Overslaan en naar de inhoud gaan

UITNODIGING: Programmaraad Praktijkdag De waarde van werk - donderdag 14 november

27 september 2024

Donderdag 14 november in Postillion Bunnik 

Werk hebben lijkt zo vanzelfsprekend. Je dagen zijn gevuld met werken op kantoor of thuis. Je collega’s, mensen in je netwerk, en de werkzoekenden, werkenden of werkgevers voor wie je werkt, verwachten je. En als het goed is ervaar je dat jouw werk ertoe doet voor hen. Dat jij ertoe doet. Helaas is meedoen met werk nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Omdat jij als arbeidsmarktprofessional het verschil kunt maken voor mensen, zodat zoveel mogelijk mensen duurzaam kunnen meedoen met werk, met waardevol werk, gaat deze Praktijkdag over De waarde van werk.

Plenaire opening

We beginnen de dag plenair met Josje Dikkers en Leendert de Bell, lectoren van Hogeschool Utrecht. Zij nemen ons mee in onderzoeken over de waarde van werk en de resultaten van die onderzoeken, waaronder die van hun eigen toegepaste onderzoek naar de waarde van werk en waardig werk. Wat is de waarde van werk en wat betekent waardig werk voor mensen voor wie meedoen met werk (nog) niet vanzelfsprekend is? Ook hoor je hoe je als arbeidsmarktprofessional kunt bijdragen aan waardig werk.

We zien je graag op de plenaire opening over het thema De waarde van werk, de rode loper naar de 23 workshops in 3 rondes.

Illustratie van een persoon (m/v) met daaromheen 5 figuren dat de waarde van werk uitdrukken

Programma Praktijkdag

09:00 uur Inloop met koffie/thee en iets lekkers
09.45 uur PLENAIRE OPENING - Josje Dikkers en Leendert de Bell, lectoren Hogeschool Utrecht over De waarde van Werk & Waardig werk
11.00 - 12.00 uur  Workshop ronde 1 
12.00 - 12:50 uur  Lunchpauze 
13:00 - 14.00 uur  Workshop ronde 2 
14.15 - 15.15  uur  Workshop ronde 3
15.15 - 16.30 uur  Borrel & gezamenlijke afsluiting 
De Beursvloer is open van 11.00 tot 15.30 uur

Beursvloer

Op de beursvloer vind je de 3 initiatieven: Talentperron - Maak werk van Talenten! van UWV en de gemeente Groningen, Zichtbaar in Werk, hét landelijke informatie- en adviespunt voor iedereen die betrokken is bij werken met een visuele beperking en de Leerbanenmark: kies werk en leren.

In gesprek met SZW - Geef je alvast op

Op 3 december gaan we online ’In gesprek met SZW’. Van 9.00 tot 10.15 uur. Over welke onderwerpen wil je informatie of heb je vragen voor SZW? Meld je aan en deel je vragen of verzoeken. Wij stemmen het programma daarop af. Naar aanmelden In gesprek met SZW

3 workshoprondes

Deze Praktijkdag zijn er verdeeld over 3 rondes: 23 workshops van regiocollega’s en van SZW. Elke workshop stimuleert jou om te bepalen welke waarde jij ziet en wilt toevoegen in je werk. Waarbij ieder instrument, project en samenwerking een middel is om jouw kandidaten duurzaam aan het werk te helpen en/of vacatures van jouw werkgevers duurzaam te vervullen.

Je stelt zelf je programma samen, door in de 1e, 2e en 3e ronde een workshop te kiezen. Wil je een ronde overslaan? Dan selecteer je het veld GEEN in de betreffende ronde. Schrijf je snel in!

Ontbijt-denksessie

  • Sprekers: Petra van de Goorbergh Directeur De Argumentenfabriek, Joris Gerritse Senior denkbegeleider De Argumentenfabriek, Gerlinde Scheper Projectleider Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt

    Te volgen: Voor en tijdens de plenaire sessie van de Praktijkdag. De ontbijtsessie (met ontbijt) sluit aan op de 1e workshopronde 
    LET OP: 8.15 - 10.45 uur Ontbijt-denksessie met De Argumentenfabriek
    Aantal deelnemers: 25 - Er is beperkt plaats, bezet je geen plaats voor een ander als je niet zeker weet of je komt?
    Doelgroep: Iedereen is welkom om mee te doen. Verschillende perspectieven zorgen voor een beter resultaat.
    Kennisniveau: Wanneer jij je kandidaat en de werkgever de best passende match gunt, en je bent graag een vroege vogel, sluit dan aan

    Een unieke ontbijt-denksessie met De Argumentenfabriek en de Programmaraad, voor en tijdens het plenaire begin van de Praktijkdag. De ontbijtsessie (met ontbijt) sluit aan op de 1e workshopronde. 

    Voor de files uit, in alle vroegte gaan we onze denkkracht bundelen op het nut en de noodzaak van een actueel, betrouwbaar en vooral beschikbaar kandidatenbestand, met als doel de regionale samenwerking versterken via gegevensuitwisseling. Je hoort de uitkomsten van 2 denksessies in oktober en daarna gaan we samen aan de slag om ze te toetsen en aan te scherpen! Zodat we elkaar niet frustreren bij de samenwerking om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen.

    Matching van kandidaten en werkgevers wordt eenvoudiger als gemeenten een transparant kandidatenbestand bijhouden. 
    Een transparant kandidatenbestand betekent dat deze uitwisselbaar is in de regio en gevuld met relevante en actuele gegevens zoals kwaliteiten en competenties van kandidaten. Het lijkt zo simpel en nodig want uitwisselbare kandidaatgegevens, die willen we toch allemaal?!

