Met het Integratief Gedragsmodel kan je niet alleen het gedrag van werkgevers beter doorgronden. Het is ook toepasbaar op je eigen gedrag in het dagelijks leven, en dat van mensen in je omgeving. Willem Flach, moderator van de dag, liet de deelnemers zien dat hun aanwezigheid goed te verklaren is met behulp van het Integratief Gedragsmodel. Gedrag start immers, bewust of onbewust, met je intentie om iets wel of niet te gaan doen. ‘Je kreeg een uitnodiging onder ogen: kom naar de Inspiratiesessie Inclusief Werkgeverschap in Utrecht. En ieder voor zich maakte een snelle inschatting: zie ik de voordelen van het bezoeken van deze sessie, is er iets te halen voor mij? (Attitude). Wordt van mij verwacht dat ik ga, past het bij mijn functie of taak? (Sociale norm). En heb ik er vertrouwen in dat ik iets kan bijdragen aan die sessie? (Eigen effectiviteit).
De balans tussen al deze elementen is uiteindelijk positief uitgeslagen en ieder van jullie kreeg het voornemen om vandaag hier te zijn. (Intentie). Maar om hier te komen heb je nog meer moeten doen. Je hebt bedacht en georganiseerd dat je deze sessie in je werkschema kon inpassen, je hebt bedacht en uitgevoerd de reis hier naar toe en na afloop terug naar huis. (Vaardigheden, alert op belemmeringen, actieplan.) En als er straks een file staat of de treinen rijden even niet, dan lossen jullie dat ook wel op. (Coping). Dit zijn, heel in het kort, alle elementen van het Integratief Gedragsmodel.
En waarom is dat nou zo goed om te weten? Omdat je als stakeholder ieder element kunt beïnvloeden. Soms heb je meer invloed, soms wat minder, maar je kunt altijd acties bedenken en doen die helpend zijn om gedrag te beïnvloeden.