Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking voor werkgevers voor het begeleiden van statushouders op de werkvloer

15 juli 2024

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen. Daarbij heeft SZW een handreiking voor werkgevers ontwikkeld voor het begeleiden van statushouders op de werkvloer.

De inzet van statushouders draagt bij aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt. Als statushouders gaan werken dan leren zij ook sneller de Nederlandse taal en cultuur. Statushouders worden zo sneller onderdeel van de Nederlandse samenleving. Deze subsidieregeling geeft werkgevers een impuls om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie. De subsidieregeling is een aanvulling op de bestaande (financiële) ondersteuning die werkgevers via de regionale Werkgeversservicepunten kunnen krijgen bij onder andere werving en selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders).

Handreiking voor werkgevers

Voor het maken van een activiteitenplan voor statushouders is er door SZW een handreiking voor werkgevers ontwikkeld. Hierin staan (algemene) tips & tricks over hoe werkgevers de begeleiding op de werkvloer effectief kunnen vormgeven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de aanvraagprocedure en de voorwaarden, kun je de gepubliceerde regeling en toelichting raadplegen. Ook op de pagina uitvoeringvanbeleidszw.nl is informatie over het aanvragen van de subsidie. Voor vragen kun je ook terecht bij het werkgeversservicepunt in jouw regio.

Donderdag 1 augustus 2024 om 10.30 uur organiseert SZW een webinar over de 'Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ (SOWIS). Hier krijg je een nadere toelichting op de regeling en is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden kan tot en met 31 juli.