    Tijdens deze denksessie word je uitgenodigd om jouw denkkracht in te zetten voor het beantwoorden van de vraag: Wat zijn voor gemeenten de argumenten voor en tegen om hun kandidatenbestand transparant te maken en te houden?

    Argumenten voor, helpen om gemeenten te overtuigen hun kandidatenbestand transparant en up to date te maken en te houden. Waarom ook argumenten tegen? Omdat inzicht in redenen om het niet te doen helpt bij het overtuigen om het wel te doen.

Overzicht workshops

  • Sprekers: Michel van der Berg, Coach Werk&Participatie Team West, Gids Talentperron Gemeente Groningen

    Te volgen in: Ronde 1 &  3
    Aantal deelnemers: 25
    Doelgroep: Voor professionals die in contact staan met mensen die zich oriënteren op (ander) werk of een (andere) opleiding. Ook voor beleidsadviseurs en strategisch medewerkers van gemeenten en UWV
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig voor deze workshop

    Omschrijving workshop
    Wil je werkzoekenden op een unieke, creatieve en interactieve manier helpen met het vinden van hun talenten en werkwensen? Mensen vanuit hun talenten het verschil laten maken? Laat je dan inspireren door het Talentperron. Het Talentperron is ontwikkeld door UWV en Gemeente Groningen als nieuwe werkplek voor professionals in de keten Werk en Inkomen.

    Het is een fysieke, drempelvrije en creatieve plek voor inwoners van alle leeftijden. Zij kunnen zich hier oriënteren op de (eerste) stappen in hun loopbaan; werk, opleiding of een andere invulling. Het is een centrum waar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenkomen, omdat we nauw samenwerken met bedrijven/instanties in de regio. In deze inspiratiesessie nemen we je mee op reis! Aan de hand van onze mobiele themawanden en doe-activiteiten maak je op een creatieve manier kennis met het Talentperron. Je ervaart hoe wij bezoekers helpen met het ontdekken van talenten en de route naar (ander) werk/opleiding.

  • Sprekers: Brigitte Boots Kwartiermaker Werkcentrum Groot-Amsterdam, Wouter van Tongeren Accountmanager Werkcentrum Groot-Amsterdam en Jan Dijkhuis Projectleider Werk in Zicht/BWRI

    Te volgen in: Ronde 1 & 2
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Medewerkers gemeenten binnen het sociaal domein en maatschappelijke organisaties
    Kennisniveau: Geen voorkennis nodig. Begrippen worden met casuïstiek toegelicht

    Omschrijving workshop
    Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien (en halen we op!) welke maatwerktrajecten ervoor kunnen zorgen dat iedereen een passend opleidingstraject kan volgen.

    Om- en bijscholing via praktijkleren in het mbo verbetert de duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden. Banen komen en verdwijnen, een toekomstbestendige arbeidsmarkt vraagt om wendbaarheid en het verbeteren van de match tussen vraag en aanbod. Grote tekorten aan arbeidskrachten doen een beroep op niet-aangeboord talent (onbenut arbeidspotentieel). Investeren in om- en bijscholing is cruciaal om deze groep goed voor te bereiden op een stap richting de arbeidsmarkt.

    Opleiden via de derde leerweg biedt mensen kansen om zich (verder) te ontwikkelen. Voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt (zonder startkwalificatie en/of met een ondersteuningsvraag) betekent dit een opstap naar (weer en meer) meedoen in de maatschappij of versterking van hun arbeidsmarktpositie. Met als doel de overgang naar werk te versoepelen en duurzame participatie op de arbeidsmarkt.

    Hoe kun jij deze manier van opleiden inzetten voor jouw doelgroep of organisatie? We nemen je mee aan de hand van casuïstiek en zijn benieuwd naar jouw vragen en ervaringen.

  • Sprekers: Rick Tuik Werkgeversadviseur | Coördinator Menso Detacheren, WSP Drenthe en Erik Kloosterman Communicatieadviseur WSP Drenthe

    Te volgen in: Ronde 1 & 2
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Beleidsadviseurs, strategische medewerkers gemeenten/UWV, management, managers WSP, programmamanagers
    Kennisniveau: kennis van het sociaal- en werkdomein

    Omschrijving workshop
    Menso Detacheren, ABU-lid, zorgt dat het eenvoudig is om een werkzoekende uit de verschillende doelgroepen van Menso een werkplek te bieden binnen een bedrijf, zonder hem of haar direct in dienst te nemen. Gedurende 6 maanden is een werknemer via Menso gedetacheerd. In deze periode wordt de werknemer gecoacht en begeleid door Menso. Zo wordt de kans op een duurzame match groter en worden eventuele risico’s verkleind! We bieden detachering tegen een passend tarief en met minimale risico’s.

    Met een detachering van 6 maanden kan de werkzoekende zich ontwikkelen binnen de organisatie van de werkgever en zich het werk eigen maken. Tijdens deze periode ondersteunen wij de werkgever en coachen wij de werkzoekende in zijn of haar ontwikkeling en groei. Samen zorgen we ervoor dat de gemaakte match succesvol is voor iedereen. Want samen maken we waardevol werk!

    In deze workshop leggen we uit hoe je als publieke partij zelf richting kan geven aan bijvoorbeeld detacheren en als private partij hoe je jouw dienstverlening beter kan laten aansluiten op de behoeften van publieke partijen, zodat samenwerking meer en beter mogelijk is. Tevens komt aan bod hoe je de samenwerking kan opzoeken om voor onze doelgroepen meer mogelijkheden te creëren richting betaald werk. 

