Psychosociale arbeidsbelasting voorkomen als preventief instrument
Begeleidingskaarten psychische beperking
Handreikingen
Harrie
Inclusief Herontwerp van Werk (IHW) en de Maastrichtse Werkcapaciteit Monitor
Casusbesprekingen en regievoering
Pleidooien voor integraal casemanagement
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een belangrijke risicofactor voor uitval en psychische kwetsbaarheid. Het terugdringen of voorkomen van PSA is dan ook een hoeksteen van goed arbobeleid. In de 'Handreiking Psychosociale arbeidsbelasting' staan daarvoor tal van aanknopingspunten.
De Begeleidingskaarten geven snel inzicht in de gedragskenmerken van de medewerker met een psychische beperking (wat zie ik) en de beste manier om daar mee om te gaan (wat doe ik). Er is een versie voor de werkgever en een versie voor de begeleider van sociale werkvoorziening/werkbedrijf. De kaarten zijn ontwikkeld door SBCM.
Het Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid SBCM heeft handreikingen ontwikkeld om de ongeschreven regels in een bedrijf inzichtelijk te maken. Door vooraf informatie te krijgen kan de nieuwe collega zich gaan gedragen zoals dat bij de werkgever gebruikelijk is. Het is te overwegen om werkgevers op deze documenten te wijzen als ze kandidaten met een psychische beperking in dienst nemen.
Zie ook een checklist voor werkgevers.
Harrie is bedacht door CNV Jongeren. Een ‘Harrie’ is een directe collega van een werknemer met een beperking die optreedt als begeleider. Harrie staat voor: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.
De Maastrichtse Werkcapaciteit Monitor (MW©M) is aangepast voor gebruik door GGZ-trajectbegeleiders. De MW©M is een hulpmiddel voor het schatten en monitoren van de werkcapaciteit van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) en stelt begeleiders in staat het functioneren op het werk te bespreken.
Veel regio’s werken met gemeenschappelijke cliëntbesprekingen of hebben plannen om hiermee te beginnen. Zie onder meer paragraaf 2.7 van ‘Samen werken aan werk’.
Verschillende gezaghebbende partijen benadrukken op basis van onderzoek het belang van een integrale aanpak en integraal casemanagement vanuit Werk & Inkomen en de GGZ.
- Het Trimbos-instituut pleit voor samenwerking tussen FACT-teams (GGZ) en sociale wijkteams.
- De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) beveelt Nederland aan om psychische problemen altijd geïntegreerd aan te pakken. De dienstverlening aan cliënten met psychische aandoeningen blijft achter door een gebrekkig ontwikkelde ondersteuning door casemanagers aldus de OECD. Omdat mensen met een mentale aandoening vaak ook andere problemen hebben is een multidisciplinaire ondersteuning nodig, waarin zorg, Werk & Inkomen en andere sociale sectoren worden gecombineerd.
- OECD: Mental Health and Work: Netherlands. OECD Publishing, 2014. Dit rapport maakt deel uit van een serie publicaties over diverse OECD-landen. Het rapport is online te lezen via en te downloaden via de Rijksoverheid.
- OECD: Report Health at a glance, Europe 2016.
- OECD: Report Myths and Realities about Mental Health and Work, Europe, 2012