Overslaan en naar de inhoud gaan

Mooie kansen door samenwerking tussen sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s

11 juli 2024

Bekend maakt bemind. Met dat uitgangspunt zijn er 2 geslaagde bijeenkomsten voor sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s gehouden. De Programmaraad organiseerde deze bijeenkomsten in samenwerking met de Samenwerkende O&O organisaties. Algemene conclusie: elkaar opzoeken levert veel mooie kansen op voor de mensen om wie het gaat. En een tip: ga met een open houding de samenwerking aan.

Samenwerking verder gebracht

In gesprek tijdens de ontmoetingsbijeenkomst met sectorfondsen en arbeidsmarktregio's,  27 mei 2024

Kansen nu nog onvoldoende benut

In drie jaar tijd zijn 12.000 Brabanders aan scholing geholpen door het fonds Brabant Leert. Bij de aanpak om de technische sector in de Achterhoek ‘toekomstproof’ te maken zijn inmiddels 330 vouchers voor scholing uitgegeven, vaak aan mensen die nieuw in de techniek zijn. Het zijn 2 voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is als sectorfondsen en publieke dienstverleners in de arbeidsmarktregio’s de handen ineen slaan.

In een aantal regio’s werken zij succesvol samen in een scholings- of talentfonds of een sectoraal arrangement. Toch worden over het algemeen kansen nog onvoldoende benut, mede omdat sectorfondsen en publieke dienstverleners elkaar nog niet zo goed kennen. Om hun samenwerking een stukje verder te brengen, organiseerde de Programmaraad samen met de Samenwerkende O&O organisaties 2 bijeenkomsten: een ontmoetingsbijeenkomst op 27 mei 2024 in Amersfoort en een online kennissessie op 18 juni.

resultaten interactieve sessie over verbinding sectorfondsen en arbeidsmarktregio's, ontmoetingsbijeenkomst 27 mei 2024

Vergroten van netwerk

In de ontmoetingsbijeenkomst gaat het vooral over waar er aantrekkelijke mogelijkheden voor samenwerking zijn. In de online sessie wordt een stoomcursus gegeven over wat sectorfondsen en arbeidsmarktregio’s zijn en doen.

Samen leveren de bijeenkomsten een breed beeld op van hoe vertegenwoordigers van beide kanten elkaar gemakkelijker kunnen vinden en hun netwerk uit kunnen breiden. Een reactie na afloop van de kennissessie is illustratief: “Veel kansen, helpt ons om de regionale netwerken te vergroten.”

Ontmoetingsbijeenkomst op 27 mei

Eenheid in diversiteit

Er blijkt veel behoefte te zijn om elkaar beter te leren te kennen. Op 27 mei zijn vanuit het hele land ruim honderd directeuren, managers, projectleiders en beleidsadviseurs van beide zijden afgereisd naar Amersfoort. Zij krijgen een gevarieerd programma voorgeschoteld.

Aad van der Werf (arbeidsmarktspecialist en werkzaam bij het WerkgeversServicepunt Rijnmond) opent met een pleidooi voor een betere benutting van het onbenut arbeidspotentieel. Hij benadrukt de noodzaak om meer te focussen op talenten en maatwerk in het mbo en om samenwerking met Opleiding- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) te versterken.

Waarom moeilijk doen als het samen kan. Deze uitspraak van Loesje haalt Chantal Huinder aan. De directeur van Doorzaam (fonds voor de uitzendbranche) spreekt over ‘eenheid in diversiteit’. Dat is belangrijk voor zowel sectorfondsen als arbeidsmarktregio’s. Ze roept op tot een open houding en samenwerking om duurzame inzetbaarheid van mensen te bevorderen.

Start klein bij waar nu de energie bij de partijen zit en ga pragmatisch aan de slag.

Michelle de Vries, adviseur economie en arbeidsmarkt bij de VNG, wijst op de beweging naar een landelijk dekkende structuur van regionale talentfondsen. Hiervoor maakt het consortium HC-NL zich sterk. Clemens Goudi, programmamanager bij arbeidsmarktregio Twente, deelt daarbij de ervaringen van het Twents Fonds voor Vakmanschap. Dat geeft jaarlijks 800 opleidingsvouchers uit, in samenwerking met sectorfondsen.

Succesvolle samenwerkingen

In deelsessies worden vier succesvolle samenwerkingen in de regio’s gedeeld. Behalve Brabant Leert en de aanpak in de Achterhoek gaat het om het Platform Naar Werk en de samenwerking in de techniek in Zuid-Holland. Het Platform Naar Werk is een kennisbank waarin onder andere ruim 400 instrumenten van de sectorfondsen voor (zij)instroom en doorstroom zijn opgenomen. In Zuid-Holland wordt stevig geïnvesteerd in de samenwerking. Zo is er een scholingstraject voor hybride techniekopleiders ontwikkeld, waaraan al veel mensen hebben meegedaan.