  • Sprekers: Leo Beekmans Directeur BridgeWorks en Patrick van der Sluijs Accountmanager Participatie Gemeente Maashorst

    Te volgen in: Ronde 1 & 3
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Voor werkzoekendendienstverleners en werkgeversdienstverleners, klantmanagers, (beleids)medewerkers en management van gemeenten en UWV 
    Kennisniveau: Geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving Workshop
    BridgeWorks creëert samen met gemeenten en UWV mogelijkheden voor mensen met een beperking om (deels) te werken vanuit huis. In deze workshop hoor je van de gemeente Maashorst en BridgeWorks hoe zij een brug slaan tussen opgeleide mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (ongezien en uniek talent) én de thuiswerkvacatures/opdrachten, via een speciaal daarvoor ingericht platform.  

    Ook vertelt BridgeWorks waarom zij zich richten op thuiswerken en/of hybride werken, en je hoort hoe zij dat doen. Wat zijn de voordelen voor werkzoekenden en werkgevers? Welke waarde krijgt dit thuiswerken? En waarom zou een werkgever iemand aannemen met een arbeidsbeperking én dan ook nog laten thuiswerken? Is er sprake van social return? Aan de hand van enkele (anonieme) profielen uit de database worden deze vragen toegelicht in samenwerking met de gemeente Maashorst.

  • Sprekers: Wim Poort Adviseur SBCM en Petra Oldenhage Adviseur SBCM

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Beleidsadviseurs en klantmanagers/begeleiders/jobcoaches
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig voor deze workshop

    Omschrijving workshop
    Hoe creëer je de meeste waarde met het individueel ontwikkelplan (IOP)? Het IOP is als jaarlijks terugkerend gesprek vastgelegd in de cao voor sociaal werkbedrijven. Het doel is praktisch opgeleide werknemers of werkzoekenden te begeleiden in hun ontwikkeling. 

    In deze workshop delen we ervaringen vanuit het SBCM-project 'Verbetering van het individueel ontwikkelplangesprek binnen sociaal ontwikkelbedrijven’. Je plukt de vruchten van 7 proeftuinen waarin het IOP (nog) meer vorm en inhoud heeft gekregen. Je krijgt een inkijkje in onze proeftuinen en de geleerde lessen. Ook ga je aan de slag met een aantal werkvormen die we ontwikkelden om in gesprek te gaan, buiten het reguliere IOP-gesprek om. We behandelen werkvormen voor groepen en voor individuele gesprekken. De gesprekken gaan over onderwerpen die voor de werknemer belangrijk zijn binnen de pijlers ‘groei’, ‘gezond’ en ‘werkplezier’. 

    Zo ervaar je de kracht van nieuwe vormen om met medewerkers in gesprek te gaan over hun duurzame inzetbaarheid. Je krijgt handvatten om werknemers te stimuleren na te denken over hun eigen wensen en behoeften. En je leert werkvormen kennen die de onderlinge betrokkenheid in teams vergroten. Zo haal je meer waarde uit het IOP-gesprek.

  • Sprekers: Janne van Stokkom Beleidsmedewerker SZW en Jardy ten Kleij Projectleider Programmaraad

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 40
    Doelgroep: Medewerkers gemeenten binnen het sociaal domein, medewerkers maatschappelijke organisaties
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig. Begrippen worden met casuïstiek toegelicht

    Omschrijving workshop
    De sectorale aanpak ontwikkelpaden is een begrip, zowel landelijk als regionaal. Tijdens vorige praktijkdagen gaven we vaak het podium aan een regio, om zo samen ervaringen te delen. Nu geeft SZW samen met de Programmaraad een algemene update over de aanpak . Zo ben je over de ontwikkelpaden weer helemaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, aankomende sectoren en nieuwe inzichten. 

    In deze sessie gaan we in op de vragen:

    • Wat is de sectorale aanpak ontwikkelpaden en waar is deze ingebed?
    • Waar staan we op dit moment? En waar gaan we de komende tijd mee verder?
    • Wat hebben we tot nu toe geleerd van regio's die ermee aan de slag gingen? 
    • Op welke manier kan de toekomstige scholingsregeling bijdragen aan deze aanpak?
  • Sprekers: Merel Heimens Visser Directeur ZorgHub en Jiske Kiers MT lid Werkse (sociaal ontwikkelbedrijf Gemeente Delft)

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Professionals in het sociaal domein
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Wil jij verkennen hoe we de zorgsector én onze bijstandsgerechtigden tegelijkertijd kunnen helpen? Heb jij ook het gevoel dat we extra waarde creëren door ‘te gaan doen’? In deze workshop vertellen Zorghub en gemeente Delft hoe zij dit doen.

    Het personeelstekort in de zorg is al jaren een groot probleem. Adviesorganen brengen alarmerende rapporten uit en brancheorganisaties luiden de noodklok. Tegelijkertijd staan er nog te veel mensen aan de kant. Deze situatie vraagt om onorthodoxe oplossingen. En dat is Zorghub gelukt!

    Zorghub verbindt maatschappelijke opgaven en biedt mensen in de bijstand een duurzame betaalde baan in de zorg. Dat kan alleen met intensieve en doorlopende samenwerking! Zorghub doet dat daarom in een publiek-private samenwerking met Werkse, het sociaal ontwikkelbedrijf van gemeente Delft. Door kandidaten actief een kans in de zorg aan te reiken komen zij uit de uitkering. Zij krijgen meer zelfvertrouwen en ervaren meer zingeving. Tegelijk stijgt de kwaliteit van de zorg en dalen de werkdruk en het ziekteverzuim. Een win-win situatie.

