Wat zijn de voorwaarden van een proefplaats?
UWV stelt verschillende voorwaarden aan een proefplaats. Zo mag de werknemer niet eerder bij de werkgever hebben gewerkt. Hierop zijn twee uitzonderingen: de werknemer werkte eerder bij de werkgever maar in een andere functie of de werknemer werkte in dezelfde functie voordat die ziek werd. In het laatste geval is proefplaatsing bedoeld om te bepalen of de werknemer nog geschikt is voor de functie. Een andere voorwaarde is dat de werkgever van plan is om de werknemer na de proefplaatsing een dienstverband van minimaal zes maanden aan te bieden.
Gemeenten hanteren voorwaarden die tamelijk vergelijkbaar zijn. Zo geldt dat de werknemer het werk dat die met behoud van uitkering doet, niet eerder bij de werkgever (of de rechtsvoorganger) verrichtte. Ook mag zijn werk er niet toe leiden dat betaald werk wordt verdrongen.
Een andere voorwaarde is dat de werkgever van plan is om de werknemer in aansluiting op de proefperiode in dienst te nemen. Dit gebeurt voor een minimaal aantal maanden en zonder verdere proeftijd. Is dat niet het plan? Dan moet de proefplaats bijdragen aan het opdoen van relevante werkervaring en de kans op betaald werk voor de werknemer vergroten.
De voorwaarden van de gemeente staan sinds 1 juli 2023 in de (re-integratie)verordening. De gemeente kan naast algemene ook specifieke voorwaarden opnemen. Gemeente, werknemer en werkgever sluiten een schriftelijke overeenkomst over de proefplaats af. Hierin kunnen afspraken worden vastgelegd over onder meer het doel van de proefplaatsing, de begeleiding op de werkplek, de acties voor arbeidsontwikkeling en de onkostenvergoedingen door de werkgever.