In gesprek over de toekomst van de arbeidsmarkt

Tijdens het World Café buigen de deelnemers zich over de toekomst van de arbeidsmarkt. Aan de tafels ontspinnen zich levendige discussies, met als rode draad dat elkaar echt opzoeken veel mooie kansen oplevert voor de mensen waarvoor we het allemaal doen. Een tip eruit gepikt: start klein bij waar nu de energie bij de partijen zit en ga pragmatisch aan de slag. 

Online kennissessie op 18 juni

Grote verschillen tussen sectorfondsen

Een stoomcursus, eerst in sectorfondsen en daarna in arbeidsmarktregio’s. Zo valt de online sessie te typeren. Het gemiddelde sectorfonds bestaat niet, valt Johan Coenen (senior onderzoeker bij ECBO) met de deur in huis. Er zijn grote verschillen tussen fondsen, onder meer wat betreft grootte, doelstellingen, financieringsvormen en samenwerking met scholingsaanbieders. Coenen was projectleider van de Vijfde Monitor O&O.

In totaal geven sectorfondsen jaarlijks zo’n 300 miljoen euro uit. Interessant is hoe zij werk maken van intersectorale mobiliteit. Ze zijn vaak gericht op scholingstrajecten voor zij-instromers, vertelt Coenen. Het net wordt breed uitgezet bij veel andere sectoren.

Verhaal in regio afstemmen

Stichting OOM (metaalbewerking) en het A&O Fonds Grafimediabranche zijn voorbeelden van respectievelijk een groot en een klein fonds. De financieringsstromen vanuit Stichting OOM gaan voor een belangrijk deel naar werkgevers, als vergoedingen voor opleidingen. Ook investeert de sector flink in begeleiding van bbl-leerlingen. Senior beleidsmedewerker Albert Bosma wijst erop dat er niet alleen tussen sectorfondsen maar ook tussen arbeidsmarktregio’s grote verschillen zijn. Daarom is het voor samenwerking belangrijk om af te stemmen: welk verhaal en welke boodschap worden er gebracht?

Het A&O Fonds Grafimediabranche voert gericht beleid voor werkzoekenden van wie de kennis tekortschiet maar die wel willen, zegt directeur en voorzitter Richard Leloux. Het fonds biedt hen structureel scholing en coaching aan. Dat doen volgens Leloux ook de meeste andere O&O-fondsen.

Intensieve contacten vanuit landelijke werkgeversdienstverlening

Projectleider Tanja Willemsen van de Programmaraad neemt de aanwezigen mee in wat er allemaal speelt in de arbeidsmarktregio’s. Zij noemt twee belangrijke ontwikkelingen. Momenteel wordt een veelomvattende hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur voorbereid. Deze gaat per 1 januari 2026 in. Verder komt er de nieuwe Wet van school naar duurzaam werk aan, die gericht is op scholing naar de arbeidsmarkt voor jongeren.

Brigitte Jansen (directeur van het Landelijk WSP Gemeenten) en Marc Sinnema (landelijk adviseur bij het Landelijk WSP UWV) lichten de ‘regio-overstijgende’ dienstverlening aan werkgevers toe. Er is een landelijk dekkende structuur omdat dit rendement oplevert voor branches, werkgevers en regio’s, zegt Jansen. Duurzame instroom en inclusief werkgeverschap staan hierbij centraal.

Ik zie veel kansen voor samenwerking vanwege thema’s als een leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid. Daarvan neemt het belang steeds meer toe.

Met brancheverenigingen en O&O-fondsen zijn er intensieve contacten. De twee landelijke werkgeversservicepunten halen bij hen veel kennis over de trends in de sector op, licht Sinnema toe. De WSP’s kunnen op hun beurt voor de werkgevers snel de vertaalslag naar de regio maken, bijvoorbeeld door de koppeling met wervingstrajecten te leggen.

Een aardige uitspraak van een deelnemer vanuit de hoek van de arbeidsmarktregio’s tot slot. Die noemt de verschillen tussen sectorfondsen een uitdaging. “Maar ik zie ook veel kansen voor samenwerking vanwege thema’s als een leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid. Daarvan neemt het belang steeds meer toe.”

Uitspraak Nelson Mandela "Education is the most powerful weapon which you can use to change the world"