Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de ‘Startsessie ‘Ontwikkelpad Kinderopvang’ van NLoM! in gesprek met ondernemers

Gepubliceerd op 23 mei 2024

Om werkgevers te enthousiasmeren en te mobiliseren voor het kersverse Ontwikkelpad Kinderopvang, hebben WerkgeversServicepunten Fryslân Werkt! en regio Amersfoort het aanbod benut van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en de kinderopvangbrancheorganisaties BK en BMK om gezamenlijk een startsessie voor werkgevers te organiseren. 

Hoezeer de arbeidskrapte in de kinderopvang kan oplopen, werd in 2022 landelijk nieuws. De Amersfoortse kinderopvangorganisatie Ska zag zich destijds genoodzaakt om contracten met ouders eenzijdig op te zeggen.

De boer op

Dat tekort in de regio is nog steeds actueel. Met het Ontwikkelpad Kinderopvang hoopt WSP regio Amersfoort het tij te keren. ‘Gemeente Amersfoort heeft als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio al een groep opleiders opgelijnd staan. Nu nog werkgevers vinden die een werkplek of werkervaringsplek ter beschikking willen stellen’, aldus Mylène Hatzmann, Kwartiermaker Sectorale Ontwikkelpaden bij WSP Regio Amersfoort.

In Friesland staat bij kinderopvangorganisaties het water nog niet zo ernstig aan de lippen. Maar om dat voor te zijn, gaat ook WSP Fryslân Werkt! sinds een poosje de boer op met het Ontwikkelpad. ‘Investeren in de kinderopvang is een investering in de hele arbeidsmarkt. Want voor arbeidsparticipatie zijn kinderopvangplekken nodig’, licht Hendrickje Scholten, projectleider Scholing bij WSP Fryslân Werkt!, toe.

Startsessie Ontwikkelpad Kinderopvang’

Hiervoor voeren beide WSP’s een-op-een gesprekken met kinderopvangorganisaties. Daarnaast hebben ze allebei gebruikgemaakt van de ‘Startsessie Ontwikkelpad Kinderopvang’. Dit is een twee uur durende ondernemersbijeenkomst die Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! organiseert en faciliteert, in samenwerking met de brancheorganisaties van de kinderopvang BK en BMK en de WSP’s. 

Over Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

NLoM! is een initiatief van VNO-NCW en MKB Nederland en helpt werkgevers bij allerlei maatschappelijke thema’s. Een van hun projecten is NLwerktaanwerkt: een loket waar elke werkgever met arbeidsmarktvraagstukken terechtkan voor on- en offline advies.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) subsidieert NLwerktaanwerk. Dit project ondersteunt ondernemers bij het gebruik van het Ontwikkelpad Kinderopvang namens BK en BMK, brancheorganisaties van de kinderopvang.

Voor werkgevers

Ondernemers kunnen kosteloos een beroep doen op een regioregisseur van het NLoM!. Die denkt mee, beschikt over een uitgebreid netwerk en wijst hulpbronnen aan, zoals het WSP en SBB. NLoM! organiseert ook kennis- en inspiratiesessies voor ondernemers en beantwoordt vragen over instroom, doorstroom en uitstroom die binnenkomen via kinderopvang@nlwerktaanwerk.nl.

Voor arbeidsmarktprofessionals en brancheverenigingen

NLoM! verleent ook praktische ondersteuning aan arbeidsmarktprofessionals en brancheorganisaties, zodat die ondernemers beter kunnen helpen. Bijvoorbeeld door samen met een WSP de ‘Startsessie Ontwikkelpad Kinderopvang’ te organiseren.

Een zaadje planten

‘De Startsessie brengt regionale werkgevers uit de kinderopvangbranche letterlijk om tafel, legt Hatzmann uit. ‘Ze bespreken met elkaar hun vragen, behoeften en zorgen rond het Ontwikkelpad. Dit helpt hen, maar ons ook, want met deze input kunnen we de concrete inrichting van het Ontwikkelpad passend ontwerpen.’

Ook hoopt Hatzmann met de Startsessie een zaadje te planten bij de deelnemers om dit gedeelde probleem als collectief aan te vliegen. ‘Dat wij de aanzet doen, is logisch. Maar natuurlijk wil je dat marktpartijen dit op den duur met elkaar gaan oppakken.’

Jeroen Brandes
Jeroen Brandes

Interactief

De Startsessie is interactief. ‘Ondernemers spreken weinig andere ondernemers, maar vinden dat wel heel inspirerend, vertelt Jeroen Brandes, brancheregisseur Kinderopvang binnen het project NLwerktaanwerk en moderator van de Startsessies.

