Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview regiocoördinator Christie: 'Alleen samen kunnen we echt iets betekenen voor jongeren’

07 april 2025

Hoe bereiden regio’s zich voor op de nieuwe wet Van school naar duurzaam werk? En hoe houd je als regiocoördinator overzicht en blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? We vragen Christie Steenbakker-Goetheer, senior beleidsadviseur Arbeidsmarktregio Zeeland en regiocoördinator Aanpak Jeugdwerkloosheid van centrumgemeente Goes.

Dit is het laatste deel van een driedelige interviewserie waarin regiocoördinatoren Aanpak Jeugdwerkloosheid aan het woord zijn. Over samen optrekken, kennis delen en informatie vinden.

Christie Steenbakker-Goetheer (fotografie Andy Troy)
Christie Steenbakker-Goetheer

Je bent sinds oktober 2023 aangesloten bij het programma Aanpak Jeugdwerkloosheid. Je komt uit de zorg. Hoe heb je gezorgd dat je ingelezen was toen je begon?

‘Ik heb veel informatie gehaald van de speciale themapagina’s over het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk van het Landelijk Ondersteuningsteam. Daar staat veel informatie over jeugdwerkloosheid en wat er allemaal al gedaan is en wat er nu loopt. Dat heeft mij een fijne basis gegeven. Ik kijk ook graag op de Kennisbank Jeugdwerkloosheid, al heb ik niet echt door dat het een kennisbank is. Het leest meer als een website. Als ik stukken moet maken voor mijn achterban, dan kan ik daar op terecht. Superfijn, want het is al samengevat; je vindt er de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Dat helpt mij enorm.”

Niet alle regiocoördinatoren gebruiken de kennisbank nog. Kun jij ze vertellen wat voor soort informatie je er vindt?

“Documenten over de wettelijke grondslag, wie wat moet doen en wat de rol is van de arbeidsmarktregio. We werken natuurlijk samen met de doorstroompunten, contactgemeenten en het onderwijs dus dan krijg je vanzelfsprekend de vraag: wat is wiens rol in de voorbereiding op de nieuwe wet Van school naar duurzaam werk, maar ook straks, als de wet er is.”

Je bent inmiddels helemaal geland in thema Aanpak Jeugdwerkloosheid. Hoe ervaar je deze sector tot nu toe?

“Als heel anders dan de zorgsector waar ik vandaan kom. Ik was voorheen beleidsadviseur innovatie in de ouderenzorg. Daar was eigenlijk geen tijd om te innoveren vanwege het personeelstekort, het was alle handen aan het bed. En als er wel tijd gemaakt kon worden, dan was er geen (of weinig) geld. Voor de Aanpak Jeugdwerkloosheid zijn er wel voldoende middelen én er is minder druk. Een goede basis.”

Waar ligt voor jou de focus in regionale samenwerking?

“Zorgen dat we gaan investeren in een gezamenlijk doel, zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan, bijvoorbeeld hoe we de middelen gebruiken die er zijn voor voortijdig schoolverlaten (VSV) en de decentralisatie-uitkering voor jeugdwerkloosheid. Wat ook tijd kost is de verplichte regionale analyse waarvan iedereen graag de resultaten afwacht voordat we verder gaan. Niemand wil natuurlijk iets doen wat niet in die analyse geborgd is.” 

Geeft dit werk je energie? Je zet je in voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar werk.

“Die urgentie wordt gedeeld met bijvoorbeeld doorstroomcoaches en mensen die direct met jongeren werken. Zij lopen over, hun caseload is enorm. Nu moeten we er samen voor zorgen dat die urgentie zich vertaalt in concrete actie en samenwerking in projecten.”

Dat heeft een lange adem nodig waarschijnlijk.

“Absoluut. Het verschil tussen uitvoering en beleid is hier groter dan ik had verwacht. We werken met drie doorstroompunten, en elk punt organiseert het anders. In de ene regio heb je een coördinator, in de andere een manager en beleidsadviseur. Bovendien verschilt de thematiek tussen een regio met grote steden en een landelijke regio. Je kunt het niet op één hoop gooien, dat maakt het complex”.

Als je terugkijkt op het werk dat al is verzet, waar ben je dan trots op?

“Dat ik nu echt als partner word gezien in de regio. In het begin werd ik gedoogd en kreeg ik tien minuten op een agenda van anderhalf uur. Nu betrekken collega’s van onderwijs, doorstroompunten en gemeenten mij bij relevante vraagstukken. Waar ik ook trots op ben is de governancestructuur van de arbeidsmarktregio. Die staat bij ons als een huis. We hebben al een meerjarenagenda, een uitvoeringsagenda, en heldere afspraken over hoe we samenwerken. Dit kan helpend zijn in het opzetten van de samenwerkingsstructuur met onderwijs en gemeenten, voor de nieuwe wet”

Je zit nu midden in het proces van herstructurering. Wat is je focus voor de komende periode, het begin van 2025?

“Verder werken aan het verbinden van de juiste mensen en organisaties, en ervoor zorgen dat we een solide basis creëren. Alleen zo kunnen we echt iets betekenen voor jongeren en resultaten behalen.”