verminderen van personeelstekorten, de re-integratie van de brede doelgroep werkzoekenden en een leven lang ontwikkelen. 

Illustratie Sectorale Ontwikkelpaden. Landelijk overzicht per sector van guncties met bijbehorende (delen van) opleidingen

Ontwikkelpaden kunnen benut worden door de brede doelgroep werkenden en werkzoekenden, waaronder ook mensen met een grotere ondersteuningsbehoefte (zie tekstvak). Ontwikkelpaden bevatten voor deze doelgroepen laagdrempelige in- en opstapfuncties en mogelijkheden voor mbo-praktijkleren met de mbo-praktijkverklaring of met mbo- certificaten.

Doelgroepen met ondersteuningsbehoefte

Sectorale Ontwikkelpaden kunnen onder andere kansen bieden aan: met een (psychische) beperking, voortijdig schoolverlaters, leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs, studenten uit de entree-opleiding van het mbo, medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven, statushouders, Oekraïense ontheemden, arbeidsmigranten, mensen die actief zijn in de arbeidsmatige dagbesteding en senioren. Lees meer over Praktijkleren op de pagina Praktijkleren in het mbo

Ontwikkelpad per sector

Sectorale Ontwikkelpaden worden gemaakt onder eigenaarschap van sectoren zelf, in nauwe samenwerking met de ministeries van SZW en OCW, relevante vakdepartementen en SBB. In november 2023 is het Ontwikkelpad kinderopvang gelanceerd. Ook de zeven sectoren van de techniek, bouw & energie, drie zorgsectoren (ouderenzorg, gehandicaptenzorg & sociaal werk) en groensector werken momenteel aan Ontwikkelpaden. Op de afzonderlijke pagina’s vind je nu en in de toekomst meer informatie. 

Waarom is het goed voor een kandidaat?

Via Ontwikkelpaden kunnen kandidaten (delen van) opleidingen volgen in de praktijk. Kandidaten zonder de benodigde diploma’s voor het werken in een sector kunnen via Ontwikkelpaden direct aan het werk en salaris verdienen. 

Stapsgewijs leren zij, via een op maat gemaakt Ontwikkelpad, de benodigde vakvaardigheden, zoveel mogelijk in de praktijk. Dat past goed bij kandidaten die beter leren op de werkvloer. Het aanleren van werkzaamheden wordt met de kleine stapjes van het Ontwikkelpad heel behapbaar gemaakt. Bovendien leren anderstaligen de Nederlandse taal op de werkvloer. Daardoor kunnen zij meteen aan de slag.

Regionale implementatie

Brancheorganisaties en O&O-fondsen informeren en inspireren hun eigen achterban om aan de slag te gaan met de Ontwikkelpaden, zowel voor werkenden als voor werkzoekenden. Voor de instroom van werkzoekenden in sectoren staan arbeidsmarktregio’s aan de lat voor de implementatie, zo mogelijk samen met regionale vertegenwoordigers van sectoren. 

Klik op onderstaande afbeelding voor een overzicht van de rolverdeling van de partijen die betrokken zijn rondom de uitvoering van Ontwikkelpaden.

Samenwerkingsverband
Sectorale Ontwikkelpaden
Werkgevers- servicepunten SBB Regionaal mobiliteits team Leerwerk loketten Publieke en private opleiders Sociaal ontwikkelbedrijven Doorstroom punten VSO/PRO/MBO-scholen Regiogemeenten UWV Uitzendpartijen Centrumgemeenten Regievoerder Werkgever Werkzoekende
  • SZW roept de centrumgemeenten van de 35 arbeidsmarktregio’s op om aan de slag te gaan met sectorale Ontwikkelpaden en een coördinerende rol te vervullen bij het vormgeven en de implementatie van een Regionaal Ontwikkelpad voor verschillende sectoren. Hieronder vind je een overzicht van de potentiële rol van de centrumgemeenten.

    1. Ontwikkelpaden onderdeel maken van regionale meerjarenagenda
      De centrumgemeente waarborgt dat de inzet op sectorale Ontwikkelpaden onderdeel wordt van de regionale meerjarenagenda.
    2. Coördineren van de implementatie
      Centrumgemeenten fungeren als coördinatoren voor het geven van regionale invulling aan sectorale Ontwikkelpaden in hun arbeidsmarktregio’s. De centrumgemeente organiseert samenwerking in een regionaal samenwerkingsverband, doorgaans onder leiding van een coördinator/trekker vanuit de regio. 
      Dit samenwerkingsverband bestaat in ieder geval uit het Regionaal WerkgeversServicepunt, Regionaal Leerwerkloket, Regionaal Mobiliteitsteam, SBB, publieke en/of private opleiders, werkgevers en stakeholders met zicht op potentiële kandidaten. Denk hierbij aan gemeenten, UWV, scholen uit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, Doorstroompunten (voorheen RMC-functie), sociaal ontwikkelbedrijven, leerwerkloketten, partijen die werken met anderstaligen (waaronder statushouders, Oekraïense ontheemden en arbeidsmigranten), arbeidsmatige dagbestedingsorganisaties en uitzendorganisaties.
  • In opdracht van SZW doet Significant onderzoek naar de implementatie van het Ontwikkelpad kinderopvang in vijf arbeidsmarktregio’s. Deze factsheet bevat eerste overkoepelende lessen voor de implementatie in arbeidsmarktregio’s die dit onderzoek heeft opgeleverd. 

    • Landelijk financieel overzicht: 
      Voor de financiering van het Ontwikkelpad kinderopvang kunnen verschillende financiële regelingen worden ingezet. Het Landelijk Team Leerwerkloketten houdt een overzicht bij van de belangrijkste landelijke financiële regelingen leren en werken. Een aantal van deze regelingen kunnen ingezet worden voor de financiering van het Ontwikkelpad kinderopvang. Je vindt dit overzicht via deze links:
    • Regionale overzichten
      Met behulp van deze landelijke financieringsoverzichten is het mogelijk een versie voor de eigen arbeidsmarktregio op te stellen. Dit kan door in beide documenten de gemeentelijke en regionale regelingen toe te voegen. Het Regionale Leerwerkloket kan je voorzien van Word-versies en kan hierbij helpen.
  • SZW zorgt dat alle sectorale Ontwikkelpaden als landelijke leerwerktrajecten voor werkgevers zichtbaar worden in instrumentengids Dennis. 
    Centrumgemeenten zijn aan zet om de regionale inzet op de Ontwikkelpaden (incl. regionaal ondersteuningsarrangement) zichtbaar te maken in instrumentengids Eva voor werkzoekenden. Zodat professionals van gemeenten en UWV dit kunnen benutten bij de werkzoekendendienstverlening. Voor het Ontwikkelpad kinderopvang kan het instrumentenformat Eva Ontwikkelpad kinderopvang (Excel) als basis dienen voor het invullen van Eva.