Welke Ontwikkelpaden zijn er op dit moment?
In deze sector is al in 2023 een Ontwikkelpad geïntroduceerd. Het nieuwe pad is de doorontwikkeling. Iemand kan via de functie van groepshulp zich in de breedte ontwikkelen of de ambitie hebben om door te groeien tot pedagogisch medewerker of gastouder. Voor meer informatie: Arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt!
Pam Comfurius (Brancheorganisatie Kinderopvang): “Wij blijven nog steeds inzetten op de start vanaf groepshulp, omdat dat een heel laagdrempelige ingang is. We hebben het Ontwikkelpad uitgebreid met extra functies, specialisaties en opleidingen. De werkgever kan nu naast een loonkostensubsidie voor de inzet van een groepshulp ook een scholingssubsidie krijgen. Sinds de introductie van het Ontwikkelpad is de bekendheid van de werkgevers in de kinderopvang met jullie werkgeversdienstverlening erg gegroeid, en ook omgekeerd. Wij hebben jullie hard nodig om nieuwe markten van mensen aan te boren.”
-
Techniek, bouw en energie
De samenwerkende sectoren van de techniek, bouw en energie hebben gezamenlijk Ontwikkelpaden voor krapte-beroepen ontwikkeld. De ‘techniekbrede’ bundeling van beroepen en opleidingen in de Ontwikkelpaden maakt het voor geïnteresseerde kandidaten gemakkelijker om de stap naar techniek te zetten. Voor meer informatie: info@ontwikkelpadentechniek.nl.
Jurgen van Ligten (Aanvalsplan Techniek): “We hebben de Ontwikkelpaden uitgewerkt vanuit de zes technische sectoren: metaal, metalektro, bouw en infra, installatietechniek, energie en mobiliteit. Voor deze sectoren zijn nu al meer dan 200 functies opgenomen in de Ontwikkelpaden en we werken in 2025 verder aan uitbreiding ervan. Ook zijn er honderden opleidingen vermeld. Het is een woud aan mogelijkheden die we met de Ontwikkelpaden meer inzichtelijk voor iedereen willen maken. Dus ook voor jullie en de mensen die jullie begeleiden.”
In de Ontwikkelpaden staan de in- en doorstroommogelijkheden voor functies en specialisaties die in veel zorg- en welzijnsorganisaties voorkomen. Voor meer informatie: RegioPlus (aanspreekpunt namens regionale werkgeversorganisaties).
Minie Eising (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland): “Wij zijn vorig jaar begonnen met een verkenning van skills. De Ontwikkelpaden zijn voor ons daarop een mooi vervolg. We hanteren het principe ‘bekwaam is inzetbaar’ en kijken naar wat mensen in huis hebben. De Ontwikkelpaden zien er eigenlijk vrij eenvoudig uit. Want er zijn niet zoveel functies in zorg en welzijn, maar er zijn wel heel veel mogelijkheden. We streven ernaar dat niet alleen de sectorale instroom wordt bevorderd maar ook het overstappen tussen onze sectoren. Dat zorgt ervoor dat mensen echt behouden blijven voor zorg en welzijn.”
-
Hoveniers en groenvoorziening
Deze sector heeft een Ontwikkelpad ontwikkeld waarin twee vormen van onderwijs centraal staan: OCW-erkend opleidingsaanbod en non-formeel branche-erkend opleidingsaanbod. Er zijn ook veel mogelijkheden voor zij-instromers. In het eerste kwartaal van 2025 worden er presentaties gehouden op 10 locaties door het hele land. Voor meer informatie: info@vhgbrancheopleiding.nl.
Jeroen Zijlmans (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners): “Onze sector is van oudsher aantrekkelijk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat onder meer te maken heeft met de aard van het werk en de SROI-component. We hebben een Ontwikkelpad gemaakt waarbij de focus voor nu ligt op mbo-niveau 1 en 2. Onze branche-opleidingen bestaan uit een soort opleidingscarrousel waarbij iemand ook met een praktijkverklaring of mbo-diploma kan uitstromen. Voor iedereen uit de doelgroep is er wat wils. Ook is onze sector populair bij zij-instromers op niveau 3 en 4. De infrastructuur is nu netjes in beeld.”