    In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek om van elkaar te leren. Welke kansen zijn er in jouw regio om mensen uit een uitkering naar een zorgbaan te krijgen? Zou het Integraal Zorgakkoord (IZA) een paraplu kunnen zijn om regionale publiek-private samenwerking vorm te geven? Hoe verleiden we zorgorganisaties om met bijstandsgerechtigden te gaan werken? En welke rol kunnen gemeenten daarin spelen?

  • Sprekers: Ira van Montfoort Kwartiermaker Verkenning toekomst werkdomein Divosa en Amanda Bruns Adviseur Werk VNG

    Te volgen in: Ronde 2
    Aantal deelnemers: 40
    Doelgroep: Voor iedereen met interesse naar de (onderzoek)uitkomst (en de toekomst!)
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Welke inzichten levert het onderzoek naar de toekomst van het werkdomein op? Wat is de gewenste ontwikkelrichting en wat hebben gemeenten daarvoor nodig? In deze sessie hoor je alles over de opbrengst van het landelijk onderzoek van SAM, Divosa, VNG en TNO.

    In 2023 startten deze partijen een landelijk onderzoek naar de toekomst van het werkdomein, vooral de re-integratiedienstverlening. Het onderzoek richtte zich op verbetering van de uitvoeringspraktijk in het werkdomein. Gemeenten, wetenschappers, werkzoekenden en andere belanghebbenden zijn bevraagd op hun toekomstbeelden. 
    Dit motiveerde gemeenten en uitvoeringsorganisaties tot uitzoomen en een kritische reflectie op hun uitvoeringspraktijk. Ook blikten ze vooruit op wat nodig is. Het resultaat is een gedeelde ambitie die managers, beleidsmakers en bovenal professionals moet helpen om beter onderbouwde beslissingen te nemen.

    In deze workshop reflecteren we samen op de ambitie en hoe die ons kan helpen de waarde van werk te benutten voor onze inwoners.

  • Sprekers: Marouane Abarki Teammanager regionale preventieve aanpak Gemeente Den Haag Jongerenpunt070, Willem Atsma Preventief casemanager Gemeente Den Haag Jongerenpunt070, Edwin van Koeverden Afdelingsmanager VSV Gemeente Den Haag Jongerenpunt070 en Michael Blokdijk Regionaal verbinder Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Haaglanden

    Te volgen in: Ronde 2 & 3    
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Collega's en professionals met de opdracht jongeren te bereiken en aan te sluiten bij hun noden  

    Omschrijving workshop
    In september 2021 is de gemeente Den Haag gestart met een preventieve aanpak in het mbo. De kern van de preventieve aanpak op school is dat de gemeente en het mbo er samen voor zorgen dat jongeren een diploma halen, een baan vinden en perspectief hebben. Als jongeren hierbij ondersteuning nodig hebben, willen gemeente en mbo dat in een vroeg stadium bieden. Dit betekent dat professionals eerder aansluiten bij dreigende uitval en aanvullend op de maatregelen van het mbo worden ingezet.

    Preventieve casemanagers werken op locaties waar de jongeren zich bevinden (in de wijk en op school). Ze zijn een vooruitgeschoven post van de gemeente en werken vanuit een ‘mens- en contextgedreven’ werkwijze. De behoeften en noden van de jongeren en hun sociale omgeving staan centraal, alsmede het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Het systeem of de verschillende wetten worden dus niet als uitgangspunt genomen, maar zijn dienend. Dit vraagt creativiteit van de preventieve casemanager.

    Momenteel gaan meerdere gemeenten in de arbeidsmarktregio met deze aanpak aan de slag. De aanpak werkt preventief op het niveau van het individu. Een tweede laag is collectieve preventie. De preventieve casemanagers doen ‘contextwaarnemingen’ en zijn de voelsprieten van de gemeentelijke dienstverlening.

    In deze sessie hoor je hoe je hiermee negatieve invloeden structureel kunt aanpakken. Denk aan gezinssituaties, ontwikkelingen op straat en in de samenleving, de inrichting van scholen en opleidingen en de (on)uitvoerbaarheid van (nieuwe) wet- en regelgeving. De preventieve aanpak betekent stoppen met individueel ‘dweilen met de kraan open’ en in plaats daarvan de kraan dichtdraaien.

  • Sprekers: Pascal de Zwart Adviseur Werkgeversdiensten Spaarne Werkt en Dion Wesselink Associate Social Finance NL

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 35
    Doelgroep: Gemeentelijke klantmanagers, (strategische) medewerkers en beleidsadviseurs gemeenten, UWV, arbeidsmarktregio’s en participatiebedrijven
    Kennisniveau: Er is geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Hoe ga je om met de kosten en baten van inclusief werkgeverschap? In deze sessie hoor je alles over de rol van het Sociaal Innovatiefonds (een SZW-initiatief). Je krijgt inzicht in de kosten en baten, en we bespreken hoe deze door publiek-private samenwerking eerlijk verdeeld kunnen worden.

    We presenteren de succesvolle casus van Global Asset Services. Zij pasten resultaatfinanciering toe om arbeidsplaatsen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De financieringsconstructie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Haarlem, participatiebedrijf Spaarne Werkt, financier het Sociaal Innovatiefonds en de onderneming Global Asset Services.

    Bijzonder aan de samenwerking is dat de gemeente Haarlem en Global Asset Services de baten (onder meer besparingen op uitkeringen) verdelen, via de resultaatfinanciering. Zo neem je de financiële drempels weg en verdeel je de meerwaarde.