‘Zij adviseren elkaar en ik leg waar nodig een haakje naar hulpbronnen. Uiteraard naar het Ontwikkelpad, maar ik verwijs ook naar het WSP, een interessante website of een passende voorziening.’

Informatiebehoefte

‘Bij onze Startsessie in Friesland kwam bijvoorbeeld naar boven dat sommige organisaties wel de meerwaarde inzien van een groepshulp, maar niet de benodigde begeleiding kunnen organiseren. Anderen waren bezorgd of het wel rendabel is om een groepshulp in te zetten, in het licht van de beroepskracht-kindratio’, aldus Scholten.

Ook de subsidieregeling voor groepshulpen, het maatwerk en de bevoegdheden van een groepshulp roepen vragen op, merkt Brandes. ‘De meeste kunnen we meteen beantwoorden. Dat dit thema’s zijn waar ondernemers meer over willen weten, koppel ik terug aan SZW.’

Eigen inbreng

De Startsessie biedt ook ruimte voor de arbeidsmarktregio om zelf input in te brengen. Brandes: ‘In een Teams-meeting bespreek ik vooraf met de arbeidsmarktregio hoe die daar invulling aan wil geven.’

Regio Amersfoort koos ervoor om een directeur van het eerdergenoemde Ska kinderopvang te laten vertellen over hun ervaringen. Hatzmann: ‘Zij waren in 2022 al met verschillende samenwerkingspartners een pilot gestart om werkzoekenden, zonder criteria vooraf, op te leiden tot pedagogisch medewerkers en groepshulpen. Die pilot laten ze nu overvloeien in het Ontwikkelpad.

Behalve een goede ambassadeur bleek de spreker ook een goede publiekstrekker. Ondernemers waren erg nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van het Ontwikkelpad in de praktijk.’ 

Opkomst

Om zoveel mogelijk kinderopvangorganisaties te bereiken, wordt de aankondiging van een Startsessie breed uitgezet. Het netwerk van NLoM!, het WSP, de brancheorganisaties, SBB en op social media worden optimaal benut.

In Friesland leverde dit vijf kinderopvangorganisaties op die deelnamen aan de Startsessie, elk met twee vertegenwoordigers. In Amersfoort namen vier kinderopvangorganisaties deel. Allemaal partijen die al positief nieuwsgierig naar het Ontwikkelpad waren. 

Impact

Een wat lagere opkomst dan Scholten gehoopt had: ‘Maar wel logisch, aangezien de urgentie in onze regio nog niet nadrukkelijk voelbaar is. Bovendien weten ondernemers hier de weg naar de overheid al goed te vinden. Maar met deze Startsessie hebben we wel een aangename opening gecreëerd om op voort te borduren.’

Hatzmann: ‘Het Ontwikkelpad is natuurlijk nog heel nieuw. Ik denk dat de kleintjes liever eerst de subsidieregeling en de kinderziektes afwachten. Voor ons was het een waardevolle bijeenkomst: we hebben nu een mooie groep van wat grotere organisaties waarvan we weten: onze neuzen staan dezelfde kant op.’ 

Vervolg

‘Nu kunnen we in Amersfoort aan de bak om het Ontwikkelpad te vertalen naar een concreet en passend aanbod voor de kinderopvangorganisaties in onze regio’, aldus Hatzmann. ‘Daarna organiseren we als WSP zeker opnieuw een interactieve sessie met de deelnemers van de Startsessie.

Tips

  • Benut elk netwerk om de aankondiging zo breed mogelijk uit te zetten, en nodig organisaties ook persoonlijk uit.
  • Zet een goede spreker als publiekstrekker op het programma. Het liefst een ervaringsdeskundige organisatie.
  • Beperk de genodigden tot ondernemers. Voor andere stakeholders is geen rol weggelegd in het gekozen format. Hun aanwezigheid voegt weinig tot niets toe voor de deelnemers en ook niet voor de stakeholders zelf. 
  • De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van een van de brancheorganisatie schept merkbaar vertrouwen bij de deelnemers. Bovendien kan die ook vertellen over branche gerelateerde politieke ontwikkelingen en over het standpunt en de rol van de brancheorganisatie hierin. 

Startsessie aanvragen

Inmiddels zijn 19 arbeidsmarktregio’s begonnen met de voorbereiding van een Startsessie. Interesse in een ‘Startsessie Ontwikkelpad Kinderopvang’ in jouw regio? Stuur een mail naar kinderopvang@nlwerktaanwerk.nl. Ook als een regio een vervolg op de Startsessie wenst, stroopt Brandes met alle liefde de mouwen op. ‘En wie weet in de toekomst ook voor Ontwikkelpaden in andere sectoren.’