Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Leerwerkloket

Het Leerwerkloket is een samenwerkingsverband van gemeenten, roc en UWV. De adviseurs van de leerwerkloketten geven onafhankelijk loopbaan- en scholingsadvies aan iedereen. Werkgevers kunnen bij het Leerwerkloket terecht met vragen rondom leren en werken in de praktijk.

Elke arbeidsmarktregio heeft een eigen leerwerkloket. De adviseurs van het Leerwerkloket hebben kennis van het onderwijs en de arbeidsmarkt, en werken samen met onder meer SBB, het mkb en sociale ontwikkelbedrijven.

Organogram Leerwerkloket, Regioplan
Bron: Regioplan

Wat doet het Leerwerkloket voor werkzoekenden, werknemers en scholieren?

De adviseurs van het Leerwerkloket helpen iedereen met loopbaanvragen. Het doel is om mensen meer grip op hun loopbaan te geven, waardoor iemand duurzaam kan participeren op de arbeidsmarkt. Het Leerwerkloket vervult op deze manier een belangrijke functie bij het stimuleren van een leven lang ontwikkelen (LLO).

De adviseurs voeren persoonlijke loopbaan- of arbeidsmarktadviesgesprekken volgens het stappenplan Ontdek - Kies - Leer - Werk:
Ontdek: Wat zijn je talenten en interesses?
Kies: Welk beroep kies je? En wat is de kans op werk van dat beroep?
Leer: Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Wat moet je nog leren?
Werk: Waar en hoe vind je een leerbaan?

Wat doet het Leerwerkloket voor werkgevers?

Werkgevers kunnen bij het Leerwerkloket advies krijgen over om-, her- en bijscholing van personeel. Daarvoor zetten ze onder meer financial engineering in, dat is het slim combineren van diverse financieringsmogelijkheden. Het Leerwerkloket trekt in werkgeversbenadering samen op met de adviseurs van het WerkgeversServicePunt.

Landelijk ondersteuning

De 35 Leerwerkloketten worden ondersteund en gefaciliteerd door het Landelijk Team Leerwerkloketten. Dat team ontwikkelt ook landelijke communicatiemiddelen. Zo zijn er de flyers Kiezen voor een beroep. Deze ontwikkelt het Leerwerkloket samen met de afdeling Arbeidsmarktinformatie van UWV. De flyers geven zicht in de beroepen, taken en ontwikkelingen die er zijn in verschillende krapteberoepen. Ze zijn gratis te downloaden via de website www.leerwerkloket.nl en zijn door iedere arbeidsmarktprofessional te gebruiken.