  • Sprekers: Marina Robert Projectleider Werkcentrum Gemeente Haarlem en Marion Fisser Programmacoördinator arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland & IJmond

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 35
    Doelgroep: Beleidsadviseurs, strategisch medewerkers en managers
    Kennisniveau: Basiskennis over hervorming arbeidsmarktinfrastructuur en betrokkenheid bij arbeidsmarktregio

    Omschrijving workshop
    Heb je behoefte aan inspiratie over de Werkcentra? Wil je leren van andermans fouten of heb je zelf goede voorbeelden? Dan verwelkomen wij je graag bij onze sessie over het Werkcentrum Zuid-Kennemerland & IJmond.

    Werkcentrum Zuid-Kennemerland & IJmond startte in juni 2024. Welke besluiten zijn hieraan voorafgegaan? Hoe ziet ons Werkcentrum er nu uit? Waar liepen en lopen wij tegenaan? Wat zijn onze ambities voor de toekomst en hoe dragen wij bij aan duurzaam en waardevol werk?

    Elke regio ziet er anders uit, heeft een ander startpunt, heeft haar eigen kracht en dynamiek. Does one size fit all? Wij denken van niet, maar uit elk regionaal Werkcentrum is inspiratie te halen waar een andere regio mee verder kan. Dus hopen wij je in onze workshop te inspireren. Tegelijkertijd hebben ook wij nog genoeg vragen! Die bepalen - samen met jullie vragen - het interactieve tweede deel van deze workshop.

  • Sprekers: Diana Vogel UWV, Julia van Hien Adviseur werkgeversdiensten WSP NHN/ Gemeente Hollands Kroon en Ronald van Ammers Senior Adviseur werkgeversdiensten WSP NHN / UWV

    Te volgen in: Ronde 2
    Aantal deelnemers: 35
    Doelgroep: Klantmanagers gemeente en adviseurs werk UWV, adviseurs werkgeversdiensten WSP, beleidsadviseurs en strategisch medewerkers gemeenten en UWV
    Kennisniveau: Kennis van de Participatiewet en regelingen UWV is gewenst

    Workshop omschrijving
    Steeds meer werkzoekenden hebben behoefte aan extra hulp bij het vinden en behouden van werk. 
    Hoe signaleer je deze mensen en welke extra ondersteuning kan UWV en/of gemeente bieden? In Noord-Holland Noord kunnen medewerkers van de werkzoekendendienstverlening een beroep doen op het Maatwerkteam; een team van specialisten dat helpt bij het nemen van de juiste stappen. Het Maatwerkteam bestaat uit medewerkers van UWV en gemeenten.

    In deze workshop geven we met praktijkvoorbeelden een inkijkje in de werkwijze van dit team. We bespreken concrete vragen waarbij het Maatwerkteam helpt, om zo samen met het WerkgeversServicepunt meer duurzame plaatsingen te realiseren.

    Wanneer en hoe kan iemand bijvoorbeeld een indicatie Banenafspraak of een advies Beschut werk aanvragen? Een werkzoekende met adhd heeft vroeger op de Praktijkschool gezeten. Zou hij in het doelgroepregister zijn opgenomen? Een cliënt in de ww wil graag persoonlijke ondersteuning van een jobcoach. Komt hij daarvoor in aanmerking en hoe vragen we dat aan? 

  • Sprekers: Ingeborg van der Vorm Strategisch Adviseur Sociale Impact (tevens initiator en ontwikkelaar van het concept Groeituin Social Return Rijkswaterstaat) Rijkswaterstaat (RWS), Margreet Glas Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten Overheid & Onderwijs Landelijk UWV en Natascha van Wanrooij Adviseur Landelijk WSP Gemeenten  

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Accountmanagers, adviseurs en leidinggevenden Werkgeversdienstverlening, Social Return, geïnteresseerden in ‘trends en ontwikkelingen’, sociale innovatie 
    Kennisniveau: Enige kennis van social return en sociale ecosystemen helpt

    Omschrijving workshop
    In deze sessie hoor je over de vormvrije aanpak van de Groeituin van Rijkswaterstaat; met begrip voor de mens, waarbij elk talent telt en inclusief ondernemen de nieuwe norm is. Rijkswaterstaat doet dat door samen met de markt, inkoop en experts uit de arbeidsmarktregio’s sociale impact te creëren en zo invulling te geven aan social return. Wat kun je daarvan leren?

    De Groeituin slaat een brug tussen de eigen (rijks)inkooporganisatie, opdrachtnemers, sociale ondernemingen, kandidaten en de lokale regiohouders in de arbeidsmarktregio’s (UWV, WSP en gemeenten). 
    Samen staan we stil bij verhalen en voorbeelden uit de praktijk met inkoopprofessionals, opdrachtnemers en sociale ondernemers over hun ervaring met social return.

    In deze sessie ligt de focus op de aanpak; een vormvrije manier van werken (sociale innovatie), waarbij de Groeituin ‘het product’ is van het op een andere manier kijken naar ‘duurzaam werk’ in de (opdracht)keten. Ook komen elementen als een relatiecontract (de gezamenlijk opgestelde waarden voor impactvolle samenwerking tussen publiek en privaat), het lerend organiseren en het regionale netwerk aan bod.  

  • Sprekers: Marrie Verboom Labeltrekker HBOV Windesheim, Martine Bal Labeltrekker IT VH, Carola Doumen Labeltrekker Educatie HAN en Janette Bezemer Labeltrekker techniek BMC

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 20
    Doelgroep: arbeidsadviseurs binnen gemeente UWV, HRM praktijkopleiders, managers, bestuurders 
    Kennisniveau: benodigde basiskennis wordt gegeven over context en uitvoering

    Omschrijving workshop
    Maak kennis met de proactieve aanpak voor carriéreswichers door de Hogescholen. Kom tot de ontdekking hoe samenwerking over sectoren heen succesvol switchen bevordert. Laat je bijpraten over hoe deze aanpak in de regio’s eruitziet voor zowel switchers als werkgevers maar …wil je vooral geïnspireerd worden door professionals die succesvol de overstap maakten naar een nieuw beroep? Meld je aan voor deze workshop!

    Na het volgen van deze workshop:

    • Ben je op de hoogte wat (publieke) hogescholen doen voor het versneld opleiden van volwassen gemotiveerde en snel lerende carriéreswichers met een HBO/WO achtergrond. Je hoort meer over het oriënteren, matchen, opleiden en onboarden van deze steeds groter wordende groep omscholers. 
    • Weet je wat carriereswitchers voor toegevoegde waarde hebben, hoe werkgevers en hogescholen samenwerken en word je blij verrast over dit instrument tegen tekorten op de werkvloer.
    • Weet je hoe LLO-Fastswitch de komende jaren aan de weg timmert. De kwartiermakers van LLO Fastswitch vertellen gepassioneerd over de 4 labels heen (zorg, educatie, techniek en IT) wat er op dit moment gebeurt en wat zij gaan doen in de komende jaren.  En.. ze nemen in hun verhaal casuïstiek uit de praktijk mee van succesvolle switchers.
  • Sprekers: Natasja Pieterman Head of Cyber Service Line Capgemini

    Te volgen in: Ronde 1 & 3
    Aantal deelnemers: Ronde 1: 25 en Ronde 3: 35
    Doelgroep: Voor alle niveaus en professionals
    Kennisniveau: Geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    We gaan anders kijken naar AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Wat kan wel, waar zit de ruimte en hoe pak je die ruimte in de praktijk? We gaan zelf nadenken. 

    Regels zijn regels, maar wat je met die regels doet, maakt ze tot een probleem of een mogelijkheid. In deze sessie gaan we omdenken, gebaseerd op de populaire Omdenkspreuken kijken we naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Doe je mee? 

  • Sprekers: Sjorsj Amkreutz Strategisch werkgevers adviseur WSP Parkstad, Rutger Ghijsen Analist inclusieve organisatie/Werkgevers adviseur WSP Parkstad, Dr. Rosanne Schaap Medior onderzoeker Regioplan en Susan Steeghs Trainer/ontwikkelaar Dariuz

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: 25
    Doelgroep: Werkbedrijven, jobcoaches, klantmanagers, werkleiders gemeenten, jobcoaches, leidinggevenden, werkleiders
    Kennisniveau: de workshop wordt aangepast aan de deelnemers

    Omschrijving workshop 
    Tijdens deze workshop maak je kennis met de Mentorwijs trainingen. In deze trainingen leren professionals om preventief te handelen. Want als je als professional in staat bent om de medewerker objectief te observeren, kun je vroegtijdig signaleren of er iets speelt, zien wat de kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden zijn van de medewerker en welke ondersteuning je hem of haar hierbij kan geven.

    Ook leren professionals in de trainingen hoe zij de medewerker (positieve) feedback geven en constructief kunnen aanspreken op zijn of haar gedrag. Daarnaast krijgen ze inzicht in de ‘hulplijnen’ die zij als mentor kunnen inzetten en/of op kunnen terugvallen wanneer zij onzeker zijn over wat te doen ter voorkoming van verzuim.

    De ervaringen die een mentor met het mentorschap opdoet hebben een positief effect op de hele organisatie. Er is meer begrip voor het gedrag van kwetsbare collega’s, waardoor er ook meer ruimte ontstaat voor flexibele oplossingen. Dit is noodzakelijk omdat ook de bredere groep van collega’s achter de keuze moet staan om medewerkers met een extra ondersteuningsbehoefte in dienst te nemen en te houden.

    Tijdens deze workshop worden ook de resultaten gepresenteerd van een recent onderzoek naar de effecten van Mentorwijs.

    Ontdek hoe Mentorwijs kan bijdragen aan goede, dagelijkse begeleiding op de werkplek, en de waarde van werk vergroot voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. 

  • Sprekers: Vivian Hoeneveld Landelijk adviseur banenafspraak UWV en Yvonne Snijders Landelijk adviseur banenafspraak UWV

    Te volgen in: Ronde 1 & 2
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: collega’s/professionals die werken met de doelgroep banenafspraak, WSP-adviseurs/ gemeentelijke accountmanagers, klantmanagers/ adviseurs intensief UWV/ Arbeidsdeskundigen,
    beleidsadviseurs
    Kennisniveau: Basiskennis van de banenafspraak is nodig. Werken met de doelgroep is gewenst

    Workshop omschrijving
    Ben je benieuwd naar de actualiteit en veelvoorkomende vragen op het gebied van de banenafspraak? We nemen je mee in de meest recente cijfers en feiten rondom de banenafspraak en de doelgroep, en we bespreken casuïstiek. We kijken ernaar uit om met jou in gesprek te gaan over
    dit belangrijke onderwerp en gezamenlijk in te gaan op jouw vragen uit de dagelijkse praktijk.

    Wat kun je verwachten? We bespreken casussen, behandelen veelgestelde vragen, vertellen meer over recente cijfers en kenmerken van de doelgroep. Dit bied je de kans om je kennis up-to-date te brengen, en om je eigen vragen te stellen en ervaringen te delen met de andere deelnemers. Je verlaat de workshop met nieuwe inzichten en praktische handvatten.

    De banenafspraak draagt bij aan de maatschappelijke en economische waarde van werk voor iedereen. We kijken uit naar je komst!

  • Sprekers: Dick Pomp Ervaringsdeskundig projectmedewerker Gemeente Utrecht en Esther Suurmond Regionaal Projectleider Hoofdzaak Werk Utrecht en de Nederlandse ggz Gemeente Utrecht 

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 35
    Doelgroep: Beleidsadviseurs, kKlantmanagers/re-integratieconsulenten/adviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV (regionaal)
    Kennisniveau: Er wordt uitleg gegeven over IPS, Hoofdzaak Werk en Sterk met Werk trajecten. Geen grote voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Hoe kunnen we jongeren met psychische klachten die dreigen uit te vallen of die ongewild thuiszitten op een passende manier begeleiden naar werk of opleiding? Omdat Individuele Plaatsing en Steun (IPS) maar beperkt toegankelijk bleek, is in de regio Utrecht door samenwerking tussen de gemeente Utrecht en GGZ, het Sterk met Werk traject bedacht. Ook Groot Amsterdam gaat hiermee starten.

    Het Sterk met Werk traject is een 1 jarig begeleidingstraject richting school of werk of het behoud hiervan, waarbij een jobcoach met GGZ expertise de jongere intensief begeleidt.

    Naast de voorbeelden uit de praktijk, wordt er in deze workshop gesproken over de waarde van werk juist voor mensen met (forse) psychische klachten. Daarnaast krijg je in deze workshop kennis over IPS, Hoofdzaak Werk, regionale samenwerking op het gebied van meer baankansen voor mensen met (forse) psychische klachten.

  • Sprekers: Renate Westdijk Coördinator Pilots VUM ICTU en Pearl Rapprecht Procesbegeleider VUM VNG

    Te volgen in: Ronde 1
    Aantal deelnemers: 30
    Doelgroep: Beleidsmedewerkers WSP - Regionale samenwerking- WZDV, managers werkzoekenden en werkgeversdienstverlening, senior bemiddelaars
    Kennisniveau: Om ervoor te zorgen dat de workshop van hoge kwaliteit blijft en de deelnemers optimaal worden ondersteund, is deelname af te raden wanneer je zijdelings betrokken bent bij VUM en geen actieve rol hebt in de arbeidsmarktregio. Informatie verstrekken we via de liaison van je organisatie. Deze aanpak is bedoeld om een gerichte en effectieve deelname aan de workshop te waarborgen, met de nadruk op betrokkenheid van relevante belanghebbenden binnen de arbeidsmarktregio. Herken je jezelf in dit profiel? Met passie voor IT en een sterke wil om samen te werken, streef je ernaar om zowel werkzoekenden als werkgevers te helpen het hoogst haalbare te bereiken.

    Omschrijving workshop
    Wil jij je klanten – zowel werkzoekenden als werkgevers – de best mogelijke service bieden? In deze workshop leer je hoe je waarde kunt toevoegen aan jouw werk en dat van je collega’s door het slim uitwisselen van gegevens via VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens).

    We nemen je stap voor stap mee door de praktische toolkit, gebaseerd op succesvolle pilots, zodat je direct aan de slag kunt. Je krijgt toegang tot ondersteunende materialen zoals animaties, handreikingen en canvassen die je helpen om jouw organisatiegrenzen te overstijgen en waarde te creëren voor je klanten. Bereid je voor op de toekomst van gegevensuitwisseling met behulp van VUM en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een effectievere samenwerking. Kom je ook?

  • Sprekers: Wendel Röntgen Social Return Adviseur Randstad, Guido Broeders Accountmanager WSP Amsterdam en Gezinus Hogenberg Werkmeester/Projectleider Amsterdamwerkt

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: Ronde 2: 30 en ronde 3: 20
    Doelgroep: Beleidsmedewerkers, werk toeleiders, accountmanagers
    Kennisniveau: Geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Succesvolle begeleiding van statushouders in de techniek, we nemen je mee in onze werkwijze. De sleutel tot succes: werken als partners in plaats van als leveranciers.

    Schaarste in de techniekbranche oplossen met nieuwkomers door veelal bestaande middelen en contacten beter op elkaar af te stemmen. Op een andere manier een personeels vraagstuk oplossen door maatwerk te leveren aan alle betrokkenen. Met de werkgever en werkzoekende aan de voorkant.

    We hebben een pilot opgezet om 3 tot 5 statushouders met een technische achtergrond, affiniteit of opleiding, te laten starten in een technische functie met opleidingstraject tot gecertificeerd medewerker. Inclusief begeleiding op taal, inburgering op de arbeidsmarkt en andere randvoorwaarden om succesvol te werken in Nederland. Hierdoor leerden we om op een andere manier de werving en begeleiding van werkzoekenden naar én op werk in te richten. Waarbij alle betrokkenen merkten dat dit meer oplevert. 
    Na de succesvolle pilot zijn er de afgelopen 2 jaar, 45 statushouders gestart, is er nauwelijks uitval, en kunnen de eerste 5 mensen hun mbo-diploma's in ontvangst nemen.

    Doel(en): Een nieuw kanaal om aan technisch gekwalificeerd personeel te komen en een bijdrage te leveren aan de MVO doelstellingen van de NS. Het creëren van een structurele werk- en opleidingsplek voor starters op de arbeidsmarkt en vraaggerichte coaching en begeleiding op de randvoorwaarden voor succesvol werken.

    De toekomstdroom: Deze manier van werken overal in Nederland toepassen. Zodat we meer kijken naar mogelijkheden van mensen en elkaar beter leren kennen en elkaars mogelijkheden (ook intern) en met bedrijven beter benutten. Met als doel dat meer starters ons vertellen dat ze nu gelukkig zijn door werk.

  • Sprekers: Roy Veldkamp Manager Entreeopleiding ROC van Twente en Thomas Porskamp Team Onderwijs - Doorstroomcoach Gemeente Enschede

    Te volgen in: Ronde 2 & 3
    Aantal deelnemers: 25
    Doelgroep: n.v.t.
    Kennisniveau: Geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    De afgelopen 4 jaar hebben wij 120 studenten in de entreeopleiding kunnen faciliteren en begeleiden binnen WILS, uiteraard met verschillende resultaten. We laten zien hoe de studenten een goed beroepsbeeld krijgen, hoe ze bezig gaan met werknemersvaardigheden in combinatie met de studievaardigheden waarbij maatwerk een belangrijke rol speelt.

    Tijdens deze workshop geven wij tevens een inkijk in onze samenwerking, de ontwikkeling van het project en hoe we WILS in de entreeopleiding hebben kunnen uitvoeren en verduurzamen met onze partners.

    We hopen dat je tijdens de workshop inspiratie opdoet, met als doel iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep in een tijd van banenoverschot.

  • Van klantpijn naar oplossing & de betekenis daarvan voor ketenpartners

    Sprekers: Joris Oomens Teamlead Integrale klantreizen UWV en Lotte van der Linden, UWV

    Te volgen in: Ronde 3
    Aantal deelnemers: 35
    Doelgroep: Alle ketenpartners waar UWV mee samenwerkt en alle professionals die vanuit klantpijn de dienstverlening willen verbeteren
    Kennisniveau: Kennis hebben van de UWV-organisatie

    Omschrijving workshop
    Van het uitvoeren van wet- en regelgeving naar een empathische dienstverlener die de menselijke maat hanteert, dat is de basis voor deze Integrale Klantreis van UWV

    In Integrale Klantreizen staat de ervaring vanuit klantperspectief en de gewenste dienstverlening centraal. Door drempelloze dienstverlening te bieden, ervaart de cliënt UWV als één organisatie.

    In deze workshop hoor je op welke wijze UWV de klantpijnen ophaalt en centraal stelt in het verbeteren van de dienstverlening. Daarnaast gaan we aan de slag om te kijken hoe jij de dienstverlening in de keten vanuit het klantperspectief kan verbeteren.

  • Sprekers: Hiske Andriessen Senior beleidsmedewerker inclusieve arbeidsmarkt (banenafspraak) bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

    Te volgen in: ronde 3
    Aantal deelnemers: 40 - Er is beperkt plaats, bezet je geen plaats voor een ander als je niet zeker weet of je komt?
    Doelgroep - LET OP: Deze workshop is specifiek voor professionals die in hun werk te maken hebben met de banenafspraak

    Omschrijving workshop
    In deze sessie staat de herziening van de banenafspraak centraal. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen dat er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking, bij reguliere werkgevers. Deze afspraak is gemaakt zodat iemand die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen, met ondersteuning bij een gewone werkgever aan het werk kan. 

    De tendens voor de langere termijn is dat voor iedereen die ondersteuning nodig heeft om mee te doen, passende ondersteuning beschikbaar is. In 2023 is een werkgroep gestart die aan concrete maatregelen werkt. Er is een verkenning gedaan naar de verschillende vormen van ondersteuningsbehoefte (bijvoorbeeld het onderscheid tussen structurele en tijdelijke ondersteuningsbehoeften), de afbakening van de doelgroep, als ook het huidige aanbod aan voorzieningen en instrumenten voor de doelgroep van de banenafspraak. Op basis hiervan gaat de werkgroep een aantal mogelijke varianten voor de toekomstige banenafspraak uitwerken.

    Jouw ervaringen en inzichten dragen bij aan de ontwikkeling van de banenafspraak. Daarom nodigt het ministerie van SZW je van harte uit voor deze workshop om in gesprek te gaan over de toekomst van de banenafspraak. Er ligt nog niks vast, dus we kunnen alle denkkracht gebruiken. Heb jij zin om hierover mee te denken? Geef je dan op! Het ministerie neemt de uitkomsten van het gesprek vervolgens mee in de verdere uitwerking.

De Waarde van werk + illustratie persoon (m/v) met daaromheen 5 symbolen die de waarde van werk uitdrukken

Voor wie is de Praktijkdag?

Alle professionals van gemeenten, UWV, SW-bedrijven en partijen die actief zijn in de uitvoering van het regionale Werkbedrijf, die zich bezighouden met werkgevers- en werkzoekendendienstverlening.

Waar en wanneer ?

Donderdag 14 november - inloop vanaf 9.00 uur
Postillion Bunnik
Laan van Fectio 1
3981 HZ Bunnik

Kom je met het openbaar vervoer? Het hotel/congrescentrum is op 10 minuten lopen van station Bunnik.
Met de auto? De locatie heeft laadpalen en 650 gratis parkeerplaatsen. 
Meer informatie en plan je route

Aanmelden

Deelname aan de Praktijkdag is kosteloos voor de bezoeker, maar kost uiteraard wel geld. Wanneer je je inschrijft, wordt er gerekend op jouw komst voor catering en voor plaats in de workshops. De workshopbegeleiders rekenen op jouw deelname; zij stemmen de workshops inhoudelijk af op de deelnemers die zich voor hun workshop hebben aangemeld. Ben je verhinderd of wil je een workshop niet meer bezoeken, wil je dan je inschrijving z.s.m. aanpassen zodat een andere geïnteresseerde jouw plaats kan innemen? Dankjewel.

Beperkte deelname private partijen

Per workshop wordt een beperkt aantal private partijen toegelaten. Private partijen dienen hun inschrijving te beargumenteren. Je inschrijving is pas definitief na acceptatie, je ontvangt uiterlijk 5 dagen voor de Praktijkdag een bevestiging van toelating.